Annonce
Annonce
Musik

Dansk elektronikas bedstemor er død

Komponisten Else Marie Pade blev 91 år gammel. Hun var en pioner inden for elektronisk musik.

Else Marie Pade

Blå bog

Dansk komponist. Født 2. december 1924 i Aarhus. Død 18. januar 2016.

Studerede ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og var med i modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig.

Har bl.a. skrevet den konkrete lydkomposition ’En dag på Dyrehavsbakken’ til tv-filmen ’Dyrehavsbakken’ fra 1955 og det elektroniske værk ’7 Cirkler’ fra 1958.

Else Marie Pade var ansat ved Danmarks Radio. Der er udgivet flere bøger om hende, bl.a. ’Else Marie Pade. En biografi’ (2009) af Andrea Bak og ’Klangen af en stjerne’ (2009) af Troels Donnerborg.

Research: Politikens Bibliotek

Det var ungdommens skyld, at Else Marie Pade i den sidste del af sit liv endelig oplevede berømmelse og varm anerkendelse.

Hendes elektroniske musik fra 1950' erne og 1960' erne var ellers kun kendt af få specialister, og det var et rent tilfælde, at DR ikke slettede en række bånd med centrale værker.

Men i begyndelsen af årtusindet blev hun genopdaget af unge elektroniske musikere og dj's, der gav hende den omtale og anerkendelse, som hun ellers havde manglet i et langt liv som komponist.

Nu er hun død, 91 år gammel. Det bekræfter familien over for Politiken.

Radioudsendelsen afbrudt Fødselar.  Else Marie Pade fotograferet i 2014 i anledning af sin 90 års fødselsdag.

Hun var med i modstandsbevægelsen og blev forhørt af Gestapo i 1944, hvorefter hun blev sat i Frøslevlejren. Siden arbejdede hun som producer for DR, men mere vigtigt komponerede hun også elektronisk musik på en måde, så datidens ører havde svært ved at kapere det.

Hendes første helt igennem elektroniske musikværk, værket '7 cirkler', blev uropført i radioen i 1959 sammen med værket 'Symphonie magnétophonique', et såkaldt konkretmusikalsk værk skabt med hverdagslyde. Men udsendelsen blev aldrig helt gennemført - af hensyn til lytterne valgte DR nemlig at afbryde den med pausemusik af Schubert.

NEKROLOGHun overlevede modstanden og endte med at blive elsket

'Symphonie magnetophonique' er komponeret udelukkende af virkelighedens egne lyde fra hverdagen, og det illustrerede døgnets 24 timer i et langt lydmanipuleret forløb fra lærkesang via mælkemand, vækkeur og tandbørstning.

Pades tekniske kunnen stammede blandt andet fra en rejse til Paris i 1952, hvor hun mødte konkrete musiks far, ingeniøren og komponisten Pierre Schaeffer. Op igennem 1960'erne og i begyndelsen af 1970'erne deltog hun desuden i de internationale feriekurser for komponister i Darmstadt med kollegaer som Karlheinz Stockhausen og den nyligt afdøde franske modernist og avantgardekomponist Pierre Boulez.

Elektronik.  Else Marie Pades gamle båndoptager. Arkivfoto: Martin Zakora

Redaktionen anbefaler

Nekrolog: Hun overlevede modstanden og endte med at blive elsket

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce