0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
akg-images/Ritzau Scanpix
Foto: akg-images/Ritzau Scanpix

Det ikonske billede fra kåringen af Prøjsens kong Wilhelm til tysk kejser er det tredje og eneste bevarede af hele fire fremstillinger af begivenheden malet af Anton von Werner. Maleriet er en gave fra kejserinde Augusta og Wilhelm til Bismarck i anledning af dennes 70-års fødselsdag. Der er flere ændringer i forhold til selve begivenheden. Bismarck er på billedet i centrum i hvid uniform. I første version til slottet i Berlin var Wilhelm i centrum og Bismarck i blå uniform. En ekstra orden, 'Pour le Merité' har rigskansleren også fået. Den prøjsiske krigsminister, general Albrecht von Roon, var slet ikke til stede, fordi han var syg. Han blev indføjet i forreste række bagerst på kejserens ønske. Roon døde dog 1879 og har således ikke selv set billedet. Foto: Bismarck-Museum, Friedrichsruh

Kejser Wilhelm I var sur og vranten, den dag han skulle fejres i spejlsalen i Versailles

Hitlertyskland kaldes Det Tredje Rige. Før det regerede de tyske kejsere i Det Andet Rige. På mandag er det 150 år siden, at det tyske kejserrige blev proklameret. Trods ’jernkansleren’ Otto von Bismarcks reaktionære værdikampe blev den første tyske nation samtidig et moderne land.

FOR ABONNENTER

Ikke engang maleren Anton von Werner, som kronprins Friedrich Wilhelm per telegram havde beordret til fronten for at forevige begivenheden, anede, hvad der skulle ske. I prinsens telegram stod bare, at der ville ske noget, der var »værdigt for hans pensel«.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.