0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Egyptiske relieffer fra byen Amarna samles efter at have været adskilt i mere end 3.000 år. Da byen gik i opløsning blev blokke med dekorationer spredt for alle vinde og først i 2013 opdagede den amerikasnke egyptolog, Raymond Johnson, at de passer sammen. Til venstre ses relieffet fra Metropolitan Museum of Art i New York, der forestiller farao Akhenaten, der ofrer en and til solguden, Aten. Glyptotekets relief til højre forestiller oprindelig hans andenhustru, Kija, men hendes navn er senere blev slettet og erstattet med prinsesse Meritatens; hun var datter af faraoens førstehustru, dronnning Nefertiti. Baghovedet er også blevet forlænget, så det ligner prinsessens.

I 3.000 år har det været et mysterium. Nu er det blevet løst i København

På Glyptoteket er to egyptiske relieffer blevet forenet efter at have været adskilt i mere end 3.000 år. Som puslespilsbrikker, der sættes sammen, kan vi nu pludselig se, hvad det oprindelige motiv forestiller. Og det kaster afgørende lys over et af Egyptens mest spektakulære kapitler.

FOR ABONNENTER

Det er blot 52 centimeter langt og har engang været en del af et større motiv på en udsmykket væg i Nordpaladset i den oldegyptiske by Amarna.

For kun 39 kr. om ugen kan du …

… læse denne artikel, få adgang til resten af politiken.dk og få avisen hjem til morgenkaffen de næste 10 lørdage.

Kom i gang nu