Firmaet bag verdens mest populære cigaret, Marlboro, prøver forgæves at komme i dialog med Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen om en røgfri fremtid.
Foto: Martin Lehmann

Firmaet bag verdens mest populære cigaret, Marlboro, prøver forgæves at komme i dialog med Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen om en røgfri fremtid.

Sundhed

Røgslør? Tobaksgigant laver manifest om en fremtid uden cigaretter

Philip Morris International beskriver i nyt manifest en vision om, at rygere kvitter smøgerne og skifter til røgfrie produkter. Men Kræftens Bekæmpelse stoler ikke på selskabet bag Marlboro og vil ikke mødes med dem.

Sundhed

Verdens største producent af cigaretter lover i et nyt manifest at arbejde målrettet for at få rygere til at kvitte smøgerne og skifte til mindre farlige røgfrie produkter.

»Det er vores pligt«, skriver Philip Morris International (PMI), der er firmaet bag Marlboro, den mest solgte cigaretpakke i verden.

»Vi forstår de millioner af mænd og kvinder, der ryger cigaretter. De leder efter mindre skadelige, men stadig tilfredsstillende, alternativer til rygning. Vi vil give dem det valg«, skriver PMI i manifestet, der blev offentliggjort for nogle uger siden.

Selskabet oplyser, at en million rygere allerede er stoppet med at ryge og er skiftet til produkter uden røg som den såkaldte Iqos, der med keramiske varmelegemer opvarmer tobaksstænger, som frigiver smag og nikotin, uden at der udvikles røg. Indpakning og design minder mere om en iPhone end om smøger. Thomas Jepsen, kommunikationschef for Philip Morris Danmark, siger:

»Vi vil gerne have, at folk holder op med at ryge vores cigaretter og skifter til vores potentielt mindre skadelige røgfrie produkter, hvis de overhovedet fortsat vil nyde tobak«.

Tobak dræber halvdelen af brugerne

Siden 2008 har PMI investeret mere end 20 milliarder kroner i forskning i og udvikling af de nye røgfrie produkter. Omkring 400 forskere er hyret til formålet. Andre tobaksselskaber går samme vej. British American Tobacco, der herhjemme sælger Prince, har investeret mere end syv milliarder kroner i at udvikle »den næste generation af produkter«.

Ifølge WHO dræber tobak halvdelen af sine brugere, det svarer til seks millioner døde årligt. 80 procent af verdens en milliard rygere bor i lav- og middelindkomstslande. Præsenteret for manifestet om den røgfrie fremtid udbryder Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse, hos Kræftens Bekæmpelse:

»Nu stjæler de vores ord«.

Organisationen har netop en fremtid uden røg som erklæret mål. Men belært af historien siger Niels Them Kjær, at han ikke stoler på tobaksgiganten. Den snyder kunderne, hvis den kan, mener han. Han henviser til, at for 60 år siden fandt man ud af, at cigaretter var kræftfremkaldende. I stedet for at fjerne produkterne fra butikkerne satte producenterne filter på. Siden kom lightprodukter til.

»Gennem historien har tobaksindustrien igen og igen forsøgt at fastholde folk i en afhængighed af kræftfremkaldende produkter. Det er det samme, de gør nu. Salget af cigaretter falder, og for at fastholde deres profit introducerer de et nyt kræftfremkaldende produkt til rygere, der er bekymret for at dø. Det er ikke rimeligt. Industrien bør slet ikke have lov til at sælge kræftfremkaldende produkter«, siger Niels Them Kjær.

Nu stjæler de vores ord

Dertil kommer, at han med en baggrund som ph.d. i organisk elektrokemi ikke tror på, at disse nye røgfrie produkter er mindre skadelige end traditionelle cigaretter. Han vurderer faktisk, af PMI’s produkt Iqos kan være mere sundhedsskadeligt end cigaretter, fordi den lader brugerne indånde dampe fra tobak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sundhedsstyrelsen: Alle tobaksprodukter er skadelige

Thomas Jepsen fra Philip Morris Danmark oplyser, at han sidste måned forsøgte at få et møde med Kræftens Bekæmpelse for at fortælle om selskabets egne undersøgelser af de nye produkter, der altså ifølge PMI er »mindre skadelige«. Men Kræftens Bekæmpelses sagde nej tak.

»Vores svar var: Vi har ingen fælles mål. Vi vil have, at færre får kræft. De vil fastholde folk i afhængighed af nikotin. De har brug for min blåstempling. Den vil jeg ikke give dem«, siger Niels Them Kjær.

Philip Morris Danmark forsøgte også i februar at få et møde med Sundhedsstyrelsen. Også her var svaret nej, for »vi ser ikke noget behov for at mødes med jer«, som myndigheden skrev i svaret. Det skyldes, at i henhold til WHO’s rammekonvention for tobak mødes myndighederne ikke med tobaksindustrien, da parterne har modsatrettede interesser. Industrien ønsker at sælge tobaksprodukter til forbrugerne, mens styrelsen ønsker, at forbrugerne holder op med at købe dem. Uanset om tobakken er røgfri eller ej.

»Det er vigtigt at være opmærksom på, at alle tobaksprodukter er sundhedsskadelige. I forhold til dette konkret produkt kan vi ikke vurdere de helbredsmæssige konsekvenser, for lige nu findes kun Philip Morris' egne studier. Vi har brug for uvildig forskning og langtidsstudier, inden vi kan afgøre, hvorvidt det er mindre sundhedsskadeligt end cigaretter. Det skyldes, at de sygdomme, man primært får af rygning - kræft og hjerte-kar-sygdomme - udvikler sig over mange år og ikke fra dag til dag«, siger Nina Krogh Larsen, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce