0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

De er på alles læber: Men hvem er uighurerne egentlig?

Kinas behandling af uighurerne er årsagen til, at en række lande laver diplomatisk boykot af OL. Emnet er som Taiwan: noget, det kinesiske kommunistparti afskyr at debattere med omverdenen. Men samtidig fremhæver den kinesiske stat Xinjiang-regionen, hvor uighurerne bor, som et nyt, spændende skisportssted. I denne dybdegående artikel forklarer vi, hvordan det er kommet dertil.

FOR ABONNENTER

Her bor uighurerne. Det folk, som Kina er under anklage for at forfølge og internere i lejre med det formål at nedbryde deres kultur. Det kinesiske kommunistparti siger, at der er tale om bekæmpelse af islamisk ekstremisme, og at lejrene er uddannelsescentre. Men vestlige medier, menneskerettighedsorganisationer og aktivister har igen og igen fremlagt eksempler på brud på fundamentale menneskerettigheder. Særligt siden 2017 har regeringen brugt internering af uighurer som metode, skriver blandt andre The New York Times, ABC og BBC, mens en lang række ngo’er såsom Amnesty vurderer, at over en million uighurer og andre etniske mindretal har været i lejre. Andre sætter tallet til op mod to millioner med det forbehold, at nogle har været i en lejr i under en måned, andre i flere år. Historier om tortur og overvågning af uighurer er utallige.

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Mere fra os