Varmepumpen er en god løsning for private, der ikke kan få fjernvarme, og en bedre løsning for fjernvarmeværker, der kan få billig strøm.
Arkivfoto: Lærke Posselt

Varmepumpen er en god løsning for private, der ikke kan få fjernvarme, og en bedre løsning for fjernvarmeværker, der kan få billig strøm.

Energi

Grøn udsigt: Lille smart politisk forlig sætter billig grøn strøm til fjernvarmen

I al stilfærdighed er der skabt bred politisk enighed om lavere afgifter på strøm til opvarmning. Det peger frem mod en helt ny måde at tænke energipolitik på.

Energi
FOR ABONNENTER

I sidste weekend kom noget så sjældent som en god nyhed om dansk energipolitik. Men det var ikke mange i den brede offentlighed, der bemærkede, at en bred koalition i forbindelse med finanslovsforhandlingerne landede årets vigtigste energipolitiske aftale, da regeringen blev enig med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om at halvere elafgiften til varmepumper. Det kan få stor betydning, også for den grønne omstilling.

Den lave elafgift til elvarme vil nemlig ikke kun betyde, at private, der bruger elvarme, nu ikke længere skal straffes for at bruge den reneste energi. Som det er i dag, betaler vi cirka dobbelt så høje afgifter for strøm som for varmen fra fossile brændsler, på trods af at de fossile udleder CO2, mens strømmen bliver grønnere og billigere, i takt med at mere og mere af den kommer fra møllerne.

Endnu vigtigere er, at fjernvarmeværkerne får en ny virkelighed, der gør det attraktivt både at installere store eldrevne varmepumper og at udnytte overskudsvarmen for det voksende antal store datacentre, der skyder op rundtomkring i landet.

Fra 2019 nedsættes elvarmeafgiften med en fjerdedel eller 10 øre pr. kWh. Forligspartierne er enige om en yderligere nedsættelse med 5 øre i 2019 og 10 øre i 2020 finansieret af den afsatte ramme til grøn klimapulje.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce