Sundhed

Forsker: Tarmen er vores tredje hjerne

’Du er, hvad du spiser’, får nu langt større betydning i takt med ny viden om tarmbakteriers indflydelse på vores fysiske såvel som psykiske helbred. Tarmens bakterier taler konstant med hjernen, så tarmene ifølge professor skal ses som del af vores hjerne.

Sundhed
FOR ABONNENTER

»I dag må vi konstatere, at tarmen er vores tredje hjerne – ja, efter lille- og storhjernen med tilhørende rygmarv. Det er vist ikke for meget sagt«, siger professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen, Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet.

»Der foregår en konstant vekselvirkning af signaler mellem hjerne og tarm – også en envejskommunikation fra tarmen og dens bakterier til hjernen – så folk vil forbløffes over, hvor stor en rolle sammensætning af deres tarmbakterier faktisk har for deres helbred, deres humør, sygdomme og oplevelse af kroppens symptomer«.

Oluf Borbye Pedersen er sammen med andre forskere globale pionerer i udforskningen af gavnlige tarmbakterier ved hjælp af dna-teknikker og avancerede bioinformatiske metoder.

Sammen med danske og internationale forskerkolleger har han i det naturvidenskabelige tidsskrift Nature offentliggjort en stribe videnskabelige gennembrud om de 50 billioner bakterier fra flere hundrede bakteriearter i tarmen. Hvem de er, og hvad de gør.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  »Jeg elsker jo ikke livet sådan helt ind i helvede«

  
  Tove Irma Margit Ditlevsen (født 14. december 1917 i København, død 7. marts 1976 smst.) var en dansk forfatter, der debuterede i 1939 med digtsamlingen "Pigesind".
  Hør om Tove Ditlevsen:

  Vi har været i arkiverne og fundet gamle interviews. Med den unge digterinde, der havde alt foran sig. Og med den ældre forfatter, der glædede sig til, at livet – efter depressioner og misbrug og fire ægteskaber – snart var slut. Her kan du høre Gudrun Marie Schmidt læse sin artikel om forfatterikonet højt.

Annonce