Annonce
Annonce
Annonce
Bøger

Dansker får Nordisk Råds Litteraturpris

Kim Leine belønnes med den prestigefulde pris for romanen 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

Gem til liste

Nordisk Råds Litteraturpris går i år til den danske forfatter Kim Leine.

Det er netop blevet offentliggjort til gallashowet i Operaen i Oslo, hvor Nordisk Råd udover litteraturprisen har uddelt priser inden for børne- og ungdomslitteratur, natur- og miljø, film og musik.

LÆS OGSÅVinder af Politikens Litteraturpris: »Det skal helst være lidt farligt«

Kim Leine vandt tidligere i år Politikens Litteraturpris for romanen 'Profeterne i Evighedsfjorden', som han også har modtaget De Gyldne Laurbær og Weekendavisens Litteraturpris for.

Og nu belønnes hans roman fra 2012 med den nordiske litteraturpris, som er den mest prestigefulde af Nordisk Råds fem priser.

LÆS ANMELDELSE AF ROMANEN Litterær sygeplejer fra Grønland bør få sit store gennembrud

Også danske Josefine Klougart var blandt de 13 nominerede til litteraturprisen, der uddeles én gang om året.

Vinder 350.000 kroner
Nordisk Råds Litteraturpris er den mest prestigefyldte af aftenens priser, og siden 1962 er den blevet givet til et forfatter bag et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog.

Både en roman, et drama, en digt-, novelle- eller essaysamling kan blive nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og sidste gang en dansker fik hæderen var i 2008, da Naja Marie Aidt vandt for sin novellesamling ’Bavian’.

LÆS OGSÅ Se listen: 13 forfattere dyster om Nordisk Råds Litteraturpris 2013

OM NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS

 • Prisen blev indstiftet 1962 af Nordisk Råd, og den uddeles hvert år for et litterært værk fra et af de nordiske sprogområder.
 • Nordisk Råds Litteraturpris har til formål at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt at gavne det nordiske kulturfællesskab.
 • Kun værker, som er udgivet første gang inden for de sidste to år, kan nomineres. Siden 1995 har prisen været på 350.000 danske kroner.

Formålet med prisen er at øge interessen for de nordiske nabolandes litteratur og øge det nordiske kulturfællesskab, og prisvinderen modtager udover en statuette 350.000 danske kroner.

Sidste år gik prisen til norske Merethe Lindstrøm for romanen 'Dage i Stillhetens Historie'.

LÆS OGSÅNordmand løber med Nordisk Råds litteraturpris

Danmark årets storvinder
Ikke kun med litteraturprisen, er Danmark i aften blevet prisbelønnet af Nordisk Råd. Faktisk har Danmark vundet de tre ud af aftenens fem priser.

Den danske film 'Jagten' vandt først på aftenen Nordisk Råds Filmpris, og Selina Juul vandt Natur- og miljøprisen for at stå bag bevægelsen 'Stop spild af mad'.

Musikprisen gik til den finske violinist Pekka Kuusist, og de finske forfattere Seita Vuorela og Jani Ikonen vandt Børne- og Ungdomslitteraturprisen for bogen 'Karikko'.

Et Oscar-lignende prisshow
I år er første gang, Nordisk Råd offentliggør vinderne af de fem priser til et prisuddelingsshow.

En ny statuette er blevet designet til showet, der er musikoptrædener, og de nominerede er blevet inviteret til prisuddelingsshowet i Operaen i Oslo, som under titlen 'Ny Nordisk Prisgalla' tv-transmitteres til diverse nordiske public service-kanaler.

LÆS OGSÅKritik af Nordisk Råds prisfest: Der er gået for meget Oscar i den

PolitikenPlus
 • Heart of Darkness Republique har udfordret sansernes mester Enrique Vargas til for første gang at skabe et univers, hvor du kan møde din mørke side. Det er en eksklusiv ekspedition for dig ind i mørkets hjerte.

  Pluspris 250 kr. Alm. pris 350 kr. Køb
 • Aarhus Litteraturfestival Prøv det på fransk. Vild med ORD har i år et fransk tema.

  Pluspris fra 45 kr. Alm. pris fra 60 kr. Køb
 • Sympati for Djævelen Nazist? Tysk teater ikon! Mefistomester - om Gustaf Gründgens som finder sig godt til rette og gør karriere under Det Tredje Rige.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 135 kr. Køb
 • Brahms & Sjostakovitj Den franske violinvirtuos Renaud Capucon er solist i Brahms' romantiske Violinkoncert. Sjostakovitjs 1. Symfoni er et af historiens mest overlegne debutværker, skrevet af et nyskabende og flabet geni.

  Pluspris fra 128 kr. Alm. pris fra 180 kr. Køb
 • Teater Momentum Få rabat med dit Pluskort på Teatret Momentum i Odense.

  Pluspris 120 kr. Alm. pris 160 kr. Køb