0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Rudi Blaha/Ritzau Scanpix
Foto: Rudi Blaha/Ritzau Scanpix

Før Ruslands første McDonalds-restaurant slog dørene op i 1990, havde russerne ikke prøvet noget lignende. Med det hurtige, billige måltid og de mange valgmuligheder symboliserede McDonalds på mange måder det amerikanske liv.

Den gyldne måge landede i Moskva for 32 år siden. Nu letter den igen

Under Sovjetunionens sidste krampetrækninger åbnede den første McDonald’s i Moskva. Med pommes frites, burgere og et løfte om nye tider. Nu trækker fastfoodkæden sig endegyldigt fra det russiske marked.

FOR ABONNENTER

Januarkulden var bidende. Alligevel begyndte køen allerede at tage form ved 4-tiden om morgenen i hjertet af Moskva i 1990. Da dørene åbnede klokken 10, og duften af friture og hamburgere fes ud, var hundredvis af nysgerrige mennesker allerede mødt op.

For den gyldne måge var landet i Sovjetunionen. Det lysende, gule M var ikke bare fastfoodkæden McDonald’s’ logo, det var et løfte om nye tider. Tider med varer på hylderne, med valgfrihed og forbrugerøkonomiens indtog. I løbet af de følgende år opløstes Sovjetunionen, og markedskræfterne skyllede ind over landet.

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Mere fra os

Annonce