Genbrug. I denne ressourcebevidste pakkeleg må man ikke købe nye gaver. Man skal medbringe en ting man ikke længere har brug for.
Foto: Sara Galbiati

Genbrug. I denne ressourcebevidste pakkeleg må man ikke købe nye gaver. Man skal medbringe en ting man ikke længere har brug for.

Jul

Klar til at lege? Prøv denne pakkeleg med fejlkøb og benhård argumentation

Fornuft og sjov følges ad i ny pakkeleg, hvor der skal argumenteres for gaverne.

Jul

Ressourcebevidst pakkeleg er en justeret udgave af den traditionelle pakkeleg med terningekast. Iværksætter og levnedsmiddelkandidat Therese Brøndsted undfangede ideen for nogle år siden som en reaktion på en venindes forslag om, at de spillede om små gaver, når flokken mødtes til julehygge.

»Jeg syntes, det er dødssygt, for så skal man købe noget skrammel, man ikke aner, om nogen kan få glæde af. Og man kommer nemt selv hjem med noget, man aldrig får brugt. Det motiverer mig ikke. Og det er ressourcespild«, forklarer hun. Den nyudviklede version af pakkelegen kørte så godt, at Therese Brøndsted sidste år præsenterede den til en julefrokost hos Future Navigator, et firma af fremtidsforskere og konsulenter i innovation. Også her var konceptet en succes. De 16 deltagere havde medbragt to-tre pakker hver, så der var cirka 40 pakker i spil. Kun tre-fire stykker blev ikke valgt af nogen.

»Pakkelegen giver mere mening end det meste af decembers gaveræs. Det er enormt sjovt med alle de historier, man hører fra venners, kollegers eller familiemedlemmers liv. Derfor vil jeg gerne sprede ideen og har blandt andet lavet en facebookgruppe«, siger Therese Brøndsted. Hun tilføjer, at legen også kan bruges efter nytår, hvor deltagerne kan videregive julegaver, de ikke kunne bruge, og som ikke kunne byttes.

»Der er alligevel for få fester i januar«, argumenterer hun. Medejer af Future Navigator Liselotte Lyngsø ser gavelegen som en modtrend, en reaktion på den vestlige verdens produktbulimi.

»Vi får rigtig mange ting, vi ikke har brug for, og som vi ikke bliver gladere af at eje. Mange mennesker finder det mere tilfredsstillende at køre på genbrugsstationen med deres gamle bras end at få nye ting«, siger hun.

Set gennem miljøbriller udmærker legen sig ved at undgå spild af ressourcer, og set med forbrugerøjne handler det ifølge Liselotte Lyngsø i stigende grad om at have adgang til ting frem for at eje dem. For mange betyder det mere, at de har brug for en ting, end om den er ny.

»Men først og fremmest er legen sjov. Ønsker flere personer den samme ting, skal de argumentere for, hvorfor netop de fortjener at få den. Det giver nogle underholdende diskussioner, som giver et kick, når man vinder. Desuden kan det også blive meningsfuldt, fordi man undervejs kommer til at fortælle om sit liv og om, hvorfor den gave er vigtig for netop dig«, siger Liselotte Lyngsø.

Hadegaver giver bagslag

Er man en genert type, kan dette måske opleves grænseoverskridende, men erfaringen viser, at der er en vej til gevinst for alle. Typisk holdes der øje med, om nogle gæster slet ikke har vundet, og er flertallet uenige i giverens afgørelse om, hvem der skal have en populær gave, skal der nok blive råbt op.Skulle nogen opfatte pakkelegen som et alternativ til genbrugsstationen, hvor man kan dumpe aflagt gods, vil de blive klogere:

»Det helt pinlige er, hvis man bliver nødt til at tage sine gaver med hjem igen, fordi ingen vil have dem, så man skal stadig være opmærksom på, hvad man bringer med, for hadegaver rammer en selv i nakken. Heldigvis har folk forskellige prioriteter, og hvis der er deltagere fra forskellige generationer, er der som regel afsætning på det meste«, siger Liselotte Lyngsø fra Future Navigator.Hun har i øvrigt også tænkt sig at bruge ressourcebevidst pakkeleg juleaften i sin familie, som er sammenbragt med mange børn, eks-partnere og bedsteforældre med eller uden nye partnere.

»Vi bliver 28, og alle kender ikke hinanden lige godt, så det er en god måde at sætte gang i snak på kryds og tværs«, slutter hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Olav Hergel: Man kan stadig blive i godt humør af at se på Malak

    De danske myndigheder mener, at 12-årige Malak Saidi hører til i Marokko, selvom hun har boet i Danmark i 12 år. Hvad skal vi stille op med Malak og de mere end 100 børn i det danske asylsystem?

    Læs første del af serien om Malak her.

Annonce