Annonce
Annonce
Danmark

DF: Flygtninge skal aflevere dyre armbåndsure ved grænsen

Martin Henriksen fra DF stiller sig uforstående over for justitsministerens nye udmelding.

Søren Pind: Kun rimeligt at en asylansøgers diamantkuffert bliver beslaglagt. Kilde: Danmarks Radio / 'Vi ses hos Clement'

Står det til justitsminister Søren Pind (V), er det kun i helt særlige tilfælde, at danske betjente skal beslaglægge ejendele fra flygtninge i et forsøg på at finde værdier, der kan betale for en asylansøgers ophold i Danmark.

Det sagde Søren Pind i aftes, da ministeren var på besøg i DR-programmet 'Vi ses hos Clement', hvor han diskuterede regeringens asylstramninger.

»Vi taler om væsentlige værdigenstande, som ikke har personlig affektionsværdi. Vi taler om en situation, hvor en mand kommer gående med en kuffert fuld af diamanter og samtidig søger ly i Danmark. Det er sgu da kun rimeligt«, sagde ministeren.

Men Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, er overrasket over den udmelding.

»Jeg forstår ikke, hvorfor justitsministeren nu siger, at det kun er ved enormt store værdigenstande, at man skal konfiskere midler. Vi har i forhandlingerne med regeringen opereret med og talt om, at der skal være en bagatelgrænse for, hvor langt man kan gå i forhold til, hvad man kan konfiskere. Vi har diskuteret en nedre grænse og ikke en grænse i den øvre ende, og det må man sige, at det er, hvis man forestiller sig, at man kun skal benytte sig af den mulighed at konfiskere, hvis man har en kuffert fyldt med diamanter«, siger Martin Henriksen.

DF: Mindre smykker skal også konfiskeres

Regeringens 34 asylstramninger blev lanceret tidligere på måneden.

LÆS OGSÅAftale om de første 13 asylstramninger er på plads

13 af stramningerne er siden blevet vedtaget sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative. Men tilbage i puljen er stadigvæk forslaget, der lyder, at politiet får lov til at visitere asylansøgere, ransage deres bagage og beslaglægge værdier fra flygtninge, medmindre der er tale om »penge og værdigenstande, der er nødvendige til opretholdelse af en beskeden levefod« eller »genstande, som har en særlig personlig betydning for asylansøgeren«.

LÆS OGSÅHer er Løkkes 34 asyl-stramninger

Ifølge Martin Henriksen har partierne under forhandlingerne drøftet værdier, der ligger langt fra justitsministens udtalelser om »væsentlige værdigenstande« og »en kuffert fuld af diamanter«.

Det foreslår regeringen

Et særligt punkt ud af de i alt 34
  • at gøre det muligt for politiet at visitere en asylansøger og ransage asylansøgerens bagage med henblik på at sikre penge og værdigenstande til dækning af udgifterne til den pågældendes underhold
  • at gøre det muligt for politiet at beslaglægge sådanne midler til dækning af senere udgifter til asylansøgerens underhold.

Kontante penge og værdigenstande, der er nødvendige til opretholdelse af en beskeden levefod, er undtaget. Genstande, som har en særlig personlig betydning for asylansøgeren, er også fritaget for beslaglæggelse, medmindre genstandene har en sådan værdi, at det ikke konkret findes rimeligt.

Kilde: Statsministeriet

Derfor vækker Søren Pinds nye udtalelser undren hos ordføreren fra Dansk Folkeparti.

»I forhandlingerne har vi også talt om, at det kan være muligt at konfiskere pengebeløb og mindre smykker. Det virker helt ved siden af skiven, det justitsministeren siger i forhold til, hvad der har været vendt indtil nu«, siger Martin Henriksen.

Detaljer fra forhandlingerne

Dansk Folkepartis udlændingeordfører pointerer, at der ikke bliver tale om, at man vil konfiskere værdigenstande, som har personlig værdi for en asylansøger.

»Men hvis vi taler om den anden ende af skalaen, for eksempel et armbåndsur til mange, mange tusind kroner, så bør det komme med i betragtning som noget, man kan konfiskere. Det er klart, at det ikke skal gælde tøj eller en kasket. Det er i småtingsafdelingen«, siger Martin Henriksen.

LÆS OGSÅ Regeringen indleder afsluttende asylforhandlinger: Her er knasterne

Han undrer sig desuden over, at justitsminister Søren Pind (V) i DR-programmet 'Vi ses hos Clement' fortalte om detaljer fra forhandlingerne mellem regeringen og resten af partierne på Christiansborg.

»Jeg vil normalt ikke tale om detaljer i et forhandlingsforløb, men når justitsministeren gør det, så gør vi andre det også. Udover at det undrer mig, at justitsministeren gør det, så undrer det mig også, at justitsministerens udmelding er så langt fra, hvad vi har talt om. Hvis en konfiskering kun skal gælde i fuldstændig vilde tilfælde, så kan man lige så godt lade være med at lave bestemmelsen. Jeg tvivler på, at asylansøgere, der har en kuffert fuld af diamanter, vil være dem, der tager toget hertil og trasker op gennem Danmark«, siger Martin Henriksen.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce