Dødsfald For abonnenter

Kendt dansk filminstruktør er død

Henning Carlsen, der bl.a. instruerede filmen Sult, ville være blevet 87 år på onsdag.

Den danske filminstruktør Henning Carlsen, der blandt andet instruerede filmen „Sult“, er død, oplyser hans ene søn Jacob Carlsen.

Henning Carlsen ville være blevet 87 år på onsdag den 4. juni.

Den kendte instruktør sov stille ind på Bispebjerg Hospital i København fredag morgen, omgivet af sin familie. Han efterlader sig blandt andet seks børn og sin kone, Else, som han ifølge sønnen har kendt i 42 år.

»Han døde med et smil på læben«, fortæller sønnen.

Personlig relation til Hamsuns roman

Henning Carlsen har en lang række spille- og dokumentarfilm bag sig. Han startede for alvor karrieren i starten af 1960'erne med en dokumentarisk trilogi om livet i samtidens Danmark – med filmene 'De gamle' fra 1961, 'Familiebilleder' fra 1964 og 'Ung' fra 1965.

En af de mest kendte er hans filmatisering af Knut Hamsuns roman 'Sult' fra 1966. Filmatiseringen af den litterære klassiker om forfatteren Pontus' ludfattige og brødflove tilværelse i den norske hovedstad er det altoverskyggende højdepunkt i hans bagkatalog.

I opslagsværket 'Danske Filminstruktører' vurderer den erfarne filmkritiker Morten Piil, at Carlsens vellykkede filmatisering kan skyldes hans personlige relation til Hamsuns roman.

Han læste bogen i en ung alder, og da han under Anden Verdenskrig blev sendt til Sverige af forældrene, som var bekymrede for hans tilknytning til modstandsbevægelsen, levede han ifølge eget udsagn mest af umodne frugter fra villahaver.

En situation, der til forveksling ligner hovedpersonens. Filmen 'Sult' er siden blandt andet optaget i den danske Kulturkanon.

Udløste diplomatisk konflikt mellem Danmark og Sydafrika

Folkekomedien 'Man Sku' Være Noget Ved Musikken' fra 1972 var en publikumssucces, men ellers kan Carlsens produktion mest betegnes som smalle, ofte ganske politiske film.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Mest læste
Dit politiken
Annonce