0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Cathrine Ertmann/Cathrine Ertmann
Foto: Cathrine Ertmann/Cathrine Ertmann

Niels Hausgaard: »Hvordan kunne du lave så langsom en film? Det er kraftedeme vildt«

Hun havde boet i udlandet flere år og var vendt hjem til Vendsyssel, hvor hun begyndte at se livet omkring sig i billeder og scener. Så cyklede hun over til Niels Hausgaard med kage og præsenterede ham for et stort projekt med lokalt produceret spillefilm, lokale medvirkende og gallapremiere for 60 symfonikere i Musikkens Hus i Aalborg. Vi får se, tænkte han. Nu kan alle få at se: Vendsyssel-filmen vises på DR.

FOR ABONNENTER

På skærmen oppe over scenen foretager kameraet en overflyvning over sandbanker, marehalm og forblæste klitter. På lydsporet introducerer Niels Hausgaard »det lille folk«, der bor deroppe ved havet, hvor stormene altid har taget bid for bid.

Og på scenen stemmer Aalborg Symfoniorkester instrumenter, mens Niels Hausgaard introducerer musikken et instrument ad gangen: Den melankolske obo. Violinen, der »drysser forårssol«. Piccolofløjten, der »leger siciliansk tarantel«. Så løfter hele orkestret sig i et samlet brus – som et fuldtonet symbol på alle ’Os der lever’, som den nordjyske film på lærredet hedder:

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu