Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

EU-kommission: Lav løn kan redde os

EU's økonomikommissær lægger op til at bryde fagforeningernes magt for at få gang i skabelsen af job. SF er rystet over forslag om forringelse for lønmodtagere for at få sat skub i EU.

Gem til liste

De barske forhandlinger om at gå ned i løn og op i arbejdstid, som de ansatte i SAS oplever i disse dage, kan blive virkelighed for hundredetusinder af lønmodtagere overalt i Europa i årene fremover.

LÆS OGSÅSAS giver medarbejderne en uge til at sige ja

I hvert fald, hvis EU-kommissionens tanker bliver til virkelighed. I en ny rapport fra EU-kommissionen lægges der op til, at medlemslandene gennem såkaldte employment-friendly reforms får sat gang i at skabe job i Europa.

Turunen er ubehageligt overrasket

De ’beskæftigelsesvenlige’ reformer er arbejdsmarkedsreformer, der for eksempel lægger en dæmper på lønstigningerne, skærer i understøttelsen og lader flere job blive besat af medarbejdere på korttidskontrakter.

EU har haft social slagside i hele deres krisehåndtering. Der har været fokus på nedskæringer i langt højere grad endpå at skabe job

Bente Sorgenfrey, FTF

Et dansk europaparlamentsmedlem, Emilie Turunen (SF), er ubehageligt overrasket over forslagene.

»Man kan frygte, at den situation, som SAS er i, bliver den realitet, som mange andre lønmodtagere i EU kommer til at leve med. De risikerer at blive stillet over for diktater om lønnedgang og forringede arbejdsbetingelser af arbejdsgiverne, hvis de vil beholde deres job«, siger Emilie Turunen, der er medlem af Europaparlamentets Arbejdsmarkeds- og Socialudvalg og næstformand i de grønne partiers gruppe i Europaparlamentet.

Bryd fagforeningers magt
Rapporten med titlen ’Labour Market Developments in Europe 2012’ kommer fra den finske økonomikommissær Olli Rehns afdeling og rummer en stribe operationelle forslag til at skabe et mere beskæftigelsesvenligt klima. Det er mindsteløn, pensionsindbetalinger, virksomheders sociale bidrag og understøttelse, der for eksempel skal skæres i.

»Det er en buket af neoliberalistiske ideer, som skal skabe et velfungerende jobmarked, men der vil være en høj pris at betale for almindelige lønmodtagere. Det kan godt være, at initiativerne skaber job, men der er allerede millioner af europæiske lønmodtagere, som ikke kan leve af den løn, de tjener, men må have flere job for at få privatøkonomien til at hænge sammen«, siger Emilie Turunen, der kun kan finde én blomst i buketten.

LÆS OGSÅEU-kommissionen: Statsstøtte til SAS kan være lovlig

»De anbefaler aktiv arbejdsmarkedspolitik, hvor ledige kan blive hjulpet over i fremtidsbrancher, men samtidig er der en anbefaling af flere midlertidige kontrakter og af at øge prøveperioden for folk i ansættelse«, siger hun videre.

Der er ikke tale om direkte anbefalinger til de enkelte EU-lande fra økonomikommissæren, men rapporten danner baggrund for de anbefalinger, som EU-kommissionen senere vil komme med.

Rapporten lægger også op til at begrænse de faglige organisationers indflydelse på lønniveauet. Det er ikke ligefrem en medicin, som behager den danske fagbevægelse.

FTF: EU skal ikke blande sig i løn
»Det er bekymrende, at EU vil blande sig i de nationale forhandlinger om løn. Vi har en lang tradition for, at lønmodtagere og arbejdsgivere forhandler løn. Det har sikret os et fleksibelt arbejdsmarked, hvor aftaler hurtigt har kunnet indrettes efter nye tider«, siger Bente Sorgenfrey, FTF, der er hovedorganisation for en række forbund med en halv million lønmodtagere.

»Her under krisen har fagbevægelsen også vist ansvarsbevidsthed ved at vedtage overenskomster på et meget beskedent niveau«, siger Bente Sorgenfrey.

LÆS OGSÅ3F varsler konflikt, hvis SAS-frasalg ender i lønnedgang

FTF-formanden mener, at EU har haft et helt forkert fokus, siden den økonomiske krise tog fart for fire år siden.

»EU har haft social slagside i hele deres krisehåndtering. Der har været fokus på nedskæringer i langt højere grad end på at skabe job. Det skaber social uro og frustration. I Grækenland vil nogen smide fremmede ud for at få deres job. Økonomikommissærens ideer kan muligvis skabe nogle lavtlønsjob, som vi ikke kan leve af, så det vil give meget større ulighed«, siger Bente Sorgenfrey.

Fagbevægelsen har ikke i sinde at give sig uden kamp.

»Vi må værne om vores aftalesystem og have en strategi for at imødegå EU-indblanding. Det skaber jo ikke flere job at begrænse vores adgang til at forhandle løn«, siger Bente Sorgenfrey.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb