Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Jeg har aldrig set så smålig en kampagne som den imod Thorning

Selv havde jeg aldrig tålt mosten, men hurtigt taget mit gode tøj og gået med et »Pis mig i øret«.

170
Gem til liste

Jeg har i hele mit liv aldrig set så langvarig, sammenbidt og smålig en kampagne som dén imod Helle Thorning-Schmidt.

Siden hun stillede op til formandsposten hos Socialdemokraterne, har tabloidpressen på deres grimme gule spisesedler igen og igen hånet hende for alt fra Gucci-taske over såkaldt skattesag til dårlige meningsmålinger, og for at komme endnu en omgang infami i forkøbet har hun altså nu været nødt til sammen med sin mand at kommentere, hvad man skulle mene kun angik dem selv, nemlig deres ægteskab.

LÆS MEREThorning afviser homorygter om sin mand i parrets skattesag

Til spørgsmålet om, hvorvidt statsministerens mand er homoseksuel, siger hun, at hun ikke synes, det er et spørgsmål, man skal svare på, og dette statement giver god mening for en person som mig, der er vokset op i en tid, hvor statsministre som Viggo Kampmanns og Jens Otto Krags vidtløftige privatliv ikke vedkom offentligheden, medmindre det berørte deres forvaltning af embedet.

Men med alle de goder, den seksuelle frigørelse bragte os, røg der også et kernesundt barn ud med badevandet, nemlig det gode borgerlige skel mellem offentligt og privat, så vi nu lever i en tid, hvor det private i sandhed er politisk, og Thorning-Schmidt derfor nødt til at fravige sin principielle holdning og alligevel udtale sig om sin mands seksualitet, skønt den da må være hans egen sag og ikke har et hak med hendes evner som statsminister at gøre.

LÆS OGSÅVi vil aflive myter om vores privatliv

Ikke mindst en statsminister må være mand for kritik af sin politik og sin embedsførelse, men noget – som jeg kun kan betegne som en udhuling og vulgarisering af begrebet kritisk journalistik – er sket, for al ramsaltet debat og hård politisk kamp til trods mindes jeg simpelthen ikke, at skriverierne om en Anker Jørgensen, Poul Schlüter, Poul Nyrup eller Anders Fogh Rasmussen fokuserede tilnærmelsesvis så meget på personerne og så lidt på deres politik, som tilfældet er for Helle Thorning-Schmidt.

Tegning:  Per Marquard Otzen.

Fuld af bange forudanelser har man set pressen bygge politikere som Naser Khader, Lene Espersen og Villy Søvndal op til en gudestørrelse, hvorfra de virkelig kunne rives ned, og når besættelsen af personer i det hele taget vokser helt ud af proportioner i disse år, skyldes det måske et dramaturgisk behov for ’sager’ i et udjævnet politisk landskab, hvor de ideologiske forskelle fløjene imellem er mindsket i en grad, så kun få borgerlige vil afskaffe velfærdsstaten og de færreste venstreorienterede undsige markedet.

Selv havde jeg aldrig tålt mosten, men hurtigt taget mit gode tøj og gået med et »Pis mig i øret«.

Søren Ulrik Thomsen

Men heller ikke dét forklarer, hvorfor mange medier tilsyneladende mener, at vores nuværende statsminister siden dag ét i sit politiske liv ikke har kunnet gøre noget som helst rigtigt.

Måske skulle man trods alt lige komme sig over, at en statsminister godt kan være en kvinde, og måske er baggrunden for øgenavnet ’Gucci-Helle’, at hun ikke lever op til fordommene om, hvordan man skal se ud, når man kommer fra Ishøj, og muligvis har man så også lige skullet vænne sig til, at man ikke – som i min barndom – behøver at veje 150 kilo og ryge cerut for at være en ægte socialdemokrat.

Men for resten af pengene fatter jeg simpelthen ikke den irrationelle animositet, Helle Thorning-Schmidt mødes med.

Til gengæld er det tydeligt, hvor skadeligt det er for demokratiet, at de faktiske politiske problemer fortoner sig i den fælles samtale til fordel for en (positivt eller negativt) følelsesstyret kredsen om personer.

Jeg er ikke så idealistisk at forestille mig et i absolut forstand oplyst offentligt ræsonnement, for mennesker forholder sig nu engang ikke kun til argumenter, men også til knap så rationelle sym- og antipatier.

Men netop derfor er det vigtigt at disciplinere sig, så debatten i videst muligt omfang styrer uden om det værste føleri og adresserer de reelle politiske spørgsmål og uenigheder.

LÆS OGSÅSagen er en skamplet på Danmarks demokrati

For er personfikseringen undergravende for demokratiet, lever det til gengæld af uenighederne, så når Özlem Cekic fastholder sin dissens, og Preben Wilhjelm i sin nye bog leverer en knaldhård politisk kritik af regeringen, er det lige så sundt for den demokratiske samtale, som personsagerne er usunde.

Selv havde jeg aldrig tålt mosten, men hurtigt taget mit gode tøj og gået med et »Pis mig i øret«, så uanset om jeg har været enig eller uenig med Helle Thorning-Schmidt, har jeg den største respekt for, at hun – ligegyldigt hvor personligt hun angribes – hver gang forsøger at bringe diskussionen tilbage til de politiske og samfundsmæssige problemer, der burde være hovedsagen.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb