Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

13 eksperter skyder Grønlands drøm om selvstændighed i sænk

Det vil blive særdeles svært eller umuligt for Grønland at erstatte det danske bloktilskud med råstofindtægter, fastslår en omfattende rapport af 13 nordiske forskere.

Gem til liste

Grønlands ventede råstofeventyr er blevet kraftigt overdrevet, og landet vil være afhængigt af bloktilskud fra Danmark i en lang årrække: mindst 25 år og muligvis meget længere.

Det vurderer en længe ventet ekspertrapport – den første tilbundsgående analyse af landets råstofdrømme – som offentliggøres i fredag.

Rapporten er lavet af 13 nordiske forskere, håndplukket af universiteterne i Nuuk og København, som også har finansieret arbejdet.

Den rammer direkte ned i den følsomme debat om, hvordan Grønland bedst kan udnytte sine naturressourcer, herunder uran og olie, og måske bruge dem til at opnå selvstændighed.

To projekter planlagt
Analysen er uventet hård. Hvis det danske bloktilskud på cirka 3,6 milliarder kroner om året skal undværes, kræver det omtrent 24 såkaldte storskalaminer – som hver koster mindst 5 milliarder kroner at anlægge – for at tjene nok til at fastholde Grønlands velfærdssystem. Dvs. at der skal åbne en ny mine hvert andet år.

I øjeblikket er kun to storskalaprojekter planlagt: En jernmine i Isua ved Nuuk og en mine med sjældne jordarter og uran i Sydgrønland.

LÆS OGSÅGrønland vil skrotte dansk rådgivning om råstoffer

Men metalpriserne er lave i disse år, og der er foreløbig ikke fundet investorer til nogen af dem. Derfor betegner rapporten det som »urealistisk«, at Grønland kan overleve på sine miner.

»Jo længere vi skyder ud i fremtiden, jo sværere er det at vurdere. Men der er intet, der tyder på, at mineraler kan finansiere økonomisk uafhængighed for Grønland de kommende mange år«, siger forskergruppens formand, geologiprofessor Minik Rosing fra Københavns Universitet.

Selvstyreformand fastholder mål
Den store joker er olie, men her er udsigterne heller ikke gode.

Efter min mening burde Danmark blot blive anset som en konkurrent blandt flere andre

Gudmundur Alfredsson, juraprofessor

Ingen selskaber har i 2014 bedt om lov til at foretage de dyre prøveboringer i havet omkring Grønland, og olieproduktion kan i bedste fald kun »muligvis« startes inden for de næste 20 til 50 år, vurderer rapporten.

Den grønlandske selvstyreformand, Aleqa Hammond (Siumut), vil ikke direkte kommentere rapporten. Hun fastholder dog over for Politiken, at »mit største politiske mål er fortsat at se et selvstændigt Grønland i min levetid«.

Eksperterne advarer i rapporten direkte om, at hvis der sættes fart i råstofsektoren med henblik på selvstændighed, vil det kræve en så stor indvandring af minefolk og eksperter, at Grønland reelt bliver underlagt udenlandsk erhvervsliv:

»Der er en stor risiko for, at den nuværende befolkning vil blive fastholdt i deres nuværende typisk lavere lønnede job, mens en ny klasse af bedre lønnet udenlandsk arbejdskraft vil blive etableret«.

LÆS OGSÅGrønlands oliedrømme udskydes et år mere

Sara Olsvig fra oppositionspartiet IA, der er medlem af både Folketinget og det grønlandske parlament, synes det er »dejligt befriende« at læse en så grundig rapport, der også opfordrer til bred debat i Grønland om naturrigdommene.

IA ønsker også selvstændighed, men vil ikke sætte tidsramme på. Sara Olsvig siger:

»De sidste 30-40 år har man ikke talt om andet, end hvordan råstofferne skal redde os. Hele diskussionen om bloktilskuddet har været meget tabubelagt«.

Danmark blot en konkurrent

En af de 13 eksperter, den islandske juraprofessor Gudmundur Alfredsson, mener, at rapporten lægger for stor vægt på fordelene ved grønlandsk medlemskab af rigsfællesskabet, herunder at trække på dansk knowhow og uddannelse.

»Efter min mening burde Danmark blot blive anset som en konkurrent blandt flere andre. Det er meget muligt, at Grønland kunne opnå bedre finansiering fra for eksempel USA og Canada end fra Danmark«, siger han.

LÆS OGSÅGrønland skrotter uran-forbud

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har modtaget rapporten, men ønsker først at kommentere konklusionerne efter offentliggørelsen fredag.

Den nuværende aftale om bloktilskud blev indgået i 2009 og fastfrøs tilskuddet på cirka 3,6 milliarder kroner årligt på ubestemt tid.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb