Annonce
Annonce
Medier

Berlingske betalte 10.000 kroner i erstatning til kontroversiel imam

Jeg har det ikke godt med det, siger Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.

Berlingske indgik sidste efterår et forlig med den kontroversielle britiske imam Haitham al-Haddad og betalte ham 10.000 kroner i erstatning, fordi avisen i en artikel skrev, at imamen »er kendt for at have hyldet Osama bin Laden efter dennes død«. Berlingske betalte også sagens omkostninger.

Det bekræfter ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen over for Politiken.

»Vi har indgået forlig om en bestemt formulering, som vi ikke kunne godtgøre, at vi havde dokumentation for at bringe - nemlig at han skulle have hyldet Osama Bin Laden. Det er det eneste, vi har indgået forlig om. Det baserer sig på en iskold juridisk vurdering af, om vi var på den rigtige eller forkerte side i forhold til en potentiel injuriedom«, siger Tom Jensen.

Dermed har Berlingske altså i modsætning til andre valgt at efterkomme kravet fra imamen og Det Islamiske Trossamfund.

Blogger hos Ekstra Bladet Geeti Amiri, Radio24syv ved chefredaktør Jørgen Ramskov samt de tre københavnske politikere, kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), Lars Aslan Rasmussen (S) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V) har alle modtaget tilsvarende krav per brev om erstatning for udtalelser og udsagn om den pågældende imam, der er kendt for kontroversielle holdninger til blandt andet homoseksualitet og stening. De har alle afvist kravene.

Forlig med Berlingske nævnt i breve med krav om erstatning

Politiken har indhentet samtlige fem breve, som en advokat har sendt på vegne af imamen og trossamfundet. I alle brevene bliver det beskrevet, at flere medier, herunder Berlingske, har efterkommet kravene i tilsvarende sager.

Imam Haitham al-Haddad har flere gange gæstet Danmark og har talt til de unge i trossamfundets ungdomsafdeling. Blandt andet i august sidste år, hvilket Berlingske 30. august omtalte i en artikel, der med citater fra politikere i København problematiserer, at Det Islamiske Trossamfund inviterer en mand, »der er kendt for hadefulde udfald mod jøder, homoseksuelle og kvinder«, til at gæsteforelæse.

LÆS ARTIKELDet Islamiske Trossamfund sender erstatningskrav mod radio, debattør og politikere

Imamen og Det Islamiske Trossamfund sendte et brev til Berlingske med tilbud om at indgå et forlig. Betingelserne var, at avisen skulle bringe en undskyldning og betale 10.000 kroner plus omkostninger. Berlingske betalte og bragte 29. oktober sidste år følgende rettelse på side 10 i avisen under overskriften 'Berlingske beklager':

»I forbindelse med den britiske imam Haitham Al-Haddads gæsteforelæsning i Danmark i august i år skrev Berlingske i en artikel 29. august, at Haitham Al-Haddad er kendt for at have hyldet Osama bin Laden. Berlingske erkender, at vi ikke havde grundlag for en sådan påstand og beklager det anførte«.

En kold juridisk vurdering

Tom Jensen, hvorfor betalte I?

»Da vi fik brevet, kiggede vi på konkreterne. Hvad er det, vi har skrevet, og hvad kan vi dokumentere, at Haitham al-Haddad har sagt? Alt, hvad der står i artiklen, kan vi dokumentere, at han har sagt, bortset fra det ene punkt, der handler om, hvorvidt han har hyldet Osama bin Laden. Når vi kigger ned i det, som der bliver referetet til, så kan vi ikke dokumentere, at det er det, han har gjort. Derfor har vi fået foretaget en kold jurdisk vurdering af, om vi ville vinde eller tabe en sag. Vurderingen var, at vi ville tabe. Det er det, der ligger bag«.

Fakta

Det skrev imam Haitham al-Haddad om Osama bin Laden
  • »Whatever the case may be, Osama left this worldly life to meet his Lord who is the ultimate judge. Almighty Allah knows everything about him, his actions, and the conspiracies that surround his life. He knows what Osama did, what he didn’t do, and what we were made to believe that he did. In any case, he died as a Muslim and it is an established part of our Islamic creed that every Muslim, unlike the disbelievers, will eventually enter paradise«.
  • »According to a number of scholars, the Muslim killed by the enemies of Islam is considered a martyr, regardless of whether he died during combat or simply in a state of non-combative military engagement such as being killed whilst sleeping. Other scholars limit the title of martyr only to those Muslims who are killed during active combat«.
  • »Whatever the case may be, all scholars have agreed that mistakes made by a Muslim fighter in combat do not deprive him of his rights, whether it be the right of regarding him a martyr or any other Islamic right«.

Kilde: artiklen 'Advice to Muslims on the Death of Osama bin Ladin', fra 3. maj 2011, skrevet af Haitham al-Haddad

Fakta

Det skrev Berlingske om Haitha al-Haddad
  • »Haitham al-Haddad er kendt for at have hyldet Osama bin Laden efter dennes død. For at mene, at jøder nedstammer fra aber og svin, og at utro kvinder skal stenes og i øvrigt frit kan voldtages eller bankes af deres mænd. Han har kaldt homoseksualitet en »forbrydelse mod menneskeheden« og er ofte blevet citeret for mere eller mindre direkte støtte til selvmordsangreb.«

Kilde: Berlingske 30/8 2015

Fik I en vurdering af, hvad det ville koste jer? Imamen er britisk, det kan være, at en sag rejst i England ville have et andet perspektiv end i Dammark?

»Det er svært at sige. Det har vi ikke været inde og regne specifikt på, så det har jeg ingen formodning om. Men da vi selv konkluderede, at vi i forhold til den specifikke formulering havde skrevet noget, vi ikke kunne dokumentere, så valgte vi at indgå forliget«.

Hvordan har du det med, at en erklæret liberal avis som Berlingske har betalt 10.000 kroner i erstatning til en mand, som har nogle ret kontroversielle holdninger til stening, utroskab, homoseksualitet og den slags?

»Det har jeg det ikke særlig godt med. For det første er det, som du siger, evident, at han har nogle meget yderliggående holdninger på nogle punkter. For det andet kan jeg nu se, at vores forlig bliver brugt som springbræt til at kræve erstatning m.m. af andre. Dermed siger jeg ikke, at det var forkert af os at betale, da det byggede på en kold juridisk vurdering. Vi kan på det tidspunkt selvfølgelig ikke vide, hvad det vil blive brugt til sidenhen. Men det er klart, at jeg synes ikke, det er en rar sag«.

For nu bliver jeres forlig brugt som pression i de breve til andre?

»Præcis. Jeg synes, denne fremgangsmåde er dybt betænkelig«.

Fortryder du, at I betalte?

»Nej, det kan jeg ikke fortryde, for jeg kan ikke dokumentere, at der er dækning for det, vi skrev«, siger Tom Jensen, Berlingskes ansvarshavende chefredaktør.

Det Islamiske Trossamfund ønsker ikke at kommentere erstatningssagen.

LÆS ARTIKELAdvokat for Det Islamiske Trossamfund trækker sig

Redaktionen anbefaler

Islamisk Trossamfund skal ikke give nydanske kvinder mundkurv på!

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce