0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.
Denne artikel er delt af Industrimuseet Frederiksværk. Som abonnent kan du frit dele artikler med familie og venner – det kræver kun, at de logger ind eller opretter en profil.

Næste:
Næste:

Ukrainsk kulturarv går tabt i krigen. Nu har danskere fundet på en løsning

Et dansk initiativ vil hjælpe ukrainerne med at skanne kulturværdier digitalt, inden krigen smadrer dem.

FOR ABONNENTER

Med krig følger ødelæggelse. Ikke kun af menneskeliv, infrastruktur og hjem, men også af kulturværdier. Og syv uger efter starten på Ruslands invasion af Ukraine er mange kulturværdier ødelagt. For eksempel i det massivt bombede Mariupol, hvor man må »gå ud fra, at alt er tabt«, som Beate Reifenscheid fra den internationale museumsorganisation ICOM har udtalt til medieorganisationen Deutsche Welle.

Et dansk initiativ vil nu hjælpe med at forevige Ukraines kulturarv. Via en app vil projektet lade borgere, frivillige og museumsansatte skanne monumenter og museumsgenstande for at skabe 3D-kopier af kulturværdier, inden de potentielt ødelægges.

Du er der næsten

Du behøver ikke et abonnement for at læse artiklen. Det eneste, du skal gøre, er at oprette en profil, og så kan du læse videre.

Opret profil