Annonce
Annonce
Annonce
Signatur

Trier: Det røde parti er ikke længere grønt

Unge SF’ere gøder jorden for en ny social alliance med Dansk Folkeparti: Klimaet er første offer.

10
Gem til liste

Dagens Signatur er skrevet af

Lars Trier Mogensen, redaktør for lederkollegiet

Det næste store systemskifte vil ske den dag, det nye ’AOF-flertal’ tør begynde at samarbejde:

A for Socialdemokraterne, O for Dansk Folkeparti og F Socialistisk Folkeparti.

Aftenskoleholdet har allerede 93 mandater bag sig i Folketinget og står i en række meningsmålinger til at kunne få over 100 mandater – tilsammen – ved det næste valg, i 2011.

Foreløbig fremstår alliancen som et fantasifoster.

For skønt Socialdemokraterne kan leve med et hvilket som helst stabilt flertal – uanset farvesammensætning – er der endnu et godt stykke vej, før Dansk Folkeparti på den ene side er parat til at samarbejde med de tidligere 68’ere, og SF på den anden side vil kaste sig i armene på de sidste rester af Fremskridtspartiet.

Men bevægelsen er sat i gang. Dansk Folkeparti har for længst taget det første skridt:

I en ny biografi med titlen ’Kristian – kronprinsen’, fortæller Dansk Folkepartis 40-årige formand for folketingsgruppen, Kristian Thulesen Dahl, at pianisterne gerne vil lægge stemmer til at danne et nyt ’AOF’-samarbejde:

»Hvis de radikale i socialdemokraternes øjne forsøger at ødelægge en socialdemokratisk ledet regerings mulighed for at føre en udlændingepolitik, der er i takt med det, folket vil have. Så kan det godt ske. Spørgsmålet er bare, om de har modet til det, om de har SF’s opbakning til det – og det er det, jeg tvivler på«, siger Kristian Thulesen Dahl i portrætbogen.

Drømmescenario
Og det er spørgsmålet: Er der grund til at tvivle på SF’ernes villighed til at gå med i et flertal uden om Det Radikale Venstre?

Blandt de ældre SF’ere er modstanden stor, men blandt de yngre – dem, der stod i spidsen for SFU i slutningen af 1990’erne – er det et drømmescenario, hvis de radikales elitære og verdensfjerne hattedameøkologi kan holdes væk fra magten.

Som tidl. SFU-formand og tidl. pressesekretær, Peter Goll, har udtalt om opgøret: »Vi vil ikke lave grønne afgifter , der rammer socialt skævt, så hellere undvære«.

De unge SF'ere, der udgør en af Villy Søvndals vigtigste magtbastioner, har i årevis kæmpet for at nedtone den grønne profil til fordel for en strammere kurs i udlændingedebatten.

Kombinationen af frelst miljøbevidsthed og antinational pladderhumanisme er af de unge SF’ere blevet udlagt som den største forhindring for at hverve nye vælgere til SF.

I stedet skulle partiets politik være »fast og fair« – ligesom, ja ligesom VK-regeringens.

Med det fælles skatteudspil fra SF og Socialdemokraterne ser det ud til, at de, der tidligere blev kaldt ’Børnebanden’, endegyldigt har vundet på begge fronter:

SF har mere end accepteret VKO-blokkens mange stramninger i udlændingepolitikken og har nu også valgt at skrue ned for de grønne ambitioner på klimaområdet.

SF’s unge skatteordfører og tidl. SFU-formand, Jesper Petersen, har netop beroliget alle de klimaskeptiske vælgere med, at de grønne afgifter ikke vil blive justeret eller pristalsreguleret under en S+SF-regering:

»Der er blevet indført stigende afgifter med regeringens skattereform på de private husholdninger, og vi kan med sindsro sige til borgerne, at de ikke kommer til at skulle betale mere i afgifter«.

Ved at fastfryse de grønne afgifter svækker SF ikke alene muligheden for at påvirke folks adfærd i en mere grøn retning, men bryder også med partiets hidtidige linje.

Som et ekko fra en anden tid, dengang SF stadig kunne betragtes som et grønt parti, har den gamle fornyer, Steen Gade, udtalt:

»Når man har skattestop og ingenting foretager sig, er det med til at underminere effekten af de grønne afgifter«. Men det er nu SF’s egen klimapolitik.

Symbolsk fravalg af de grønne
Strategien handler netop om at underminere effekten af de grønne tiltag, så vælgerne, særligt de mindrebemidlede, ikke rammes direkte på pengepungen. Det er et symbolsk fravalg af det grønne.

Frem for at udvikle en ny progressiv politik, der skaber bedre muligheder for de svageste og nye jobmuligheder for de dårligst uddannede, har SF valgt blot at fjerne de barrierer, som angiveligt skulle have holdt nogle fra at stemme på partiet.

Med accepten af udlændingelovgivningen og status quo på klimaområdet har de unge SF’ere nu fjernet de sidste forhindringer for et samarbejde med Dansk Folkeparti.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, står allerede parat. På et spørgsmål i TV 2 Nyhederne om, hvem hun og SF vil gennemføre skattepolitikken med, svarede hun: »For eksempel kunne jeg da pege på Dansk Folkeparti«.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb