Foto: Tobias Nicolai

Danmark

Peter Thygesen: Bitter og vred prins Henriks 'straffer' og miskrediterer dronningen og sin familie

Prins Henriks demonstration er uhørt, og man aner en bevidst strategi fra hans side.

Danmark
FOR ABONNENTER

Med prins Henriks overraskende, nogle vil mene uforståelige og helt unødvendige beslutning om til sin tid ikke blive begravet sammen med sin kone gennem foreløbigt 50 år, har prinsen distanceret sig på afgørende vis fra beretningen om det danske kongehus og dets historie.

Han bryder en flere århundreder år gammel skik om, at regenten og dennes ægtefælle stedes til hvile sammen i den kongelige gravkirke i Roskilde. Kun Christian VII, hvis dronning blev landsforvist, og Frederik VII, hvis hustru, grevinde Danner, ikke var kongelig, er begravet alene i deres sarkofager i Roskilde Domkirke.

Nu har prins Henrik så besluttet, at han ikke vil dele sarkofag med dronning Margrethe, når den tid oprinder. Prinsen er tilsyneladende fortsat rasende over, at hans rolle og indsats som prinsgemal aldrig er blevet tilstrækkeligt anerkendt i dronningens fødeland. Derfor rækker hans surhed nu helt ind i døden, og han sætter trumf på og på denne vis 'straffer' og miskrediterer han både dronning Margrethe og den kongelige familie.

Der kan siges meget fornuftigt om, at prinsens rolle i det danske monarki aldrig blev ordentligt defineret, da han i 1967 giftede sig med den danske tronfølger. Det var helt klart en fejl, som både hans kone og det daværende hof kan klandres for. Heller ikke i de følgende år blev der gjort noget seriøst ved problemet, og prinsens frustrationer hobede sig op, hvilket han også begyndte at gøre opmærksom på.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce