0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Christian Falck Wolff
Foto: Christian Falck Wolff

»Jeg er taknemmelig for, at folk som Glenn Bech sparker døren ind til den her debat, for den er rigtig vigtig. Men den klasse, som ligger allernederst, bliver slet ikke hørt«, siger Sofie Jama.

Sofie Jama:  »Vi vil jo kun tale om underklassen, når ’underklassen’ ligner os selv«

Hun er opvokset i et stort hus med tjenestefolk. Men da forfatter Sofie Jama ankom til Danmark, blev hun øjeblikkeligt sat i en kasse – og i en klasse. »Klasse 5 består af de brune og af muslimerne. Dem, vi ikke taler om. Dem, vi er ligeglade med«, siger forfatteren, der som ung slog håret ud og tog jeans på for at kunne leve et fordomsfrit liv. I dag er hun en del af den øvre middelklasse, men hun glemmer aldrig sin tid i samfundets laveste klasse.

FOR ABONNENTER

For forfatter Sofie Jama står mindet dog stjerneklart. Hun var 17 år, da hun iførte sig et par blå, slidstærke bukser for første gang. Hun gik på Brøruphus Efterskole nær Skanderborg, og bukserne blev symbolet på det, hun kalder en »renselse«: Hun ville genfødes med en spritny identitet. Hun havde i de foregående fire år befundet sig i det nederste lag af det danske klassehierarki – det, hun kalder for ’klasse 5’.

For kun 39 kr. om ugen kan du …

… læse denne artikel, få adgang til resten af politiken.dk og få avisen hjem til morgenkaffen de næste 10 lørdage.

Kom i gang nu

Annonce