Ikke overraskende er det Rasmus Kofoeds  Geranium, som ifølge White Guide er Danmarks bedste restaurant.
Foto: Ivan Riordan Boll

Ikke overraskende er det Rasmus Kofoeds Geranium, som ifølge White Guide er Danmarks bedste restaurant.

Byliv

Den danske White Guide er på gaden: Her er Danmarks 10 bedste restauranter

»Nordens førende restaurantguide« har netop offentliggjort deres favoritter i Danmark.

Byliv

Det startede som et lille oprør mod Michelinguiden.

Den røde restaurantguide, som udgives af dækfabrikanten Michelin, er som bekendt dominerende i restaurantverdenen og har i hvert fald førhen ikke været så interesseret i de små afkroge i Norden. Derfor så svenskerne bag White Guide i 2005 muligheden for at lave en decideret nordisk madguide.

Siden dengang har de anonyme anmeldere hvert år smagt sig igennem omkring 800 restauranter og givet dem point på to forskellige skalaer: Maden bedømmes fra 1 til 40 og helhedsoplevelsen fra 1 til 100.

Siden 2013 har der ligeledes været en specifik dansk udgave af den hvide restaurantguide, og de er nu klar med det, de mener er årets bedste fine dining-spisesteder her til lands. De kommer her:

1. Geranium, København. Point: 39/97

Ikke overraskende ligger Danmarks eneste 3-stjernede Michelinrestaurant i toppen. Tidligere i år, da den fællesnordiske udgave af White Guide blev offentliggjort, vandt Rasmus Kofoeds restaurant i Parken i København da også førstepladsen.

Politikens anmelder Joakim Grundahl var på Geranium i 2016 og skrev i sin 6-hjertede anmeldelse:

»,Jeg må erkende, at jeg ikke har fantasi til at forestille mig, hvordan mad kan smage bedre end det, jeg oplevede i løbet af de 3 timer, hvor jeg kuldegyste mig gennem 21 serveringer«.

2. Koks, Kirkjubøur, Færøerne. Point: 39/93

Den næstbedste restaurant i Danmark ligger på Færøerne. Restauranten fik øgruppens første Michelinstjerne i år og ligger i et privat hjem i den lille bygd Kirkjubøur lidt uden for Tórshavn.

Bag gryderne står den unge kok Poul Andrias Ziska, som laver mad, der tager udgangspunkt i den vilde omkringliggende natur og i de gamle færøerske madtraditioner.

3. Mielcke & Hurtigkarl, København. Point: 38/95

Hvor første- og andenpladsen i den danske White Guide ikke adskiller sig frygteligt meget fra Guide Michelin, sker der noget på tredjepladsen. Restauranten Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg  er nemlig år efter år blevet forbigået af den franske guide, hvad der er blevet mødt med undren fra flere danske madanmeldere.

Men her er de med.

Politiken var i 2008 på besøg på Jan Hurtigkarl og Jakob Mielckes spisested, og her var der da også udelukkende rosende ord fra anmelder Helle Brønnum Carlsen:

»Tak for rejsen, siger vi og forlader stedet forvandlede«, skrev hun blandt andet.

4. Restaurant AOC, København. Point: 38/94

»Menuens komposition fra let morgenlys på havet til underjordisk fortættet nat var komplet. Og der var ikke en eneste fejl undervejs«.

Sådan sluttede Joakim Grundahl sin overordentligt begejstrede anmeldelse af Restaurant AOC her i Politiken.

Kokken Søren Selin og sommelier og restauratør Christian Aarø har med deres nordiske køkken ligeledes overbevist folkene bag Michelinguiden, der siden 2015 har belønnet restauranten med 2 stjerner. Og også White Guide er altså glade for kælderrestauranten under Moltkes Palæ i København.

- Søllerød Kro. Point: 38/94

De skal dog dele fjerdepladsen med Søllerød Kro, som har fået samme antal point.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Politikens anmelder hører restauranten i Nordsjælland da også til i landets absolutte elite. Med rødder i det franske køkken og små spirer af noget nyt nordisk serverede de »et berusende måltid med svimlende dekadence«, som han skrev i 2014.

6. Atelier 85, Kvistgård. Point: 38/89

I Kvistgård nord for København ligger der en lille gourmetrestaurant, som ikke gør det store nummer ud af sig selv, men som ikke desto mindre lander som Danmarks sjette bedste restaurant.

Det er uformel fine dining, der er plads til 10 gæster og én kok, og stilen er efter eget udsagn »moderne med et gammeldags touch«.

7. Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve. Point: 37/91

På det mere end 800 år gamle vestsjællandske Dragsholm Slot ligger en Michelinrestaurant, der ifølge Politikens anmelder serverer »himmelsk gourmetmad«.

Det må White Guides anmeldere også mene, for de har rangeret den som Danmarks syvende bedste.

- Studio, København. Point: 37/91

Igen er der dog tale om en delt plads, for Studio i København med Noma-kokken Torsten Vilgaard i køkkenet har ligeledes fået 37 point for maden og 91 for hele oplevelsen.

»Torsten Vildgaard har med held tilføjet et kulørt kapitel til den nordiske fortælling, der viser, at man kan trylle andet end fersk renhed op af den danske jord«, skrev Joakim Grundahl i sin anmeldelse af restauranten.

9. Restaurant Koch, Aarhus. Point: 37/88

Aarhus er også med i White Guides top-10. Restaurant Koch ligger på havnefronten og blev – ganske passende – grundlagt af brødrene Koch, tvillingerne Jesper og Michael og lillebroren Lasse Koch, om end Jesper sidste år valgte at forlade foretagendet.

Brødrene Koch er kendte på den aarhusianske restaurantscene og ejer adskillige spisesteder rundt omkring i den jyske hovedstad, ikke mindst to meget populære restauranter ved navn Det Glade Vanvid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Hotel Frederiksminde, Præstø. Point: 37/83

På tiendepladsen ligger Hotel Frederiksminde. Hotellet og restauranten ligger i sydsjællandske Præstø og var en gang et ordinært provinshotel uden det helt store at byde på rent gastronomisk.

Men så kom den unge kok Jonas Mikkelsen til byen, med smart slikket hår og stramme jeans. Og selv om hoteldirektøren ikke troede, han ville klare mere end et par måneder, har de to siden 2010 løftet Hotel Frederiksminde op, så folk nu kommer langvejsfra for at spise og bo der.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce