Annonce
Annonce
Internationalt

Fransk anklage: USA aflyttede Sarkozy

Ifølge fransk magasin stod USA bag et cyberangreb på Élyséepalæet i foråret. USA nægter kendskab til den virus, som sandsynligvis blev brugt i angrebet.

Gem til liste

På kort sigt vil vi se, at militærets budgetter for cyberkrig vil blive mangedoblet, og vi kommer til at opleve et nyt våbenkapløb i cyberspace

Jevgenij Kasperskij

Élyséepalæet i Paris blev i løbet af foråret udsat for et såkaldt cyberangreb to gange, og begge gange brugte sikkerhedseksperter op til tre dage på at genetablere sikkerheden omkring den franske præsident, der blandt sine magtbeføjelser har muligheden for at beordre den franske atomslagstyrke i aktion.

Afsløringen blev bragt i avisen Le Telegramme fra byen Brest i Bretagne, hvor de atomvåbenbærende ubåde har base.

»Der var tale om, at kræfter udefra trængte ind i informationssystemerne«, forklarede journalisten bag dette scoop dengang til andre franske medier. Ikke desto mindre formåede Élyséepalæet midt under præsidentvalgkampen at dysse affæren ned, men i går bragte nyhedsmagasinet L’Express en ny afsløring: Frankrigs nære allierede og Nato-partner USA stod bag cyberangrebet.

Konkurrenter inden for våbenindustrien
Magasinet henviser til en række unavngivne kilder. Men hverken Élyséepalæet eller repræsentanter for det franske forsvar har kommenteret sagen, mens Janet Napolitano, ministeren for indre sikkerhed i USA, svarer meget løst.

»Deres spørgsmål lægger op til, at jeg skal svare ja eller nej. Men mit arbejde består i at beskytte civile netværker takket være de teknologier, vi råder over«, siger hun og understreger, at USA og Frankrig er meget nære allierede.

Men det gode spørgsmål er: Hvorfor vil USA udspionere en nær allieret?

»For det første er USA og Frankrig konkurrenter på en række områder, f.eks. inden for våbenindustrien. Vi forsøger hver for sig at få fodfæste vigtige steder i verden, og vi er langtfra enige om alt. Og selv mellem venner kan det være vigtigt at vide, hvad den anden gør«, siger en fransk sikkerhedsekspert, som i denne ømtålelige sag foretrækker at være anonym.

Fandt ofre på Facebook
Tilbage står ifølge L’Express og avisen fra Bretagne, at det politiske nervecenter i en af verdens ledende økonomiske og militære magter blev infiltreret af agenter fra en venligsindet nation, og ifølge magasinets kilder var metoden i første omgang meget enkel.

De påståede gerningsmænd fandt på Facebook frem til personer, der arbejdede i Élyséepalæet. Gerningsmændene udviklede derefter en side, som til forveksling lignede Élyséepalæets intranetside til intern kommunikation, og de fik flere af palæets medarbejdere til at gå ind på denne falske side med deres koder.

Hermed havde gerningsmændene fri adgang til præsidentskabets intranet, og via det formåede de at anbringe et eller flere programmer på medarbejdernes computere. Takket være disse programmer havde de adgang til dokumenter og alle former for kommunikation på disse computere.

Kun få og meget udvalgte medarbejderes computere blev inficeret på denne måde. Ifølge de hidtidige oplysninger var præsidentens nærmeste medarbejder, generalsekretær Xavier Musca, en af dem.

Metoden, som bliver meget løst beskrevet i L’Express, er ikke specielt avanceret, og Élyséepalæets sikkerhedsfolk blev opmærksomme på den, da de inficerede computere pludselig kommunikerede med ukendte partnere.

Erstatter traditionel teknologi
Ifølge L’Express’ oplysninger ligner den virus, som anbragte spionprogrammerne i de franske computere, den amerikansk udviklede Flame.

Men ministeren for indre sikkerhed, Janet Napolitano, afviser over for bladet, at programmer som Flame og Stuxnet, der er skabt til at infiltrere fremmede netværk, er en del af USA’s cyberarsenal.

»Disse programmer har aldrig på nogen måde haft forbindelse til den amerikanske regering«, siger hun.

Det er eksperter meget uenige om. På den årlige sikkerhedspolitiske konference i München tidligere på året påstod en af verdens førende eksperter på området, russeren Jevgenij Kasperskij, at der er tætte forbindelser mellem den amerikansk-israelske virus Stuxnet, som har været sat ind mod Irans atomprogram, og Flame.

Jevgenij Kasperskij frygter, at udviklingen hurtigt kan løbe løbsk. Derfor opfordrer han til, at førende nationer indgår en aftale om FN-kontrol.

»På kort sigt vil vi se, at militærets budgetter for cyberkrig vil blive mangedoblet, og vi kommer til at opleve et nyt våbenkapløb i cyberspace«, skriver han i et blogindlæg om udviklingen.

Advarer mod cyberangreb
Det perspektiv nævnte USA’s forsvarsminister og tidligere CIA-chef Leon Panetta, da han forleden kommenterede en rapport udarbejdet af et udvalg under den amerikanske Kongres om Kinas voksende interesse for denne nye teknologi.

Han advarede imod, at visse lande vil være i stand til at iværksætte et »cyberPearl-Harbor« med henvisning til det japanske angreb på den amerikanske flådebase på Pearl Harbor i 1941.

»Det bliver værre end 11. september«, sagde han og nævnte, at »angribere« bag computere på flere tusinde kilometers afstand fra deres mål vil være i stand til at afspore tog, afbryde energiforsyningen og forurene storbyernes drikkevand.

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Rem til kamera Klassisk kamerarem i kraftig læder. Remmen er forstærket med et ekstra lag læder i midten der forbedrer komforten.Længden justeres nemt efter behov. Remmen er 2,8 mm. tyk, 38 mm. bred, 61 cm. lang.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Klovnen Dette efterår udvider Lucie Kaas Gunnar Flørnings charmerende univers af træfigurer med endnu en re-lancering af en af hans klassikere fra 1950?erne: klovnen.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Flickball Solidt og ekslusivt udført læringsspil til børn.

  Pluspris 599 kr. Alm. pris 1.245 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb