Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Hver 13. indvandrerdreng under 20 år er kriminel

Et stigende antal drenge med indvandrerbaggrund i København bliver dømt for kriminalitet. Minister revser deres forældre.

Gem til liste

Drenge med indvandrerbaggrund bliver hyppigere dømt for kriminalitet i København. Det viser en opgørelse, som Politiken og DR P4 København har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Næsten 8 procent af drenge med indvandrerbaggrund i alderen 15-19 år bliver dømt for en kriminel handling, mens det til sammenligning kun er 3,5 procent af de jævnaldrende etnisk danske drenge, som får en plettet straffeattest.

LÆS OGSÅThorning vil slå hårdt ned på kriminelle udlændinge

»Det her er meget alvorlige tal. Der skal være fokus på ungdomskriminalitet, for vi har at gøre med en hård kerne af unge, som desværre er meget kriminelle«, siger justitsminister Morten Bødskov (S).

Juraprofessor rystet over tal
Juraprofessor Eva Smith, formand for Det Kriminalpræventive Råd, er rystet over de høje tal: »Det kommer bag på mig, at det er steget så kraftigt. Der er gjort meget for at hjælpe dem på rette vej, så det er en kedelig udvikling«, siger hun.

Hvor andelen af dømte danske drenge er faldet fra 4,1 procent i 2007 til 3,5 procent i 2010, er andelen af dømte drenge med indvandrerbaggrund steget fra 6,6 til 7,7 procent – hvilket svarer til hver trettende – i samme periode.

LÆS OGSÅLA-politiker: Indvandrerdrenge spytter over det hele

Samtidig er antallet af drenge med indvandrerbaggrund i aldersgruppen også steget. Hvor gruppen i 2007 bestod af 2.709 personer, består den i dag af 3.147 personer svarende til 29 procent af gruppen i København.

Det får Morten Bødskov til at give forældrene en opsang: »Det er alarmerende, og der er god grund til et opråb til forældrene. De skal få deres børn til at holde sig fra kriminalitet. De har et ansvar«, siger han.


Storebror skal være forbillede
Aydin Soei, der er vært på Radio24syv og har skrevet to bøger om unge kriminelle indvandrerdrenge, mener ikke, at forældrene er det bedste sted at sætte ind.

»Det er rigtigt, at der er en generation af unge mænd med indvandrerbaggrund, som har haft fraværende fædre. Men det er ikke der, man kan gøre den største forskel. Derimod kan storebrorgenerationen være vigtige forbilleder i de her boligområder«, siger Aydin Soei.

»Der er unge fra de her områder, som får fine uddannelser og gode job. Men når det sker, flytter de, og lillebrorgenerationen, som går rundt på gaden, ser ikke dem, som bliver ingeniører og læger fra deres boligområder. De ser i stedet dem, der hænger ud på gaden, og så er det dem, der bliver forbilleder«, siger han.

Svært at få job uden uddannelse
Politiken og DR P4 København har siden tirsdag sat fokus på udfordringer og problemer for gruppen af drenge og unge mænd, som populært går under betegnelsen tosprogede, men som primært har rødder i Somalia, Libanon, Tyrkiet, Irak og Afghanistan.

Bl.a. viser nye tal, at 55 procent af disse københavnerdrenge forlader folkeskolen som funktionelle analfabeter, der har svært ved at læse og forstå en avis. 42 procent har som 29-årige ikke en ungdomsuddannelse.

LÆS OGSÅLA: Kriminelle indvandrere skal ud af landet

Og det er en del af forklaringen på, at gruppen ender i kriminalitet, mener Lars Holmberg, der er lektor i kriminologi på Københavns Universitet:

»Hvis man ikke har nogen uddannelse, er det svært at få et job. Og så er det svært at tjene til dagen og vejen, hvorfor risikoen for kriminalitet er højere. Men hvem der bliver opdaget, afhænger også af, hvor meget man bliver kontrolleret. Og der er unge indvandrere særligt interessante i politiets søgelys«.

Risiko ved manglende uddannelse
Aydin Soei hæfter sig også ved risikoen ved manglende uddannelse.

»Mange af dem, der ikke er gode til det boglige, bliver tiltrukket af kriminelle fællesskaber, fordi de kan få anerkendelse i at være maskuline og fysiske ud fra nogle opskruede machoidealer. Du kan skrige dem op i hovedet og sige, at de ødelægger deres fremtid. Men de ved godt, at de alligevel ikke kan få job som ufaglært, og så de siger ikke bare farvel til de her fællesskaber«, mener han.

PolitikenPlus
 • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb