Foto: A.P. MØLLER-MÆRSK

Nordsøen har givet Mærsk ekstra indtjening på 16 milliarder kroner

Mærsk og Dansk Undergrunds Consortium tjente mindst 16 milliarder mere end forudsat i de første år efter Nordsøaftalen.

Politik

I dag er Mærsk og resten af Dansk Undergrunds Consortium (DUC) så bekymrede over økonomien i gas- og olieindustrien, at selskaberne kræver ekstra skattelettelser, hvis de skal genopbygge det centrale Tyrafelt i Nordsøen. Begrundelsen for bedre såkaldte rammevilkår er faldet i oliepriserne og mere lukrative forhold i andre lande.

Men tidligere har DUC nydt godt af indtægter fra Nordsøen, der har været langt større, end det var forudsat i det centrale politiske forlig fra 2003 om forlængelsen af konsortiets eneret til den danske undergrund.

Det viser forsigtige beregninger på baggrund af oplysninger fra Energiministeriet til Folketinget i 2010 som svar på spørgsmål fra Enhedslisten.

16 milliarder mere end ventet

I 2003 antog parterne, at olieprisen målt i faste 2003 priser ville svinge fra 22-23 dollar per tønde olie til 36 dollar i 2042, når reserverne var tømt. Men selv efter priserne toppede fra 2011 til 2014 med over 100 dollar per tønder olie ligger olieprisen i dag over det niveau.

I perioden fra 2004 til 2010 viser en forsigtig fortolkning af tallene, at DUC tjente mindst 16 milliarder kroner mere end forventet. Det sætter efter Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund Mærsk’s aktuelle krav om en skattelettelse for genopbygningen af Tyra i et særligt lys.

HISTORIKER:

»Mærsk har på grund af de højere oliepriser i den mellemliggende periode haft merfortjenester for milliarder af kroner. Så det er ganske enkelt helt skamløst, at de nu siger, at det ikke er rentabelt at vedligeholde Tyra-platformen. Hvis Mærsk ikke vil istandsætte Tyra, så må de levere rettighederne til Nordsøen tilbage, så andre kan tage over«siger Rune Lund.

Mærsk har på vegne af DUC krævet en aftale om skattelettelser inden nytår, ellers begynder selskabet lukningen af Tyrafeltet, der er ved at synke i havet og af sikkerhedsmæssige grunde skal lukkes og derefter - måske - genopbygges.

Skulle have lagt til side i gode tider

Regeringen forhandler i øjeblikket med Mærsk om kravene. Energiminister Lars Christian Lilleholt(V) ønsker ikke at forholde sig til DUC’s merfortjeneste på den gamle Nordsøaftale.

S, DF, de radikale og SF er sammen med de konservative med i forligsaftalen, finansordfører Benny Engelbrecht (S) vil ikke forholde sig til forhandlinger, før han er orienteret af regeringen.

Selskaberne har tjent store milliardbeløb - burde de ikke have lagt til side til genopbygningen af Tyra?

»Det er jo virksomheder, der er eksperter i rettidig omhu, men det skal de nok selv vurdere«, siger Benny Engelbrecht. Lisbeth Bech Poulsen fra SF peger på, at der er tale om en meget lang aftaleperiode. »Der har været år, hvor de har tjent godt, der kunne de have sparet op til de magre år. Man kunne sige, at det ville være rettidig omhu«.

Landechef Martin Rune Pedersen fra Mærsk Olie vil ikke kommentere de ekstra milliarder i overskud: »Vi vil ikke kommentere regeringens daværende forventninger. Vi opretholder produktionsaktiviteter, så længe det kan gøres sikkerhedsmæssigt og økonomisk forsvarligt«, skriver han i en mail til Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  »Far skal dø! Det skal være mig og mor for evigt!«

  OBS: Kun til Politiken.
Sarah Engell og hendes søn, der har lidt af et voldsomt ødipuskompleks. Da han var yngre talte han om, hvordan han ville slå sin far ihjel, og han har generelt altid været morsyg.
Det er ikke så slemt mere, men Plus En-podcasten behandler Ødipuskomplekset som tema og jalousi mellem forældre og børn.
  Podcasten 'Plus En':

  Sarah Engell er magnetisk. Hun har krystalklare, mandelformede øjne og kridhvidt hår. Hun er mor til to drenge, Jonathan og Julius. Og så er hun den absolutte nummer et, både for børnene og for deres far René, som elsker hende over alt på jorden. Men kan man være alles nummer et? Er det normalt at en 4-årig dreng udførligt forklarer sin mor, hvordan han vil dræbe sin far? I denne uges 'Plus En - Politikens podcast om livet med børn' kan du høre en fuldblodig og levende karikatur af Sofokles' berømte tragedie om Ødipus udspille sig for fuld udblæsning i et helt normalt hjem.

  Vil du ha' mere 'Plus En'? Find det her

Annonce