0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Chris Opander Tonnesen
Foto: Chris Opander Tonnesen

Marie Holms søde og sexede køkken: En kage kan også være intellektuel

Marie Holm kæmper videre ved den søde front og slår et slag for den søde nydelse. Denne gang med opskriften på den lille franske kage madeleine, der dufter og smager af barndommen.

FOR ABONNENTER

For en frankofil fynsk pige og bogsluger var det lige sagen. Når jeg bruger verbet ’tyggede’, der ikke ligefrem lyder som en slugende nydelsesfuldhed, handler det mest om omhyggeligheden og langsommeligheden, jeg, der ellers er en hurtig læser, læste Proust med. De sindssygt lange sætninger – der kan sagtens gå en hel bogside mellem punktummerne – krævede noget af mig.

Og så var der alle madreferencerne, som jeg kunne dvæle længe ved, læse igen og igen for rigtig at forstå, hvad det var, kokkepigen Françoise satte på bordet for den unge bourgeois Marcel eller for dandyen monsieur Swann. Mentalt smage på alle retterne fra det fine franske borgerkøkken og ikke mindst på de kager og desserter, der optræder i romanværket.

For ud over at være en bogforslugen ung kvinde var jeg også særdeles sulten. Født madinteresseret. Og jeg havde brugt en stor del af min barndom på at bage kager. Danske kager, vel at mærke. Hindbærsnitter og smørkager og brunsviger og fragilité (jo, den er også pæredansk, men det er en anden historie), marmorkage, lagkage, sarah bernhardt (samme historie som fragiliteen), ostekage fra ’Karolines Kogebog’ – den med dessertkirsebær i gelé – æblekage, cremefyldte fastelavnsboller og linser.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden