0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Hvordan omsætter vi vores corona-timeout til klima-action? Deltag i folkets store klima-brainstorm!

Politiken og Danmarks nye klimafolkemøde Holdbart samler danskerne til en 24-timers digital klima-brainstorm i weekenden d. 25. - 26. april, hvor vi mobiliserer vores fælles hjernekapacitet og hjælper hinanden med at få det bedste ud af krisen - for klimaet!


Grænserne er lukkede, aktiemarkedet styrtdykker og den globale handelsaktivitet ligger i dvale. Samtidig arbejder mange af os hjemme i stedet for at pendle, og vi har droppet forretningsrejserne til fordel for onlinemøder.

COVID-19 lægger en dæmper på CO2-udledningen - i hvert fald på kort sigt. Nogle siger, vi har fået et år foræret - eller i hvert fald en timeout - i klimakampen. Den nye virkelighed har vist os, at de store omstillinger er mulige. Så lad os bruge vores timeout til at accelerere nye idéer, nye vaner og nye forretningsgange.

Situationens usikkerhed betyder, at intet er business as usual, når vi kommer ud på den anden side. Og hvis COVID-19-krisen skal fortsætte på lang sigt, skal vi - borgere, samfund, virksomheder og organisationer - tage nye vaner til os. Lad os udnytte vores samfundssind til at maksimere udbyttet af en ny virkelighed - sammen.

Temaer og udfordringer

Den 10. april gav vi borgere, virksomheder og organisationer seks dage til at indsende idéer til udfordringer. På en uge har vi modtaget mere end 100. Tak for dem! Gode ideer, som er opstået, mens vi alle har været i karantæne. Om økosamfund, cykelbusser, skovgravpladser, fremtidsskat, klima-nudging og meget mere. Vi har udvalgt og sammenfattet de bedste, her kan du se udfordringerne, der blev arbejdet på.


Jury

Vi har inviteret en yderst kompetent jury til at læse og vurdere alle løsningsforslag.

Mød juryen her:

 • Anders Hoffmann, Afdelingschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
 • Sofie Banke Poulsen, medlem af Den Grønne Studenterbevægelse
 • Monika Skadborg, formand i Ungeklimarådet
 • Selma de Montgomery, medlem i Fridays For Future
 • Ulrich Bang, Klima- og energichef i Dansk Erhverv
 • Iben Rasmussen, stifter og udviklingsdirektør i Tænketanken Frej
 • Moussa Mchangama, co-founder af In futurum
 • Laust Christian Poulsen, initiativtager i Holdbart Klimafolkemøde
 • Jørgen Abildgaard, Klima projektchef i Københavns Kommune
 • Johannes Bøggild, Head of Public Affairs i Ørsted
 • Rikke Trikker, Chef for Kommunikation & Relationer i SEAS-NVE
 • Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien
 • Lars Bach Jensen, Head of International Energy and Climate Policy i Dansk Industri
 • Annette Juhler, Group Vice President, Public Affairs, Communication & CSR i Salling Group
 • Anders Morgenthaler, tegner, filminstruktør og klimaaktivist

Juryens top 5

Alle grupper, der deltog i klimabrainstormen, indsendte til sidst en præsentation af deres løsningsforslag. Blandt de mange gode idéer har juryen udvalgt 5, de finder særligt interessante:

’Vi i naturen’ - udvidelse af Det grønne danmarkskort

Gruppen foreslår, at ’Det Grønne Danmarkskort’ udvides med minimum 500 meter på hver side af de eksisterende naturområder. I disse nye områder gælder andre regler for bosætning, husbyggeri og landbrug. Ved køb af et jordareal under visionen ‘Vi i Naturen’ forpligter man sig til at overgive mindst 1/3 af jorden, der grænser op til det eksisterende naturområde, til urørt natur. Derudover kan 1/3 bruges til bæredygtig fødevareproduktion og maksimalt 1/3 kan anvendes til bæredygtig bebyggelse.

Skoler skal lease hardware og teknologi til undervisningen

Digitale løsninger bruges flittigt i den danske folkeskole. I stedet for jævnligt at købe nyt udstyr, foreslår gruppen, at kommuner indgår aftaler med leverandører om at levere adgang til computere og digitale løsninger. Virksomhederne, som sælger løsningerne, får incitament til at designe og vedligeholde computerne, så de kan holde længere. 80 pct. af en computers energiforbrug ligger i produktionsfasen – jo længere levetid en computer har desto større CO2-besparelse.

Centralt center for viden og formidling om klimaløsninger

Gruppen foreslår, at vi opretter et nationalt nonprofit rådgivningscenter, der skal hjælpe borgere, virksomheder og organisationer med at træffe klimavenlige valg. Centeret skal fremme den grønne omstilling via en hjemmeside med adgang til vidensdatabase, guides, nyhedsbreve, chat og hotline. Der ansættes også en klimaombudsmand, som skal sikre, at rådgivningen er uafhængig af særinteresser og baseret på den nyeste forskning.

Få unge voksne til at leje bæredygtigt møbeldesign

Mange unge vælger i dag at købe billigt og nyt frem for dyrere og i højere kvalitet. Gruppens pitch er en platform målrettet unge mellem 25-35, der skal gøre det muligt at lease møbler i en kortere eller længere periode. En leasingmodel kan skabe et alternativ til køb-og-smid-væk-kulturen, gøre produkter af høj kvalitet bredere tilgængelige og skabe bæredygtige og cirkulære forbrugsvaner blandt unge.

Klimahylder, klimapoint og klimamærkater i Coop

Lysten til at handle bæredygtigt er stærk hos mange, men de fleste mangler et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag for at kunne købe klimavenligt. Derfor foreslår gruppen at indføre ‘klimahylder’ i Coops supermarkeder. På klimahylderne kan man finde en samling af varer med mærkaterne ‘lokalvare’ ‘sæsonvare’ og ‘økologi’. Derudover skal Coop-kunder kunne optjene ’klimapoint’ på deres medlemsapp, når de køber varer fra klimahylderne.

Hvad kan man vinde?

Alle hold, der indsendte løsningsforslag, får billet til Holdbart Klimafolkemøde 10.-12. september 2020. De fem bedste hold får feedback fra alle medlemmer af juryen, 4x ugentlige måltidskasser fra Simple Feast til 2-3 personer og et gavekort på 1000 kr. til brug af kørsel med delebil hos YUKÕ.*

*Præmien kan benyttes frem til 31.12.2020 og kan ikke ombyttes til kontanter eller andre ydelser. YUKÕ er Toyota Danmarks delebilsordning, der giver dig mulighed for at køre en miljørigtig hybridbil, når du har brug for det. Alt du skal gøre er at downloade ”YUKO – Delebil” app’en og oprette en bruger – så er du kørende. Delebilerne kan benyttes i både privat – og erhvervsregi. YUKÕ-delebiler er oplagte til dig, som ønsker at friheden ved at kunne booke en bil, når du har behov for kørsel, men ikke ønsker at eje en bil. Læs mere på yuko.dk.

Holdbart og Politiken rækker efterfølgende ud til nogle hold for at invitere dem med i live-events under klimafolkemødet i september - måske for at høre, om du/I har arbejdet videre med jeres løsning.

Arrangør

Folkets klima-brainstorm er arrangeret af Politiken Live i samarbejde med Holdbart klimafolkemøde.

Holdbart er et kollektivt projekt og en platform for vidensdeling, som samler erhvervsliv, startups, politikere, unge og studerende, eksperter og borgere for sammen at tackle klimaudfordringerne, demokratisere klimadebatten og gå forrest i den grønne omstilling. Sammen skaber vi nytænkning, tværfaglige og tværindustrielle fællesskaber, der skal føre til nye løsningsmodeller og adfærdsændringer. Holdbart kulminerer årligt i et fysisk klimafolkemøde. Det første afholdes d. 10. - 12. september 2020. Se mere på holdbart.nu.

Kontakt og spørgsmål

Har du spørgsmål, så send en mail til live@pol.dk