Annonce
Annonce
Debat

Den sexkrænkende hvide mand har kronede dage

Masseoverfald på kvinder - som nytårsaften i Køln - er ikke et nyt fænomen og det handler ikke om etnicitet.

107

Herhjemme kalder vi det drengestreger, når hvide unge drenge og fyre i flok, i folkeskolen og på andre uddannelsesinstitutioner, blufærdighedskrænker, sexchikanerer og sexforulemper piger.

Skribenten

Ulla Tornemand

Debattør og tidl. næstformand i Dansk Kvindesamfund

Herhjemme kalder vi det en kompliment, når unge hvide fyre – både på enmandshånd og i flok – i nattelivet gramser, stikker hånden ned i trusserne og stikker en finger ind i fissen på og begår andre seksuelle overgreb på unge kvinder.

Herhjemme er det bare for sjov, når hvide mænd i flok råber efter en kvinde, at hende kunne de godt voldtage.

Herhjemme kalder vi det flirt, når hvide mænd på arbejdspladser sexchikanerer og forulemper kvindelige kolleger.

Herhjemme lyder der alt andet end ramaskrig, når disse oplevelser fortælles. Faktisk sker det modsatte. Kvinderne, der modigt står frem og fortæller om de krænkelser og overgreb, de udsættes for, skammes ikke sjældent ud. Boys will be boys, I ved. White boys, tilsyneladende.

Den hvide mand har kronede dage, og ve dig, hvis du er brun, for så får piben en anden lyd. Din tro, din kultur, dig, du er farlig for kvinder. Du forstår ikke spillereglerne, som den hvide mand gør. Den hvide mand, som vi alle ved behandler kvinder med langt mere respekt. Som tager et nej for et nej. Som respekterer kropslig integritet. Hvis vold og seksuelle vold mod kvinder bunder i helt andre årsager. Herhjemme har vi det godt.

PETER SKAARUPFå øjnene op for situationens alvor, Merkel

Det, der er foregået i Tyskland, er fuldstændig grotesk, og de kvinder, som er blevet krænket og udsat for sexforbrydelser, har intet ansvar for det, uanset hvad en borgmester og andre måtte mene. Men at det nu fremstår, som om den form for organiserede krænkelser er et nyt fænomen – sådan som det tyske politi mener – er en sandhed med store modifikationer.

Tag hudfarven ud af ligningen, hør på de oplevelser, som kvinder i mange år har fortalt om af lignende karakter, og det fremstår tydeligt, at dette ’fænomen’ hverken er nyt eller knyttet til en bestemt etnicitet eller kultur.

Herhjemme er det bare for sjov, når hvide mænd i flok råber efter en kvinde, at hende kunne de godt voldtage

Ulla Tornemand

Udtrykkene inden for fænomenet kan variere, men selve fænomenet er oldgammelt: mænd i større eller mindre grupperinger, der sexkrænker kvinder og giver hinanden high fives, når én eller flere af dem er lykkedes med deres forehavende.

Til kritikere, der vil indvende, at omfanget på den konkrete nytårsaften er så omfangsrigt, at det ikke kan sammenlignes med andet: Lav følgende tankeeksperiment:

Det er lørdag aften, en af de store gå i byen-lørdage i Danmark – her medtalt både private fester og besøg på diskoteker og andre beværtninger. Alle kvinder, der er blevet sexchikaneret, sexkrænket eller begået seksuelt overgreb mod i nattelivet, anmelder forbrydelsen. Hvor mange anmeldelser ville vi mon kunne tælle? Sandsynligvis på den anden side af 100.

NYHEDAnonyme politifolk: Der var mange flygtninge blandt sexforbryderne fra Köln

I sidste ende handler det om opdragelse og socialisering. Hvis man socialiserer kønnene til, at kvinder kan bruges til éns egen tilfredsstillelse uagtet samtykke, og den socialisering forekommer globalt set, så giver udfaldet sig selv. I hvor høj eller lav grad socialiseringen forekommer gennem forskellige landes strukturer og normer, vil sandsynligvis være medvirkende til, hvordan ’fænomenet’ udmønter sig. Det er udtryk, eller udmøntninger, om man vil, der går igen på tværs af landegrænser, og som til forveksling minder om hinanden.

Løsningen ligger lige for – uanset krænkerens etnicitet: Stop med at krænke andre seksuelt, og lad være med at bakke op om dem, der gør det.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste, du skal gøre, er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk.

For abonnenter
Redaktionen anbefaler

Masseoverfaldet på tyske kvinder nytårsaften var den værst tænkelige start på 2016

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce