0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

40 billeder, du er nødt til at se: Her er verdenshistoriens hurtigst voksende flygtningekatastrofe

Politikens fotograf Jacob Ehrbahn har udvalgt sine stærkeste fotografier fra de kaotiske forhold på grænsen mellem Myanmar og Bangladesh.

De er løbet fra brændende landsbyer. De fortæller, at de har set folk få halsen skåret over. Blive skudt. Skubbet ud over en skrænt. At børn har overværet drab på deres forældre. At soldaterne skar arme og ben af deres naboer.

De er flygtet fra det, FN’s generalsekretær har kaldt en »etnisk udrensning« og et »menneskeretligt mareridt«. Nu befinder de sig i et kaos i Bangladesh.

Over en halv million rohingyaer har på under fire uger forladt Myanmar. Aldrig før i verdenshistorien er så mange mennesker flygtet på så kort tid.

Det er vanskeligt at forestille sig ...

Her er 40 billeder, der viser, hvordan det ser ud.

Eller i hvert fald giver et indtryk af det.

Billederne er taget af Politikens fotograf Jacob Ehrbahn, der sammen med journalist Kjeld Hybel har opholdt sig lidt over en uge i det hjørne af Bangladesh, hvor rohingyaerne er strømmet til - i tusindvis, i titusindvis, i hundredtusindvis ...

Vi skal advare om enkelte særligt stærke billeder.


Nogle har gået i dagevis, nogle har været længere tid af sted, fordi de også har ligget i skjul, fortæller de. Men den sidste del af rejsen foregår for mange i båd - over floden Naaf, der grænser op til Bangladesh.

Ved det mudrede flodleje lægger den ene pram efter den anden til. Folk tumler i land. Det regner. En lille dreng prøver at fange en vanddråbe.

De små både sejler i pendulfart mellem fastlandet og en ø ude i floden, hvor flygtningene kortvarigt har kunnet puste ud efter den ofte tumultariske flugt fra Myanmar.


Dagen igennem ankommer de ...


... og begynder vandringen mod ind mod det sted, der skal være deres nye hjem - på ubestemt tid.


Mohammad i Barcelona-trøjen er 12 år. I kufferten bærer han tøj, som familien har fået med sig.Mor og barn. I en kø. I et nyt land.

Mange af de flygtende kvinder står alene - uden deres mænd, fordi det i udpræget grad er mændene, der er blevet myrdet i landsbyerne i Myanmar.

Overalt - både i selve flygtningelejrene og i udkanten af dem - ligger udmattede og syge børn.
Paraplyer kan være meget værd - de beskytter både mod sol og regn. FN anslår, at børn udgør over 60 procent af de flygtende rohingyaer. Hvilket i aktuelle tal kan svare til mere end 300.000.


Blandt de ting, som flere familier har slæbt med på flugten, er solcellepaneler, som giver dem mulighed for at tænde en lampe eller oplade deres mobiltelefoner – hvis de har en.I Bangladesh er rohingyaerne i sikkerhed, men samtidig øges risikoen for epidemier, når så mange mennesker tvinges sammen. Pigen Taslima bliver ved ankomsten vaccineret mod mæslinger og polio, mens hendes mor og hende bror ser på. Deres far er stadig i Myanmar, fortæller de.

En meget ung flygtning, gravid i 8. måned med sit første barn, er utilpas og har sat sig i en interimistisk lægekonsultation - en plastikstol - på parkeringspladsen ved byen Khariakhali, som man passerer på vej til de nye flygtningelejre.


Den første nat er det ikke alle, der når helt ind i lejrene. Så langs hovedvejen slår mange flygtningefamilier nødtørftige telte op.Et inferno af brølende, dyttende lastbiler med nødhjælp kører på de mudrede veje til og fra lejrene. Men stopper også nogle gange tilfældigt op og deler ud. Som her - til mennesker, der sover midlertidigt i et skovbryn i udkanten af en af de største flygtningelejre.

De har lidt, mangler det meste. Og selv om ens hjem lige nu er den presenning, man sidder på, har børnene stadig brug for omsorg. Og mad.På en særlig plads ved foden af Balukhali-lejren forsøger militæret at få styr på fordelingen af nødhjælp.


Flygtningene sidder og står i lange køer. Ofte i mange timer. Nogle gange en hel dag. Uden rigtigt at vide, hvad der vil blive delt ud i den anden ende. Og om det overhovedet bliver deres tur.

Og der skal ikke meget til, når tusindvis af trængende, sultne, trætte mennesker bliver placeret i ikke altid særligt logiske kolonner - i 35 graders fugtig varme - mange med skrigende børn ...


... eller på steder, hvor der ikke er noget andet at gøre, hvis man er træt, end at sænke kroppen nede i en stor mudderpøl ...

Kaos opstår uafbrudt. Soldaterne bruger fløjter og bambuskæppe til at forsøge at holde orden, men ingen kan gøre noget, når presset bagfra bliver for stort.

En ældre dame falder ...

Og børnene - hvoraf mange allerede har været igennem voldsomme ting under deres flugt - er særligt rædselsslagne over soldaterne, der farer frem og tilbage og truer med deres kæppe. Kvinden bagerst i midten har sin 10 måneder gamle datter på armen og skal samtidig sørge for sine to niecer på 11. Begge forældre fik halsen skåret over, fortæller hun. Det lykkes den lille gruppe at få fat i en pose ris og lidt andre fødevarer.

En kvinde er trådt ud af køen med et barn, der længe har grædt utrøsteligt. Hun forsøger at få lidt luft til sig selv og lidt skygge og ro til barnet. Lidt ...


Det er også et sted, hvor sygdommene allerede er begyndt at sprede sig. I de fugtige, beskidte omgivelser får mange feber, problemer med lungerne og især diarré. To mænd bærer en syg kvinde gennem flygtningelejren Balukhali 2. Hun har mavesmerter og skal på hospitalet.


En andet sted i lejren vasker en mand sig ved en af vandposterne. I betragtning af, hvor hurtigt Bangladesh har skullet få disse lejre op at stå, kan man være overrasket over, at der overhovedet ER vand. Til gengæld er der voldsom mangel på toiletter.


Sådan. Endnu en familie har skabt sig en plads i den gigantiske flygtningelejr ved at hugge et plateau i bjergsiden og er nu i gang med at bygge skelettet til deres nye bolig.Folk flytter ind i de spinkle bambushuse med alle de ejendele, de har formået at bære med sig - og i nogle tilfælde også med en bagage af den mere uhåndterlige slags: I slutningen af en historie om, hvordan civile burmesere og soldater samlede en hel rohingya-landsby på torvet og bad alle om at forsvinde, henter en mand sin mobiltelefon og viser et billede frem. Af naboen, der blev henrettet.


Men døden henter også folk i lejren. Denne mand, Nurmohammad, nåede at bygge et hus til sin familie, så begyndte han at hoste. Han hostede og hostede og hostede. I to dage. Så døde han.

Nænsomt og omhyggeligt vasker hans 23-årige søn ham - som muslimsk skik tilsiger det.

I en anden bambushytte i lejren bor Mohammed Zakaria. Hverken hans kone eller deres seks børn kom noget til, da de måtte flygte. Bortset fra at deres søn på 16 blev skudt i armen, fortæller faderen. »Og så myrdede de min bror«, siger han lavmælt. »De slog også min mor ihjel. Det hele sket i løbet af en time«.

Det er tydeligt at se, at mange, især pigerne, har taget deres bedste tøj med, da de skulle af sted fra landsbyerne. Så man møder en del prinsessekjoler i de mudrede flygtningelejre langs hovedvejen.

Og snart er der også moskeer. Som den her, der kommer til at ligge på toppen af en af Balukhalis utallige bakker. Her har en gruppe beboere planeret en byggegrund og gjort klart, så der snart vil kunne blive bedt aftenbøn i ly af bambus og sort plastik.

I mens - når dagslyset vender tilbage - fortsætter kampen for overlevelse. Med nye køer, nye håb om, at der for enden af ventetiden vil blive uddelt nogle kilo ris til familien.


Nye prøvelser ...


Nye udfordringer langs den plørede, glatte hovedgade i lejren. Der kommer stadig flygtninge strømmende fra Myanmar - men skulle det stoppe, vil lejren ikke være færdig med at vokse. Flere børn vil blev født her - måske 70.000 i løbet af det næste år ...


Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcas