0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Historisk mission

»Pokkers for en tur!«

Efter tre dages kredsløb er en rumkapsel med en ren civil besætning om bord er vendt sikkert tilbage til Jorden.

En rumkapsel med fire civile personer om bord og ingen professionelle astronauter er efter tre dages kredsløb om Jorden landet i god behold i havet ud for den amerikanske delstat Florida.

Som planlagt landede kapslen lidt efter klokken 01 dansk tid natten til søndag.

Fire faldskærme sørgede for at bremse kapslens hastighed inden mødet med havoverfladen og sikre en rolig landing, der skete med en hastighed på omkring 25 kilometer i timen.

Bag missionen står det private rumselskab SpaceX, der er stiftet af Elon Musk, kendt for Tesla og før da Paypal.

Da kapslen lå og vuggede i havet, kunne de fartøjer, der skal hente besætningen og fragte den ind på land, ses sætte kurs mod landingsstedet.

Missionen er betalt af den 38-årige forretningsmand og milliardær Jared Isaacman. Ligesom Elon Musk har han tjent mange af sine penge på teknologi og betalingstjenester.

Rigmændenes rumkapløb

SpaceX, der har udviklet fartøjet, har ikke offentliggjort prisen, men ifølge det amerikanske magasin Time har Isaacman betalt Elon Musk omkring 200 millioner dollar for alle fire pladser. Det svarer mellem 1,2 og 1,3 milliarder kroner.

»Pokkers for en tur!«, meddelte Isaacman til kontrolcentret, lige efter at kapslen var landet.

Joe Skipper/Ritzau Scanpix
Foto: Joe Skipper/Ritzau Scanpix

Rumkapslen blev sendt afsted med en raket fra Nasas Kennedy Space Center i Florida natten til torsdag dansk tid. Her deltog også Elon Musk.

Det er første gang i rumfartens historie, at en besætning uden rumerfaring har været sendt i kredsløb. De fire ombord havde fået cirka fem måneders træning inden missionen.

Tidligere i år stod de to rigmænd Richard Branson og Jeff Bezos bag hver deres rumtur. Branson nåede rummet den 11. juli, og Amazon-stifteren Bezos gjorde det samme ni dage senere.

På begge ture var besætningsmedlemmerne i vægtløs tilstand i få minutter. Turene var dog langtfra så omfattende som den netop fuldførte mission - ’Inspiration 4’.

Ritzau / Politiken

Inspiration 4/Ritzau Scanpix
Foto: Inspiration 4/Ritzau Scanpix
Spacex/Ritzau Scanpix
Foto: Spacex/Ritzau Scanpix
Joe Skipper/Ritzau Scanpix
Foto: Joe Skipper/Ritzau Scanpix

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce