Annonce
Annonce
Rejser

Derfor er Wagrain danskernes Costa del Sne

Klik rundt på de 10 grunde i billedhjulet, som guider til de bedste oplevelser på skisportstedet 70 km syd for østrigske Salzburg.

1 af 10. Masser af danske skilærere står klar i vinterferien, bl.a. i områdets største skiskole, Ski und Snowboard Schule Wagrain, hvor man har en særlig dansk division. Begynderområdet på Grafenberg er oppe i højden og i solen med gode rullebånd og automatiske lifter. Foto: per munch

2 af 10. EFFEKTIVT: For to år siden blev Grafenberg koblet til Flying Mozart-området på bjerget Griessenkareck. Derfor kan man nu på fem minutter svæve 2,3 kilometer over byen i en lift med plads til 130 mennesker. Generelt er lifterne af meget høj kvalitet. De fleste stole har automatisk sikkerhedsbøjle, vindskærm og varme i sæderne, så ofte kan børnene klare ærterne alene. Foto: per munch

3 af 10. SKIVIDEO. På Grafenberg, når man kører ned mod Wagrain, er der lige i starten ude i venstre side (set fra skiløberens perspektiv), en portbane, hvor man gratis kan prøve kræfter med sig selv og sine kammerater. Biib. Biib. Biib. Biiiip, og så gælder det om at være hurtigst, når de røde digitaltal stopper. Bagefter kan du med nummeret fra dit liftkort gå ind og se dit gennemløb optaget på video. Foto: per munch

4 af 10. OPDRAGELSE. På vej mod Alpendorf og Sankt Johann kan man ikke undgå at se antennetårnet på Gernkogel i 1.787 meters højde. Herfra går der en særlig troldesti ned gennem en tæt skov med rør og udstilling af trolde kaldet Krampus. De stammer fra halloween-traditionen og kommer for at skræmme børn, der ikke har opført sig ordentligt. Den slags justits er altid tiltrængt Foto: per munch

5 af 10. VOVEMOD. Det kan virkelig betale sig at tage skibussen de få minutter ud til Kleinarl, hvor der er flere snowparks i verdensklasse og en særlig stashpark, hvor det er forhindringer som denne bro i naturens egne materialer. Masser af skæg for børn med et system af familiepister, hvor man skal stemple i en særlig bog, når man ankommer.

6 af 10. WORLDCUP. Har du fået forvildet dig over til Kleinarl og ned til Flachauwinkl, så snup lige skibussen (2 minutters kørsel) over til Zauchensee. Her er vidunderlige pister, blandt andet World Cup-pisten, der går ned fra Gamskogel i 2.188 meters højde, hvis du holder til venstre ned ad bjerget. Foto: per munch

7 af 10. TØJSAUNA. Wasserwelt Wagrain er et seriøst bud på afterski for mere ædruelige sjæle. Fint bassin, hvor man kan komme udendørs og nyde fornemmelsen af varmt vand og kold bjergluft. Og masser af sauna og velgørende bade, også selv om man vil beholde badetøjet på. De fleste kommer gratis ind med gæstekort. Spørg om kortet, der hvor du bor. Foto: wagrain-kleinarl tourismus

8 af 10. ZIRBENSCHNAPS. Er du i Kleinarl, bør du på vejen mod Flauchauwinkl besøge Isabella og Sepp Schmid, der driver Winkl Alm. Ildstedet står midt i den gamle del af gården, kun skærmet af glas. Stoltheden er zirbenschnaps og den engelske morgenmad (til kl. 11). Foto: per munch

9 af 10. KLAPHAT. Du kommer nok ikke uden om at besøge Hans eller retter Franz i Hullet, Hachau Alm, som ligger lige under der, hvor man stiger af Grafenberg-kabinen. Opfører du dig rigtig pænt, kan du få lov at prøve hans alpeversion af klaphatten. Foto: per munch

10 af 10. BØRNEFEST torsdage i uge 7 og 8. Gratis grill og snowtubes i Winterwelt (bunden af 'rote 8'). Og så holder Kleinarl nattefest (gratis skibus klokken 18.20 fra Wagrain). Segways, elektriske crosscykler, børne-snescooter. Alt er gratis. Foto: per munch

Wagrain sådan

Wagrain ligger i Salzburgerland, og man har umiddelbart adgang til Flauchau, St. Johann in Pongau. Hertil kommer Kleinarl og Zauchensee, hvor der skal skibus til. Alle er del af samme Ski Amadé-liftkort, der også giver adgang til bl.a. Bad Gastein, Schladming og Maria Alm. Mulighed for langrend ved Jägersee ved Kleinarl. Masser af snowparks i Kleinarl.

Området har 120 kilometer pister, de fleste er blå eller røde. 44 lifter i alt.

Nærmeste lufthavn er Salzburg (70 kilometer). Man kan også tage tog til St. Johann in Pongau (20 minutters taxa). Afstand fra København: 1.185 kilometer.

Næsten alle danske bureauer har pakkerejser til Wagrain. Flere informationer om overnatninger, transfer, liftkort og undervisning:

Wagrain-kleinarl.at

Kilde: Skiinfo.dk

Kort

Vi behandler alle, som om de er vores gæster. Ikke kunder, som bare skal aflevere pengene

Rudi Huber, udlejer af ski

Wagrain er danskernes absolutte hjemmebane i ugerne 7 og 8, hvor man mange steder hører mere dansk end tysk. I den seneste sæson havde man næsten 158.000 danske overnatninger, hvilket er lige så meget som nummer 2, 3 og 4 på listen tilsammen (Bad Gastein, Sölden og Saalbach) ifølge Statistik Austria.

GUIDEPistenørder: Her er vores yndlingssteder på ski

Lad os starte i skiudlejningen ved bunden af Grafenberg-liften ved siden af Kühberg Alm, hvor Rudi Huber JJ overvåger maskinen, som sliber og vokser skiene.

»Vi behøver intet at gøre«, råber han gennem maskinens støj og gennem den tunge rock, som kommer fra en iPhone-højttaler i værkstedet.

Rudi Huber Junior Junior er fjerde generation med det navn. Det hele startede med bedstefaderen, Rudi Huber, der forelskede sig i den 24-årige Tjæreborg-guide Lis Hansen. De to blev gift i 1970’erne og udviklede en effektiv skiudlejning, der som den første i byen holdt åbent også lørdag og søndag, når gæsterne ankom. For på den tid var alt lukket i weekenden i den strengt katolske bjergby.

I dag driver de tre store skiudlejninger og et testcenter, og selv Billa og Spar har lært at holde søndagsåbent. Rudi Seniors søn, kaldet Rudi Junior, kører byens største skiskole, Ski und Snowboard Schule Wagrain, hvor man fra starten fik en dansk afdeling med 20-25 instruktører fra Danmark til at tage sig af danske gæster i de store uger.

Den danske bæreteknik

Den danske forbindelse og den smidige modtagelse af turisterne i weekenden gjorde, at endnu flere danske charterselskaber sendte busser og fly mod Wagrain. Og Lis Hansens omdømme lever videre i kaldenavnet Gammel Kongevej, som benyttes om den brede, lette pist fra toppen af Grafenberg ned til byen. For her lå Bang Rejser, som Lis Hansen på et tidspunkt var guide for.

Og nu har Rudi Junior Junior, kaldet JJ, altså taget førerkasketten på og har for første sæson overtaget hele skiudlejningen. Selv om Lis og senior stadig hjælper til, når der er travlt.

»Vi fik infrastrukturen på plads. Hvis man både kan sørge for, at de får godt udstyr i en fart, og at de bliver dygtige til at stå på ski, så bliver de jo glade«, forklarer Rudi JJ, der altid har flere danskere ansat i sin butik.

»Hemmeligheden er, at vi behandler alle, som om de er vores gæster. Ikke kunder, som bare skal aflevere pengene«.

GROVFILEN.  Inden Rudi JJ kan sende skiene ind i den automatiske vasketunnel, skal de værste ridser i stål og sål rettes op. Foto: Per Munch

Når man presser Rudi JJ, fortæller han, at han nogle gange kan genkende danskere på deres måde at bære ski på. Han viser, hvordan farmand holder armene vandret, mens familien har stakket alle deres ski og stave ovenpå i en bunke. En bæreteknik, der også er kendt som ’brændestablen’.

»Men det er altså kun nogle gange. Og det gælder slet ikke alle«, understreger Junior Junior, der er flasket op med at tale pænt om gæsterne.

SE OGSÅØstrigs 'hemmelige' skisportssted lokker med superhelte og medaljer

Skal han give et godt tip til danskerne, er det at skynde sig væk fra Lis Hansens Gammel Kongevej. Tage G-link til Flying Mozart-siden af bjerget og snuppe Rote 8-pisten.

»Det er bare en langt sjovere og mere afvekslende pist«, siger JJ, inden han på dansk uden nogen form for accent siger »Hav en god aften«.

Masser af lette smutveje

Næste morgen ved skiskolen i bunden af dalen i Juniorland er Noah på 10 år og Elliot Hansen på 4 år ved at få orange veste på af en dansk skilærer, inden de skal på hver sit hold. Noah var første dag på ski i går, men er allerede avanceret til et hold med to drevne tyske piger, der hjemmevant bruger transportbåndet, som kører op mellem mandshøje solsikker i skum og små slalomporte, der let bøjer, når man kører ind i dem. Og det gør man.

Mens Elliot stadigvæk arbejder med sin grundform ved at trampe sidelæns op ad et grønt filttæppe, inden turen går ned mod skilærerens arme.

»Vi havde hørt, at her var godt for børn. Samtidig synes vi, det er et fantastisk stort område, så vi tog herned en gruppe på fire voksne og fem børn fra Esbjerg, og vi synes, her er super. Udlejningen gik lynhurtigt, skiskolen, service ved lifterne, alle er meget venlige, typisk østrigsk«, siger Michael Schultz.

Thomas Lassen, der er chef for den danske afdeling af skiskolen og har været i Wagrain mere end 10 sæsoner, forklarer, at hele byen er et stort økosystem.

»Ekspedienten hilser pænt på mig i Billa, og så er jeg venlig over for hende og vores gæster, og når vi så kommer på bjerget, giver alle en hånd, hvis nogen har en barnevogn, der skal med. Man ville ikke kunne overleve hernede, hvis ikke man behandlede hinanden ordentligt«.

ROTE  8. Den danske skiskolechef Thomas Lassen på vej ned af hans absolutte yndlingspiste, den røde otter, som ligger på Flying Mozartsiden. Foto: Per Munch

Ved siden af os i den brede, bagdelstempererende lift, sidder Jørgen Grane, 74 år, og hans venner fra Nykøbing Mors. Han er kommet med på en tur arrangeret af den lokale sportsbutik, som har fundet sted i 25 år. Han har kun været med i seks år, så han er stadig på prøve.

Men han ved da så meget, at når klokken slår 10, er det på tide at finde ned i Hachau Alm, blandt danskere kendt som ’Hans i hullet’, der ligger i lavningen, når man kører ned fra toppen af Grafenberg, væk fra byen.

»Nu har vi været i gang i en hel time. Så nu er vi tørstige. Og når klokken er 10, må jeg godt drikke for min kone«, forklarer han, inden det er tid til store fadøl og måske en snaps, hvis Hans i Hullet er i det humør.

Elefantkondom

Hans er i den grad i stødet. Han genkender, påstår han, store dele af selskabet fra Nykøbing Mors og byder på snaps. Og får Jørgen Grane til at iklæde sig den særlige danskerhjelm. En militærhjelm malet som dannebrog med påklistret gevir og motorcykelbriller.

Egentlig hedder han slet ikke Hans, for det var faderen, som i dag er 80 år gammel. Men Franz driver selvfølgelig familieforetagendet videre, som man gør i Østrig, og stikker et elefantkondom op i hovedet på Jørgen Grane.

»Er det dig, der har glemt det her?«

De griner begge og skåler.

GUIDE Hunde, scootere eller gummiringe: Tre andre sne-oplevelser i Andorra

Franz i Hullet forklarer, at Hachau egentlig har været et osteri gennem 200 år, og at han hver sommer driver køerne herop, laver oste og serverer for vandregæster.

»Køer og ost hører sammen«, siger han og får lidt tårer i øjnene, inden han rabler videre:

»Kan du lide smørrebrød? Hav en god dag. Farvel min ven«.

I sauna med tøjet på

Når dagen er forbi, giver det mening at slutte i oplevelsesbadet Wasserwelt Wagrain. Oprindelig en udslidt udendørspool, som skulle have været revet ned. Men som byen og turistorganisationen i fællesskab købte og renoverede til hi-end badeland.

Her findes en ’tekstilsauna’, så danskerne kan slippe for at være i sauna med nøgne mænd og kvinder – det, man i den tyske del af verden kalder Freie Körper Kultur, FKK.

JUNIORLAND.  Børnene har tre forskellige afgrænsede begynderområder, hvor de første forsigtige skridt ind i skiverdenen tages. Foto: Per Munch

»Vi har rigtig mange danskere, som jo også er familiemennesker. Vi opdagede, at de gerne ville gå i sauna sammen, og det kunne jo ikke lade sig gøre, fordi de ikke bryder sig om at være nøgne som i FKK-saunaen, hvor man også skal være 16 år. Så nu har vi ’Tekstilsaunaen’, som er meget populær blandt danskerne«, siger direktør Elisabeth Hawle.

Så nu kan danskerne glæde sig over tøj i saunaen, søndagsåbent og en varm bagdel i lifterne.

Og skulle enkelte i den ældre generation savne noget på dansktoppen, kan man altid tænde for tv på en af de kanaler, der panorerer hen over Alperne, mens der bliver spillet populærmusik fra tiden, før verden gik af lave, og popmusik var til at synge med på.

Politiken var inviteret af Østrigs Turistbureau og Wagrain-Kleinarl Tourismus.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler

Munch tester: Skitræning på rullende tæpper giver flyvende start

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce