Sundhed

Forsker: Tarmen er vores tredje hjerne

’Du er, hvad du spiser’, får nu langt større betydning i takt med ny viden om tarmbakteriers indflydelse på vores fysiske såvel som psykiske helbred. Tarmens bakterier taler konstant med hjernen, så tarmene ifølge professor skal ses som del af vores hjerne.

Sundhed
FOR ABONNENTER

»I dag må vi konstatere, at tarmen er vores tredje hjerne – ja, efter lille- og storhjernen med tilhørende rygmarv. Det er vist ikke for meget sagt«, siger professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen, Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet.

»Der foregår en konstant vekselvirkning af signaler mellem hjerne og tarm – også en envejskommunikation fra tarmen og dens bakterier til hjernen – så folk vil forbløffes over, hvor stor en rolle sammensætning af deres tarmbakterier faktisk har for deres helbred, deres humør, sygdomme og oplevelse af kroppens symptomer«.

Oluf Borbye Pedersen er sammen med andre forskere globale pionerer i udforskningen af gavnlige tarmbakterier ved hjælp af dna-teknikker og avancerede bioinformatiske metoder.

Sammen med danske og internationale forskerkolleger har han i det naturvidenskabelige tidsskrift Nature offentliggjort en stribe videnskabelige gennembrud om de 50 billioner bakterier fra flere hundrede bakteriearter i tarmen. Hvem de er, og hvad de gør.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce