Annonce
Annonce
Internationalt

EU-kommission: Lav løn kan redde os

EU's økonomikommissær lægger op til at bryde fagforeningernes magt for at få gang i skabelsen af job. SF er rystet over forslag om forringelse for lønmodtagere for at få sat skub i EU.

Gem til liste

De barske forhandlinger om at gå ned i løn og op i arbejdstid, som de ansatte i SAS oplever i disse dage, kan blive virkelighed for hundredetusinder af lønmodtagere overalt i Europa i årene fremover.

LÆS OGSÅSAS giver medarbejderne en uge til at sige ja

I hvert fald, hvis EU-kommissionens tanker bliver til virkelighed. I en ny rapport fra EU-kommissionen lægges der op til, at medlemslandene gennem såkaldte employment-friendly reforms får sat gang i at skabe job i Europa.

Turunen er ubehageligt overrasket

De ’beskæftigelsesvenlige’ reformer er arbejdsmarkedsreformer, der for eksempel lægger en dæmper på lønstigningerne, skærer i understøttelsen og lader flere job blive besat af medarbejdere på korttidskontrakter.

EU har haft social slagside i hele deres krisehåndtering. Der har været fokus på nedskæringer i langt højere grad endpå at skabe job

Bente Sorgenfrey, FTF

Et dansk europaparlamentsmedlem, Emilie Turunen (SF), er ubehageligt overrasket over forslagene.

»Man kan frygte, at den situation, som SAS er i, bliver den realitet, som mange andre lønmodtagere i EU kommer til at leve med. De risikerer at blive stillet over for diktater om lønnedgang og forringede arbejdsbetingelser af arbejdsgiverne, hvis de vil beholde deres job«, siger Emilie Turunen, der er medlem af Europaparlamentets Arbejdsmarkeds- og Socialudvalg og næstformand i de grønne partiers gruppe i Europaparlamentet.

Bryd fagforeningers magt
Rapporten med titlen ’Labour Market Developments in Europe 2012’ kommer fra den finske økonomikommissær Olli Rehns afdeling og rummer en stribe operationelle forslag til at skabe et mere beskæftigelsesvenligt klima. Det er mindsteløn, pensionsindbetalinger, virksomheders sociale bidrag og understøttelse, der for eksempel skal skæres i.

»Det er en buket af neoliberalistiske ideer, som skal skabe et velfungerende jobmarked, men der vil være en høj pris at betale for almindelige lønmodtagere. Det kan godt være, at initiativerne skaber job, men der er allerede millioner af europæiske lønmodtagere, som ikke kan leve af den løn, de tjener, men må have flere job for at få privatøkonomien til at hænge sammen«, siger Emilie Turunen, der kun kan finde én blomst i buketten.

LÆS OGSÅEU-kommissionen: Statsstøtte til SAS kan være lovlig

»De anbefaler aktiv arbejdsmarkedspolitik, hvor ledige kan blive hjulpet over i fremtidsbrancher, men samtidig er der en anbefaling af flere midlertidige kontrakter og af at øge prøveperioden for folk i ansættelse«, siger hun videre.

Der er ikke tale om direkte anbefalinger til de enkelte EU-lande fra økonomikommissæren, men rapporten danner baggrund for de anbefalinger, som EU-kommissionen senere vil komme med.

Rapporten lægger også op til at begrænse de faglige organisationers indflydelse på lønniveauet. Det er ikke ligefrem en medicin, som behager den danske fagbevægelse.

FTF: EU skal ikke blande sig i løn
»Det er bekymrende, at EU vil blande sig i de nationale forhandlinger om løn. Vi har en lang tradition for, at lønmodtagere og arbejdsgivere forhandler løn. Det har sikret os et fleksibelt arbejdsmarked, hvor aftaler hurtigt har kunnet indrettes efter nye tider«, siger Bente Sorgenfrey, FTF, der er hovedorganisation for en række forbund med en halv million lønmodtagere.

»Her under krisen har fagbevægelsen også vist ansvarsbevidsthed ved at vedtage overenskomster på et meget beskedent niveau«, siger Bente Sorgenfrey.

LÆS OGSÅ3F varsler konflikt, hvis SAS-frasalg ender i lønnedgang

FTF-formanden mener, at EU har haft et helt forkert fokus, siden den økonomiske krise tog fart for fire år siden.

»EU har haft social slagside i hele deres krisehåndtering. Der har været fokus på nedskæringer i langt højere grad end på at skabe job. Det skaber social uro og frustration. I Grækenland vil nogen smide fremmede ud for at få deres job. Økonomikommissærens ideer kan muligvis skabe nogle lavtlønsjob, som vi ikke kan leve af, så det vil give meget større ulighed«, siger Bente Sorgenfrey.

Fagbevægelsen har ikke i sinde at give sig uden kamp.

»Vi må værne om vores aftalesystem og have en strategi for at imødegå EU-indblanding. Det skaber jo ikke flere job at begrænse vores adgang til at forhandle løn«, siger Bente Sorgenfrey.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb