Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Råd skal undersøge søskendesex

Det er grotesk at forhindre forelskede i at have sex, mener Enhedslisten.

Gem til liste

»Den, der har samleje med sin broder eller søster, straffes med fængsel indtil 2 år«.

Straffelovens paragraf 210 er blevet omdrejningspunktet i en diskussion om blodskam, efter at det aarhusianske halvsøskendepar Niklas og Sofie stod frem i Information og fortalte om deres kærlighed og deres fem måneder gamle søn.

Sex mellem søskende er nemlig ulovligt i Danmark – et forbud, der blandt andet forklares med, at risikoen for, at barnet fødes med en genetisk defekt, er større, når forældrene er beslægtede.

Det er ikke statens opgave at blande sig i, hvem der skal have børn med hvem

Pernille Skipper (EL)

Menneskets eget ansvar
Men ingen kunne drømme om ved lov at forhindre rygere eller kvinder med Downs syndrom i at få børn, selv om det også kan medføre alvorlige sygdomme for barnet. Det mener Enhedslisten, der derfor ønsker området afkriminaliseret.

»Det er ikke statens opgave at blande sig i, hvem der skal have børn med hvem. Det er menneskets eget ansvar. Jeg mener, det en grotesk og gammeldags tilgang til sex og familieformer«, siger retsordfører Pernille Skipper (EL).

Tillid til folk
At risikoen for misdannelser ved fødslen er større, når forældrene er beslægtede, er et faktum, men der er kun udført begrænset forskning på området.

Dog er der ifølge genetiske eksperter større risiko for en alvorlig medfødt sygdom for et barn født af helsøskende end af halvsøskende. For halvsøskende er risikoen for genetisk defekt hos barnet anslået 5-8 procent, mens risikoen for børn født af ubeslægtede forældre er godt det halve.

»Vi er ikke et øsamfund, hvor generation efter generation formerer sig med egen slægt, og ligesom med eksempelvis handikappede bør vi have tillid til, at folk selv træffer de rigtige beslutninger«, siger Skipper.

Savner logik
Juraprofessor ved Copenhagen Business School Vagn Greve har beskæftiget sig indgående med emnet. Ifølge Greve bør danske lovgivere skele til eksempelvis Spanien, Italien, Holland og Frankrig, hvor søskendesex har være afkriminaliseret i 200 år.

Ifølge professoren har ingen været i stand til at påvise skader på familiemønstret eller samfundet.

Ingen har været i stand til at påvise nogen skader på familien og samfunde

Vagn Greve, juraprofessor, CBS

»Ingen har været i stand til at påvise nogen skader på familien og samfundet i de lande«, siger han til Information og tilføjer om proportionerne i forbuddet mod søskendesex:

»I nyere tid har ingen villet kriminalisere, at folk med en genetisk defekt avler børn, selv om der er 50 procent risiko for, at defekten videreføres. Når man vil kriminalisere en stigning fra 5 til 8 procent – uden at ville kriminalisere en stigning på 50 procent – savner det logik«.

Klar til at kigge på loven
Det såkaldte Straffelovråd er ved at lægge sidste hånd på en betænkning om den del af straffeloven, der omhandler forbrydelser mod sædeligheden – herunder også spørgsmålet om blodskam. Rådet ønsker imidlertid ikke at kommentere spørgsmålet, før rapporten foreligger.

I regeringen afviser Socialdemokraterne at ophæve forbuddet, mens SF, Enhedslisten og de radikale afventer rådets betænkning.

»Lige nu er vi ikke stemt for at ophæve forbuddet, men hvis Straffelovrådet indstiller noget andet, ser vi selvfølgelig på det og de argumenter, der er. Det er klart«, siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen.

Også Venstre erklærer sig klar til at kigge på loven om blodskam.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel lød rubrikken: 'Enhedslisten vil gøre søskendesex lovligt'. Det var der ikke belæg for. Politiken.dk beklager.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb