Sundhed

Neurolog: Pas på med at hvile for meget efter hjernerystelse

Personer med gener efter en hjernerystelse skal opsøge aktiviteter, der giver smerter. For meget hvile kan skade. Det siger en amerikansk neurolog, der rådgiver NFL-klubber.

Sundhed
FOR ABONNENTER

Først en sammenligning, der kan virke mærkværdig: Vi skal opfatte senfølger efter en hjernerystelse som et brækket ben.

Har du brækket en knogle og får gipsen af, skal du begynde at gå igen, selv om det gør ondt. På samme måde, hvis du har haft en hjernerystelse og døjer med hovedpine og andre gener tre-fire uger senere. Så lider du formentlig af postcommotionelt syndrom. Du skal i gang med at bruge hjernen. Smerter og ubehag er en naturlig konsekvens af, at hjernen langsomt bliver vækket igen. Det er ikke farligt. Derimod kan det have alvorlige konsekvenser at hvile hjernen for længe.

Sådan lyder det fra en af verdens førende eksperter i hjernerystelser og senfølger deraf, neurolog Jeffrey Kutcher. Han er leder af The Sports Neurology Clinic på Core Institute i USA og rådgiver blandt andet amerikanske fodboldklubber, ishockeyklubber og spillerforeninger om hjernerystelser. I sidste uge gæstede han Danmark som hovedtaler på en konference om senfølger af hjernerystelser, som forsikringsselskabet Tryg arrangerede. I en pause gav han interview om sine erfaringer fra USA og ny forskning på området.

»Hjernerystelser bliver ofte håndteret forkert, fordi de, der træffer lægelige beslutninger og giver patienterne råd, ikke har tilstrækkelig viden om, hvordan hjernen fungerer. Jo mere du hviler, jo mere forstærker du det postcommotionelle syndrom«, siger Jeffrey Kutcher.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce