Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Buffet lægger 43 journalister ned med diaré og opkast

Konferencedeltager har højst sandsynligt smittet buffet ved konference.

Gem til liste

Mindst 45 meldes syge efter at have spist mad til en konference på hotellet Park Inn Copenhagen Airport på Amager.

43 af de syge er journalister og kommunikationsfolk, der deltog i konferencen 'Fagligt Forum', mens de to sidste er nordmænd, der deltog i et separat selskab på i alt otte gæster.

Fødevarestyrelsen mener ikke, at smitten kommer fra køkkenet, men derimod fra en af gæsterne.

LÆS OGSÅDiarré og opkast lægger HK-konference ned

Arrangørerne af konferencen i Dansk Journalistforbund har på vegne af Fødevarestyrelsen sat gang i en rundspørge blandt de over 300 arrangementsdeltagere for at finde ud af, hvor mange der er blevet syge.

45 gæster er blevet syge
»Jeg kan kun sige, at af dem, der indtil videre har svaret, har 43 svaret positivt fra os (på at de er syge, red.)«, siger projektchef Mariann Vasbo fra Dansk Journalistforbund.

Dermed er det indtil videre bekræftet, at 45 gæster er blevet syge, men flere kan følge i takt med, at arrangementsdeltagerne besvarer spørgeskemaet.

LÆS OGSÅBrdr. Prices østers gjorde restaurantgæster syge

Udbrudskoordinator for Fødevarestyrelsen, Morten Lisbye, bekræfter, at der er tale om et udbrud.

»Det er et relativt stort udbrud«, bekræfter Morten Lisbye over for Politiken.dk.

Selvom det endnu ikke er muligt at fastslå, hvad deltagerne er blevet smittet med, så peger symptomerne på roskildesyge.

Formodning om roskildesyge
»Allerede nu har vi en meget kraftig arbejdshypotese. Ud fra symptombilledet kan jeg sige, at vi tror, der er tale om roskildesyge, også kaldet norovirus«, fortsætter Morten Lisbye og understreger, at der er tale om en arbejdshypotese, hvorfor man ikke kan komme med et endeligt svar på, hvad gæsterne fejler.

Hvis man er smittet med roskildesyge, er symptomerne akut indsættende kvalme, opkastning, vandig diaré, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

LÆS OGSÅIndkøbscentre er rene bakteriebomber

Symptomerne optræder typisk et døgn, efter at man er blevet smittet og varigheden af sygdommen er typisk 1-2 døgn.

Arrangementet løb over to dage, torsdag og fredag i sidste uge. Derfor skal man nu pejle sig frem til, hvad årsagen til smitten er.

Gæst kan være skyld i udbrud
Morten Lisbye formoder, at det er en af gæsterne, der er skyld i udbruddet.

»Fire af deltagerne har angivet, at de var syge ved frokosten torsdag. Mistanken er, at de har smittet buffeten denne torsdag, hvor de var syge. Hvis man har roskildesygevirus på fingrene og serveringsbestikket for eksempel ryger ned i fadene, så kommer virus ned i maden. Og så kan de næste 20-30-40 stykker blive syge 24-36 timer efter«, forklarer Morten Lisbye.

LÆS OGSÅFødevarestyrelsen advarer mod roskildesyge i frosne bær

Dermed frikender Morten Lisbye Hotel Park Inns køkken og personale for at være den oprindelige smittekilde.

»Det virker ikke, som om det er køkkenet eller køkkenets personale, der har gjort noget forkert. De tre-fire gæster er blevet smittet 24-36 timer, inden de kom til konferencen, og så går der halvandet døgn, inden de får symptomer. Det er derfor, jeg kan sige, at det ikke er fra hotellet, men at de har den med hjemmefra«, siger Morten Lisbye.

Iværksætter nulstilling af køkken
Hos Park Inn Copenhagen Airport afventer man Fødevarestyrelsens instruktioner for at få løst problemet.

»Vi afventer Fødevarestyrelsen for at finde ud af, hvordan vi skal håndtere det herfra. Vi tager det selvfølgelig meget seriøst og skal finde ud af, om der har været noget galt«, siger Vicki Larsen, som er direktør for Hotel Park Inn Copenhagen Airport.

LÆS OGSÅFødevarestyrelsen jagter smitsom julemad

Her til aften har Fødevarestyrelsen iværksat en 'nulstilling' af køkkenet og vil udføre, hvad Morten Lisbye kalder en tretrinsraket.

Det går ud på, at man kasserer alle madvarer, der har været håndteret siden arrangementet, vasker alt udstyr op i opvaskemaskine ved mindst 80 grader, behandler alt, der ikke kan komme i opvaskemaskinen med en kloropløsning og sender eventuelt syge køkkenmedarbejdere hjem.

Kan fortsat komme anmeldelser
Siden arrangementet fik en køkkenmedarbejder i mandags et ildebefindende med roskildesygelignende symptomer, hvilket ifølge Morten Lisbye bekræfter, at det ikke er køkkenet, der bragte smitten videre til buffeten.

»Der har været et tryk udefra med roskildesyge fra nogle spisegæster, og så ser man ofte, at det også ender ude i køkkenet. Men det er altså 3-4 dage efter hele arrangementet derude, så køkkenet er ikke den primære smittekilde«, siger Morten Lisbye.

LÆS OGSÅSådan undgår du at blive syg af livsfarlige bakterier

Den syge køkkenmedarbejder nåede at være på arbejde i et par timer, hvorefter vedkommende måtte tage hjem på grund af symptomerne på sygdommen.

Derfor kan der stadig have været en smittefare mandag morgen. Men da symptomerne først viser sig efter de 24-36 timer kan det være svært at sige.

»Køkkenmedarbejderen har været en potentiel smittefare mandag morgen, så der kan dukke anmeldelser op i dag eller i morgen«.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
  • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

    Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
  • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

    Pluspris 1.550 kr. Alm. pris 1.824 kr. Køb
  • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

    Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
  • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

    Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
  • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

    Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb