Annonce
Annonce
Politik

Uffe Elbæk går af som kulturminister

Kulturminister Uffe Elbæk (R) går af efter affæren om artistuddannelsen AFUK.

Farvel. »Som jeg har sagt hele vejen igennem, beklager jeg forløbet om AFUK«, skriver Uffe Elbæk blandt andet på sin Facebookprofil. - Foto: Martin Bubandt

Farvel. »Som jeg har sagt hele vejen igennem, beklager jeg forløbet om AFUK«, skriver Uffe Elbæk blandt andet på sin Facebookprofil. - Foto: Martin Bubandt

Gem til liste

Sagen kort

Elbæk og AFUK

Uffe Elbæk er færdig som kulturminister, efter at det kom frem i BT, at han har lagt 5 af omkring 20 kulturministerielle arrangementer på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK).

Uffe Elbæk sad i bestyrelsen for AFUK fra 2008 til 2011, hvor han blev minister, og hans mand, Jens Pedersen, har siden 1. maj 2012 været ansat som sekretær hos AFUK.

På finansloven 2013 er den eneste nye bevilling i Kulturministeriets regi et tilskud på 6 millioner kroner til en ny cirkusuddannelse, som AFUK har kæmpet for i årevis.

Afstemning

Var det rigtigt af Uffe Elbæk at trække sig som kulturminister?
 • Ja
 • Nej
 • Ved ikke
0  har stemt

Kulturminister Uffe Elbæk (R) går af efter et døgn med heftig kritik af hans håndtering af sagen om nepotisme og vennetjenester.

Det skriver ministeren på sin facebookprofil:

»Jeg har her til eftermiddag truffet en meget svær, men rigtig beslutning, og har meddelt statsministeren, at jeg ønsker at trække mig som kulturminister«, skriver Uffe Elbæk.

Beslutningen kommer efter Elbæk i går på et samråd i Kulturudvalget blev ristet af Folketingets partier.

Han er anklaget for at have lagt fem arrangementer for 150.000 kroner på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor han tidligere har været bestyrelsesformand, og hvor hans mand arbejder.

Vanskelig beslutning
Efter samrådet stod det klart, at der skulle indledes en rigsrevisionsundersøgelse af Elbæks forhold til AFUK, men nu vil undersøgelsen omhandle en tidligere minister.

Han skriver videre på facebook:

»Når beslutningen var svær, er det fordi, at jeg elsker mit job, mine kollegaer i ministeriet og mit ministerområde. Når det er rigtigt, er det fordi, at jeg ikke kan have, at den aktuelle sag om min prioriteringer i forhold til AFUK skal skygge for det vigtige regeringsprojekt partierne er i gang med at realisere sammen«, skriver Uffe Elbæk.

Tidligere i dag holdt den radikale folketingsgruppe gruppemøde, og her var der opbakning til Elbæk, men partiformand Margrethe Vestager glimrede ved sit fravær.

Men Uffe Elbæk mener alligevel, at det er bedst for regeringen, at han forlader regeringen.

»Jeg håber med min beslutning også at stoppe den medieopmærksomhed, der har været på min mand. En ting er at man som politiker skal indgå i den aktuelle medieopmærksomhed. Noget andet er, at det også bliver ens mands lod. Det ønsker jeg ikke. Derfor har jeg truffet den beslutning jeg har. For at stå op for regeringsprojektet og min mand«, skriver Uffe Elbæk.

»Jeg er samtidig glad for, at rigsrevisionen skal undersøge hele sagsforløbet, så der kan blive sat et ordentlig punktum for den diskussion, som har præget hele mediefladen de sidste dage. Som jeg har sagt hele vejen igennem, beklager jeg forløbet om AFUK. Jeg har lagt alle informationer frem og har på intet tidspunkt truffet beslutninger, der har karakter af vennetjenester og nepotisme«, fortsætter Elbæk.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb