Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Stringer/russia/Ritzau Scanpix
Foto: Stringer/russia/Ritzau Scanpix

De troede på, at de ville få deres børn at se igen. Levende

På første skoledag efter sommerferien 2004 stormede heftigt bevæbnede terrorister Skole nr. 1 i Beslan i Nordossetien og stuvede de fleste af de omkring 1.200 gidsler sammen i gymnastiksalen. Den tjetjenske journalist og forfatter Zulay Magazieva satte straks kursen mod den lille by i den Moskva-tro naborepublik og befandt sig i folkemængden uden for skolen under det tre dage lange gidseldrama. Vi bringer her et uddrag fra hendes nye bog, ’Det tabte Tjetjenien’.

FOR ABONNENTER

Den 1. september arbejdede jeg i Groznyj med min kollega fra Le Monde Natalie, da vi hørte, at oprørere havde taget en skole i Beslan. Derudover var der ingen, der vidste hvad, hvem eller hvorfor. Vi tog straks en taxi dertil og samlede Katja fra Memorial op på vejen. På den ossetiske side af grænsen blev vi stoppet af politiet. Vi handlede frem og tilbage i et kvarters tid. Så havde vi ikke de nødvendige tilladelser, så sagde de, at de ikke kunne lade os køre igennem under nogen omstændigheder. Vi konkluderede hurtigt, hvad der forventedes af os, betalte og fortsatte til fods. Vores taxachauffør lod de ikke slippe igennem. På den anden side af kontrolposten ventede de ossetiske taxachauffører, der i dagens anledning krævede Moskva-priser. Vi havde ikke noget valg og måtte benytte disse røveres tjenester. Den enes død, den andens brød. Netop som vi, Natalie, Katja og jeg selv, havde sat os ind, og taxaen allerede var i bevægelse, blev døren flået op, og en gorilla fra det russiske nyhedsbureau Itar-Tass kastede sig ind til os.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden