Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Danske fængsler er dyre i drift

Danmark kan få billigere fængsler, hvis firmaer får lov at byde på opgaverne, viser analyse.

Gem til liste

Danske Fængsler

Fakta

Danmark har otte åbne og fem lukkede fængsler.

Fængslerne har 2.250 indsatte og årlige udgifter på 1,25 mia. kr.

I danske fængsler er der 75 procent flere ansatte per fange end i tyske fængsler. Sådan er en af årsagerne til, at det koster dobbelt så meget at drive danske fængsler som tyske. Det viser en analyse fra regeringens Råd for Offentlig-Privat Samarbejde, som udkommer i torsdag.

I Danmark er der mindre konkurrence om opgaverne, end det er tilfældet i Tyskland og Storbritannien. Analysen anbefaler derfor, at politikerne overvejer at udbyde en stor del af opgaverne til private aktører.

»Dansk fængselsdrift er relativt dyr«, siger formand for rådet Mai Buch, der samtidig tilføjer, at en del af forklaringen på de store omkostningsforskelle er, at danske fængsler typisk er mindre, og at danske fængselsbetjente varetager både sikkerhed og resocialisering.

LÆS OGSÅMennesker nedbrydes i danske fængsler

Bedre og billigere
Ud af årlige udgifter på i alt 1,25 mia. kr. til landets otte åbne og fem lukkede fængsler vurderes det, at driftsopgaver for 1 mia. kr. er egnet til udbud.

Det vækker begejstring hos Venstre:

Der står masser af private og udenlandske aktører klar, som kan byde ind på de her opgaver

Karsten Lauritzen, retsordfører, Venstre

»Vi er i en tid, hvor det offentlige må køre længere på literen, og det gælder også kriminalforsorgen. Jeg er chokeret over, hvor dårlige resultater i forhold til resocialisering kriminalforsorgen leverer«, siger retsordfører Karsten Lauritzen (V):

»Vi må se på, om vi kan gøre det bedre og billigere. Der står masser af private og udenlandske aktører klar, som kan byde ind på de her opgaver«.

LÆS OGSÅFærre fanger får tæsk i fængslerne

Regeringen er mere skeptisk:

»Det er afgørende for regeringen, at myndighedsopgaver – det vil sige sikkerhed og kontrol – er en klar grænse. Det er statens opgave«, siger justitsminister Morten Bødskov (S), som dog gerne vil se nærmere på alle rapportens anbefalinger.

De radikale er enige:

»Jeg er skeptisk over for at overlade opgaver med fysisk magtudøvelse til private aktører. Jeg har det godt med, at det er staten, der har monopol på den del. Men vi kan sagtens se på, om man kan skabe et bedre samarbejde mellem det private og offentlige på de andre områder«, sige de radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen.

Frygten for ringmuren
Men det vil være katastrofalt at opdele opgaverne, så statens personale udelukkende varetager sikkerheden og ikke også resocialiseringen som i dag, mener de fængselsansattes forbund:

»I Tyskland og England står personalet kun for sikkerheden, og så er det klart, at de har brug for færre ansatte. De har blot nogle bevæbnede folk på en ringmur. Hvis vi i stedet skal gå på en ringmur, bliver personalets tankegang dikteret af det. Studier fra udlandet viser, at det giver en forråelse af personalet«, siger formand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet.

»Resocialiseringen i Danmark vil blive væsentlig dårligere. Der vil blive en ’dem og os’-kultur. Fokus vil være profit«, siger han.

Færre gengangere
Hvis Danmark vælger at spare penge på fængslerne ved at udlicitere flere opgaver, kan det ende med at blive dyrere for samfundet i det lange løb, advarer en forsker:

»I Danmark har vi valgt at have god personalenormering på fængslerne sammenlignet med andre lande. Vi har i særlig grad små fængsler. Det er dyrere, men forskningen viser, at det har positiv indflydelse, i den forstand at færre fanger falder tilbage til kriminalitet, når de løslades. Vi bruger mange penge nu og her, men vi tjener pengene ind på længere sigt«, siger adjunkt Linda Kjær Minke fra Syddansk Universitet, som beskæftiger sig specifikt med fængselssystemer.

LÆS OGSÅSyv ud af otte åbne fængsler har problemer med beskyttelsespenge

Samme tilgang har justitsministeren:

»Der er en årsag til, at vi har dyrere fængsler end i Tyskland og Storbritannien. Vi lægger meget vægt på sikkerheden og på at sikre os mod gengangere i fængslerne. Dermed sikrer vi os også bedre mod nye ofre for kriminalitet«, siger Morten Bødskov.

PolitikenPlus
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb
 • Chart | Art Fair Messen blev allerede i sit første år en stor succes med over 11.000 besøgende i den sidste weekend i august 2013.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Bulldog Det var en varm sommerdag i 2006. På benzintanken midt i København holdt en amerikanerbil.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Håndklæder Håndklæder i bambus kvalitet, 3 stk. i en pakke. Helt lette og fine håndklæder, som også kan brugers som tæpper, dug eller plaid.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 250 kr. Køb