0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Sønderjylland blev skilt fra Danmark i 1864, men og stemte sig i 1920 tilbage ved en fredelig afstemning – som noget unikt i en grænseregion. I sin fejring af genforeningen understreger Teatret Møllen i Haderslev kys og kærlighed på tværs af grænser med Shakespeares ’Romeo + Julie’. Julie er tysker og taler tysk i stykket, Romeo er dansker og taler dansk.

14-årig tysk dreng i Sønderjylland: Jeg synes, alle mennesker bør fejre det i deres eget hoved

Genforening og grænsestrid kan måske lyde støvet, hvis man ikke selv bor ved en grænse. Men havde Spielberg hørt om minoriteternes kampe i Sønderjylland og Sydslesvig, havde der for længst ligget en film, mener en af genforeningsjubilæets aktører. Grænselandet fejrer – et år for sent – det unikke, Danmark har: en fredelig grænse.

FOR ABONNENTER

Allerede udenfor på Møllepladsen er det tydeligt, hvilken egn af landet, jeg er i. Kulørte plancher fortæller om de slesvigske krige og Slesvigske Fodregiment, og indenfor på vandmøllens loft indkoger Teatret Møllen hele tanken om grænselandsproblematik og svær genforening til en ’Romeo + Julie’-forestilling – på dansk og tysk.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Mere fra os

Annonce