0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Katrine Hørup Noer
Foto: Katrine Hørup Noer

Danmarks store arkitekt slår alarm: Vi har gjort det forkert alt for længe

I denne uge blev Lene Tranberg udnævnt til forkvinde for kulturministerens nye ekspertgruppe, der skal udstikke retningen for en ny national arkitekturpolitik. Lene Tranberg er blevet omtalt som dronningen af dansk arkitektur. Hendes tegnestue står bag opfindsomme og æstetisk tilpassede bygninger som Skuespilhuset, Tietgenkollegiet i Ørestad og Kannikehuset i Ribe, og for sin livsindsats modtager hun nu sine kollegers hæder med Arkitektforeningens Æresmedalje. Men efter en længere sygemelding er hun kommet alvorligt i tvivl angående den måde, vi bygger huse og byer på. Vi bør lære af fortiden og i langt højere grad bevare og bygge om. Og hvis vi endelig skal bygge nyt, bør det være med levende materialer. Altså som i huse af voksende planter.

Hun er blevet kaldt dronningen af dansk arkitektur. Hendes byggerier får hæder som ingen andres. Men hun har været syg. Og nu er hun kommet i tvivl. Skal vi ikke bygge på en helt anden måde?

Planter går i et med deres steder. Mens de gror, gør de omgivelserne rigere. Det skal vores huse også. Danmarks førende arkitekt drømmer bogstaveligt talt om at forene kultur og natur.

FOR ABONNENTER

»Jeg lader dem bare vokse«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

KAMPAGNETILBUD - SPAR 50 %
Få avisen fredag-søndag for kun 244 kr./md. i 6 måneder

Annonce