0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Guerchom Ndebo/Ritzau Scanpix
Foto: Guerchom Ndebo/Ritzau Scanpix

Afsløring: Sådan blev et af verdens fattigste lande udplyndret af præsidenten

Historien om Den Demokratiske Republik Congos stærke mand, Joseph Kabila, er beretningen om vold, tortur og valgsvindel. Nu afslører et internationalt konsortium af førende medier med Politiken som deltager, hvorledes gigantiske beløb er endt på hans og vennernes konti på bekostning af indbyggerne i et af verdens potentielt rigeste – men i dag fattigste – lande. Som det også sker i andre afrikanske lande.

FOR ABONNENTER

Alt foregik efter reglerne, da FN i 2016 besluttede at stoppe Den Demokratiske Republik Congos bidrag til FN’s fredsbevarende styrke i Centralafrika. Stribevis af disciplinære problemer med vold mod civilbefolkningen og anklager for voldtægt fik FN til at handle, og de 925 congolesiske soldater blev trukket tilbage.

Tilbage stod at betale den congolesiske stat for deltagelsen, hvilket er almindelig praksis. I december 2015 og få måneder efter overførte FN 48 millioner kr. til DR Congos konto i CitiBank i New York. Da congoleserne – helt efter bogen – betalte FN for leje af lokaler, lød det resterende beløb på 44 millioner kr.

Få flere sider for kun 1 kr.

Hos Politiken giver vi plads til flere perspektiver, så du kan blive klogere på, hvad andre mener.

Prøv 30 dage for 1 kr.

Annonce

Mere fra os