Foto: Paramount Pictures
Debatindlæg

'Stop Killer Robots'-kampagne: Danmark var savnet ved mødet om 'dræber­robotter'

Danmark bør aktivt begynde at deltage og præcisere, hvor det sætter grænsen for autonomi i våbensystemer.

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

Det er sjældent, at det internationale samfund står sammen om at handle forebyggende, når det gælder mål og midler i krigsførelse. Tusinder blev dræbt af landminer og ueksploderede klyngebomber, inden det blev besluttet at forbyde brugen af disse våben, fjerne og destruere dem og hjælpe ofrene.

Derfor blev det dækket massivt af medierne, da repræsentanter for mere end 80 lande i november mødtes i FN’s europæiske hovedkvarter i Genève for at drøfte, hvordan de skulle forholde sig til dødelige autonome våbensystemer, også kaldet fuldt autonome våben eller ’dræberrobotter’. Problemet med disse fremtidige våben er, at de vil kunne vælge og angribe mål uden menneskelig kontrol.

Danmark glimrede ved sit fravær ved FN-mødet og har stort set ikke udtalt sig om dette spørgsmål. Danmark har kun i begrænset omfang udtalt sig om autonome våben, senest i april 2015, da man bekræftede behovet for magtanvendelse med henblik på at »forblive under ’menneskelig kontrol’«.

Kampagnen Stop Killer Robots tager kraftigt afstand fra tanken om, at maskiner skal kunne dræbe et menneske på slagmarken, ved håndhævelse af loven eller under andre omstændigheder. Den globale sammenslutning af ikke-statslige organisationer opfordrer til et forbud mod fuldt autonome våben på grund af de mange alvorlige etiske, juridiske, operationelle, tekniske, sprednings- og samfundsmæssige problemstillinger, der er forbundet med dem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce