0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
James Webb Space Telescope, NASA
Foto: James Webb Space Telescope, NASA

Klaus Pontoppidan har givet dette billede, som James Webb-teleskopet har fotograferet, titlen 'Protostjernen. Han skriver om det: »Hvis jeg nu sagde, at du kunne se skabelsen? Ikke vores egen, men måske nogen andres? En helt ny stjerne, gemt i en kosmisk støvbold – som en sommerfugl i en puppe. Den er usynlig for menneskelige øjne, men skinner i varmestråling, der kun kan ses fra rummets kulde. I midten ses et lille mørkt bånd. Her begynder en ny historie. Et nyt solsystem, som vil bestå i milliarder af år, lang tid efter, at vi er væk. Gentaget gang på gang. En drøm, der bliver til virkelighed«.

Astronom fik en depression før sin karrieres højdepunkt: Der findes ikke nogen planet B

Den danske astronom Klaus Pontoppidan var dybt deprimeret i tiden op til det største øjeblik i hans videnskabelige karriere, da han som det første menneske på Jorden så lyset fra Universets tidlige barndom med verdens nye superteleskop, James Webb. Han er trist over den måde, vi mishandler vores klode på, og han har allerede sagt undskyld til sin 13-årige søn på sin generations vegne. For i hans studie af andre planeter ved han, at der kun er en planet, som menneskeheden kan overleve på.

FOR ABONNENTER

Et af billederne, rumteleskopet havde taget med sit infrarøde kamera, var det dybeste kig i universets historie, man nogensinde har fået. Lyset, der først ramte teleskopets 25 kvadratmeter store spejl og dernæst linsen på det infrarøde kamera, havde rejst med lysets hastighed i mere end 13 milliarder år, i takt med at universet har udvidet sig.

For kun 39 kr. om ugen kan du …

… læse denne artikel, få adgang til resten af politiken.dk og få avisen hjem til morgenkaffen de næste 10 lørdage.

Kom i gang nu

Annonce