Annonce
Annonce
Danmark

Rapport: Hemmeligt netværk er rygraden i den yderste højrefløj

ORG samler alt fra erhversledere til nynazister i hemmeligt undergrundsnetværk, påstår Redox.

Redox-rapporten

Rapporten "ORG - logen bag det ekstreme højre" bygger angiveligt på emails, billeder og andre indhentede oplysninger om medlemmerne i højrenetværket, som det ikke har været muligt for politiken.dk at be- eller afkræfte.

Oplysningerne er indsamlet af Reserchkollektivet Redox, et venstreaktivistisk netværk, som bekriver sig selv som »en journalistisk researchgruppe, hvis arbejdsområde er den ekstreme højrefløj«

Fordi oplysningerne ikke har været mulige at verificere og fordi der i rapporten optræder navne på påståede medlemmer, har politiken.dk valgt ikke at linke direkte til rapporten.

Rapporten er på lige over hundrede udprintede sider.

Den konkluderer overordnet at ORG, et indtil for nyligt hemmeligt højreorienteret netværk er selve rygraden i dansk højreekstremisme.

Politiken afslørede eksistensen af ORG, netop på baggrund af dokumenter fra Redox, i denne uge.

Ifølge Researchkollektivet Redox er det hemmelige netværk ORG selve den samlende kraft i den yderste højrefløj.

ORG har været i fokus, siden Politiken i denne uge med hjælp fra netop Redox afslørede eksistensen af det indtil da hemmelige netværk.

LÆS OGSÅDen danske højrefløj er infiltreret af hemmeligt netværk

Rapporten fra Redox ved navn 'ORG - logen bag det ekstreme højre' går skridtet videre, og påstår at dokumentere, hvordan organisationen står som samlende punkt mellem alt fra Dansk Folkeparti over hooligans og til nynazister.

»Ved hjælp af års tålmodigt researcharbejde (...) er det lykkedes at kortlægge strukturen, idégrundlaget og omfanget af en hidtil ukendt højreekstrem undergrundsbevægelse, der samler folk fra det danske erhvervsliv, militær og politi over fodboldhooligans til militante nynazister«, skriver Redox i indledningen.

LÆS OGSÅAktivister: Fredag afslører vi folk på den yderste højrefløj

Mod rapportens slutning konkluderer Redox, at meget tyder på at logen forbereder sig til et voldeligt opgør med »landsforrædere« og indvandrere.

»De dedikerede højreekstremister har med andre ord adgang til penge, våben og viden, som tilsammen udgør en potentiel fare. Ikke kun for deres politiske modstandere men også for samfundet som sådan«, skriver researchkollektivet.

Hjemmestrikket efterretningsarbejde
Rapporten, som udkommer i dag, er sammenstykket af emails, tekster på internettet, overvågning, fotografier og mange andre kilder, som politiken.dk ikke har haft adgang til og dermed ikke kan verificere.

Den tegner et fragmenteret billede af en forening som kan være alt fra den snakke-kaffeklub, sympatisører har påstået den er, til en egentlig racistisk undergrundsbevægelse, som Redox mener den er.

LÆS OGSÅEkspert: Org er »ganske bekymrende«

Hvis researchkollektivets udlægning står til troende, har den vide forgreninger i samfundet, og driver blandt andet skytte- og kampsportsforeninger, ligesom den tæller både politifolk, soldater og officerer.

Som politiken.dk tidligere har skrevet, har netværket også drevet decideret efterretningsarbejde, hvor såkaldte »landsforrædere« - tilhængere af det multietniske samfund - er blevet registreret med blandt andet navn, adresse og billede.

Årsag til højreekstrem vold i Århus
Redox skriver også i rapporten, at gruppen på grund af sit oprindelige tilhørsforhold til Århus - i dag har den tre afdelinger, deriblandt i hovedstaden - har været motor for meget af den højreorienterede vold som har præget 'smilets by' de senere år.

Det gælder for eksempel bomber mod den lokale somaliske forening og angreb på venstreorienterede.

»Det hemmelige netværk er en stor del af forklaringen på, at Østjylland har udviklet sig til hovedstad for den yderste højrefløj, og at fodboldfanmiljøet omkring AGF fortsat er præget af højreekstremister«, skriver Redox i den 113 sider lange tekst.

LÆS OGSÅPolitiet har kendt hemmeligt netværk i årevis

Samtidig er ORG blandt initiativtagerne til bevægelsen 'Århus mod moskeen', som er imod at der bygges en moske i byen.

Derigennem har ORG angiveligt også kontakt til Islammodstanderne i Trykkefrihedsselskabet, deriblandt formand Lars Hedegaard, som flere gange har udtalt sig imod muslimer og i maj blev dømt for racisme.

Driver privatskole i Århus
Af rapporten fremgår det også at to ORG-medlemmer siden 2007 har drevet Århus Privatskole med 200 medlemmer.

Skolen har samme logo som ORG - et solkors - og har som formål at »drive skole på et kristent dansk demokratisk grundlag« forankret i »danske nationale værdier«.

ORG tæller ifølge Redox cirka 100 medlemmer fra alle samfundet lag.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce