Annonce
Annonce
Internationalt

Holland kræver nazist udleveret fra Tyskland

En af de mest eftersøgte nazister beskyttes i dag i Tyskland. Nu kræver Holland ham udleveret.

DE MEST EFTERSØGTE NAZIFORBRYDERE

1- Sandor Kepiro fra Ungarn. Deltog i drab på mindst 1.200 civile i Serbien i januar 1942. Ungarn har i de seneste tre år efterforsket sagen mod ham.

2 - Milivoj Asner fra Østrig. Var som politichef i Kroatien med til at sende hundreder af serbere, jøder og romaer i dødslejrene. Han bor i dag i Østrig, der beskytter ham mod udlevering til retsforfølgelse i Kroatien.

3 - Samuel Kunz fra Tyskland. Deltog i massemord på jøder i Belzec-lejren. Tyske myndigheder efterforsker sagen mod ham. (Døde tidligere på måneden efter udarbejdelsen af listen, red.)

4 - Adolf Storms fra Tyskland. Deltog som SS-officer i massedrab på 58 jødiske tvangsarbejdere i Østrig i marts 1945. Blev i 2009 tiltalt ved en domstol i Tyskland.

5 - Klaas Faber fra Holland. Kræves nu udleveret fra Tyskland for drab på mindst 11 ofre.

6 - Karoly Zentai fra Australien. Deltog i drabene på jøder i Budapest i 1944. Kræves udleveret fra Australien til Ungarn. Sagen verserer ved retten i Perth i Australien.

7 - Søren Kam fra Danmark. Deltog i drabet på den nazifjendtlige avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Kræves udleveret fra Tyskland, der nægter at udlevere krigsforbryderen trods den europæiske arrestordre.

8 - Peter Egner fra USA. Deltog som politimand i Serbien i henrettelsen af 17.444 civile: jøder, kommunister og romaer i årene fra 1941 til 1943. Kræves udleveret til Serbien. Sagen verserer ved en domstol i USA.

9 - Algimantas Dailide fra Tyskland. Var med til at pågribe jøder og polakker, der ville flygte fra ghettoen i Vilnius i Litauen, så de kunne henrettes. Udleveret fra USA i 2004 og idømt fængsel i Litauen. Imidlertid har han aldrig afsonet fordi han ifølge dommeren »ikke er en trussel mod samfundet«.

10 - Mikhail Gorshkow fra Estland. Deltog i massedrab på jøder i Slutzk. Undersøges nu af de estiske myndigheder.

Kilde: Simon Wiesenthalcenterets årsrapport .

I 1947 indledte Klaas Faber afsoningen af en livstidsdom i Holland, hvor han var dømt for at have myrdet jøder i koncentrationslejren i Westerbork under tyskernes besættelse.

I 1952 lykkedes det ham at flygte. Han nåede til Tyskland, hvor han fik statsborgerskab og siden har levet beskyttet af tyskerne.

Nu forlanger Holland, at Tyskland udleverer krigsforbryderen. En anklager har udsted en europæisk arrestordre, der skal sikre, at tyskerne lever op til deres forpligtelser om at udlevere Faber.

Søren Kam slap trods arrestordre
Imidlertid viser en tidligere sag om danske Søren Kam, at det kan være umuligt at få tyskerne til at gøre noget for at sende naziforbrydere fra anden verdenskrig til retsforfølgelse.

Trods en tilsvarende arrestordre har Tyskland valgt at lade Søren Kam gå frit omkring syd for grænsen i stedet for at udlevere ham, så han kan komme for en dommer i Danmark.

LÆS OGSÅNazi-jæger rystet over Kam går fri

Den hollandske Klaas Faber var ifølge BBC under tyskernes besættelse medlem af en SS-kommando, der blandt andet begik hævndrab på civile, når den hollandske modstandsbevægelse havde gennemført aktioner under frihedskampen.

SS-delingen deltog også i mord på mennesker, der skjulte jøder og var med til at dræbe jøder i Westerbork-lejren, hvor hollandske jøder blev samlet, inden de blev sendt til de tyske dødslejre mod øst.

Han er dømt ved en hollandsk domstol for 11 mord på jøder og er nummer 5 på listen over verdens mest eftersøgte naziforbrydere. Den rummer også Søren Kam, der er nummer 7 på listen.

LÆS OGSÅHar 'Dr. Død' snydt døden?

Faber er i dag 88 år og bor i Bayern. Holland har tidligere gjort forsøg på at få tyskerne til at udlevere krigsforbryderen, men de har rendt panden mod muren, når de håbede på hjælp fra deres naboer i Tyskland.

At det haster med at sikre, at retfærdigheden sker fyldest, illustreres af sagen om Samuel Kunz, der stod foran en retssag om krigsforbrydelser i Bonn.

Imidlertid døde han tidligere på måneden, inden tyskerne fik indledt retssagen for drabene fra krigsårene.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce