0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Stringer/russia/Ritzau Scanpix
Foto: Stringer/russia/Ritzau Scanpix

De troede på, at de ville få deres børn at se igen. Levende

På første skoledag efter sommerferien 2004 stormede heftigt bevæbnede terrorister Skole nr. 1 i Beslan i Nordossetien og stuvede de fleste af de omkring 1.200 gidsler sammen i gymnastiksalen. Den tjetjenske journalist og forfatter Zulay Magazieva satte straks kursen mod den lille by i den Moskva-tro naborepublik og befandt sig i folkemængden uden for skolen under det tre dage lange gidseldrama. Vi bringer her et uddrag fra hendes nye bog, ’Det tabte Tjetjenien’.

FOR ABONNENTER

Den 1. september arbejdede jeg i Groznyj med min kollega fra Le Monde Natalie, da vi hørte, at oprørere havde taget en skole i Beslan. Derudover var der ingen, der vidste hvad, hvem eller hvorfor. Vi tog straks en taxi dertil og samlede Katja fra Memorial op på vejen. På den ossetiske side af grænsen blev vi stoppet af politiet. Vi handlede frem og tilbage i et kvarters tid. Så havde vi ikke de nødvendige tilladelser, så sagde de, at de ikke kunne lade os køre igennem under nogen omstændigheder. Vi konkluderede hurtigt, hvad der forventedes af os, betalte og fortsatte til fods. Vores taxachauffør lod de ikke slippe igennem. På den anden side af kontrolposten ventede de ossetiske taxachauffører, der i dagens anledning krævede Moskva-priser. Vi havde ikke noget valg og måtte benytte disse røveres tjenester. Den enes død, den andens brød. Netop som vi, Natalie, Katja og jeg selv, havde sat os ind, og taxaen allerede var i bevægelse, blev døren flået op, og en gorilla fra det russiske nyhedsbureau Itar-Tass kastede sig ind til os.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden

Morten Langkilde

På sydfynsk ø spiller købmanden Chopin, mens du handler

Oldtidsgrave, vild natur, stolte søfartstraditioner og dansk mad:  Læserne viser vej til oplevelser i Det Sydfynske Øhav

Morten Langkilde

De sydfynske øer er bakketoppe i et sunket Atlantis

Morten Langkilde

Majtræet 'blomstrer' kun på to øer én gang om året

Morten Langkilde

Det Sydfynske Øhav byder på et lille ferieparadis for dem, der kan leve uden shopping og forlystelsesparker

Morten Langkilde

Sydfynsk øhop:  Bjørnø er øen uden bjørne

Frank Flemming Pedersen

Få et ø-pas til 37 danske øer

Thomas Schmidt Jørgensen/Thomas Schmidt Jørgensen

En weekend på Ærø

Poul Husted /Poul Husted

To gamle søulke forbinder Ærø med omverdenen

Cykelferie:  Tour de Ærø lokker med alt det bedste fra Danmark

Jørn Ungstrup

Ferieglade øhoppere tager turen rundt i Det Sydfynske Øhav