Debat

Religionshistorikere: »Folk synes, man har knald i låget, når man kritiserer kristendom i Danmark«

Religion fylder langt mere i det danske samfund, end de fleste er klar over, og religionskritikken er stort set forsvundet fra den offentlige debat, mener de to religionshistorikere Mikael Rothstein og Jens-André P. Herbener. De vil fremover analysere og kritisere religion i ny ugentlig klumme i Politiken.

Debat
FOR ABONNENTER

»Religiøse mennesker har stadigvæk utrolig stor magt i Danmark. I det nuværende mediebillede sidder præster og teologer tungt på debatten, mens vi – religionshistorikere, der forholder sig analytisk og kritisk til religion – har meget svært ved at trænge igennem. Det er altså primært medlemmer af sekten, der fortæller om sekten. Vi vil være modstemmen, der kritiserer den magt og autoritet, som de religiøse gerne vil iklæde sig, og hiver dem helt ned på jorden, hvor de hører hjemme«.

Sådan lyder hensigtserklæringen fra religionshistoriker Jens-André P. Herbener, der på skift med fagfællen Mikael Rothstein hver søndag vil analysere og kritisere religion i Politikens debatsektion. Første klumme bringes om en uge.

Jens-André P. Herbener og Mikael Rothstein – mange har i dag et ret afslappet forhold til religion. Hvorfor er der behov for mere religionsanalyse og -kritik?

Mikael Rothstein: »I Danmark er det de færreste, der ved, hvad religion er. Folk tror, de ved det, men det gør de ikke. Langt de fleste tager religion for givet og overvejer sjældent, hvor den kommer fra, og hvor stor magt den har. Men religion er ikke en given ting. Den er noget, mennesker har udviklet, og som derfor kan analyseres ligesom alle andre kulturfænomener. Det kræver analytisk distance og en særlig faglighed, og den har vi som religionshistorikere. Politiken har som gammel kulturradikal avis en hæderkronet tradition for at skrive analytisk og kritisk – også om religion. Det har været lidt slapt i en periode, men nu gør vi noget ved det«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce