Surdej i kufferten
Det er den samme mentale barriere, man oplever, når man sidder ved langbordet på Surt, og tjeneren kommer hen og siger ting som:
»Det I får på tallerkenen er en surdejspizza med økologiske østershatte fra Funga Farm på Nørrebro og mikro-rucola fra Nabo Farm.«
Hvad bliver det næste? At ens shawarma-pusher begynder at tale om marineret lam med fermenterede rødløg fra ØsterGro? Det er måske ikke helt fair at forvente gourmet fra ens streetfood-steder, og mange af os tænker stadig, at der er en usynlig skillelinje mellem gadebodsmad og gourmet. Men det er faktisk en sund øvelse at prøve at viske den linje ud. For selvfølgelig kan al mad – også den, vi oplever som fastfood – ophøjes til noget ekstraordinært. På mange måder minder det om dengang Giuseppe Oliva første gang prøvede smørrebrød og syntes, at det smagte elendigt. ’Er det virkelig det, alle snakker om?’ tænkte han.
»Nu kan du få virkelig godt smørrebrød, men sådan var det ikke, da jeg kom til Danmark for ti år siden,« siger han.
På samme måde med pizza. Det kræver ildsjæle at vende den slags kulinariske supertankere. Det kræver folk, der, som Giuseppe Oliva, nørder så meget igennem, at han tager sin surdej med i kufferten, når han rejser. Det længste, han har rejst med en surdej, var til New York. Det var ikke for sjov, men født af en erkendelse af at bakterier konstant udvikler sig alt efter, hvor man er. Processen, der også kaldes vildgæring, beskriver den naturlige bakterieudvikling i din surdej, og hvor den former og formerer sig uden brug af konventionel gær.
»De akklimatiserer sig også, så når du rejser, optager surdejen ting fra de lokale omgivelser,« siger han.
Så du får en surdej med jetlag?
»Haha, ja. Men du får også en surdej, som har taget smag af de steder, hvor du har rejst. Jeg tilsætter også gerne lokalt mel i min surdej,« siger han.
Men hvorfor er vildgær, som andre forsøger at undgå, interessant? Er det ikke angstprovokerende at arbejde med så uforudsigeligt et produkt?
»Jeg er vild med, at resultatet ikke er det samme hver gang. Det er som at forholde sig til noget levende, som at vande sine planter. Hvis man brugte supermarkedsgær ville arbejdet blive monotont og kedeligt. Det gør det aldrig med vildgær.«