Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Danske fængsler er dyre i drift

Danmark kan få billigere fængsler, hvis firmaer får lov at byde på opgaverne, viser analyse.

Gem til liste

Danske Fængsler

Fakta

Danmark har otte åbne og fem lukkede fængsler.

Fængslerne har 2.250 indsatte og årlige udgifter på 1,25 mia. kr.

I danske fængsler er der 75 procent flere ansatte per fange end i tyske fængsler. Sådan er en af årsagerne til, at det koster dobbelt så meget at drive danske fængsler som tyske. Det viser en analyse fra regeringens Råd for Offentlig-Privat Samarbejde, som udkommer i torsdag.

I Danmark er der mindre konkurrence om opgaverne, end det er tilfældet i Tyskland og Storbritannien. Analysen anbefaler derfor, at politikerne overvejer at udbyde en stor del af opgaverne til private aktører.

»Dansk fængselsdrift er relativt dyr«, siger formand for rådet Mai Buch, der samtidig tilføjer, at en del af forklaringen på de store omkostningsforskelle er, at danske fængsler typisk er mindre, og at danske fængselsbetjente varetager både sikkerhed og resocialisering.

LÆS OGSÅMennesker nedbrydes i danske fængsler

Bedre og billigere
Ud af årlige udgifter på i alt 1,25 mia. kr. til landets otte åbne og fem lukkede fængsler vurderes det, at driftsopgaver for 1 mia. kr. er egnet til udbud.

Det vækker begejstring hos Venstre:

Der står masser af private og udenlandske aktører klar, som kan byde ind på de her opgaver

Karsten Lauritzen, retsordfører, Venstre

»Vi er i en tid, hvor det offentlige må køre længere på literen, og det gælder også kriminalforsorgen. Jeg er chokeret over, hvor dårlige resultater i forhold til resocialisering kriminalforsorgen leverer«, siger retsordfører Karsten Lauritzen (V):

»Vi må se på, om vi kan gøre det bedre og billigere. Der står masser af private og udenlandske aktører klar, som kan byde ind på de her opgaver«.

LÆS OGSÅFærre fanger får tæsk i fængslerne

Regeringen er mere skeptisk:

»Det er afgørende for regeringen, at myndighedsopgaver – det vil sige sikkerhed og kontrol – er en klar grænse. Det er statens opgave«, siger justitsminister Morten Bødskov (S), som dog gerne vil se nærmere på alle rapportens anbefalinger.

De radikale er enige:

»Jeg er skeptisk over for at overlade opgaver med fysisk magtudøvelse til private aktører. Jeg har det godt med, at det er staten, der har monopol på den del. Men vi kan sagtens se på, om man kan skabe et bedre samarbejde mellem det private og offentlige på de andre områder«, sige de radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen.

Frygten for ringmuren
Men det vil være katastrofalt at opdele opgaverne, så statens personale udelukkende varetager sikkerheden og ikke også resocialiseringen som i dag, mener de fængselsansattes forbund:

»I Tyskland og England står personalet kun for sikkerheden, og så er det klart, at de har brug for færre ansatte. De har blot nogle bevæbnede folk på en ringmur. Hvis vi i stedet skal gå på en ringmur, bliver personalets tankegang dikteret af det. Studier fra udlandet viser, at det giver en forråelse af personalet«, siger formand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet.

»Resocialiseringen i Danmark vil blive væsentlig dårligere. Der vil blive en ’dem og os’-kultur. Fokus vil være profit«, siger han.

Færre gengangere
Hvis Danmark vælger at spare penge på fængslerne ved at udlicitere flere opgaver, kan det ende med at blive dyrere for samfundet i det lange løb, advarer en forsker:

»I Danmark har vi valgt at have god personalenormering på fængslerne sammenlignet med andre lande. Vi har i særlig grad små fængsler. Det er dyrere, men forskningen viser, at det har positiv indflydelse, i den forstand at færre fanger falder tilbage til kriminalitet, når de løslades. Vi bruger mange penge nu og her, men vi tjener pengene ind på længere sigt«, siger adjunkt Linda Kjær Minke fra Syddansk Universitet, som beskæftiger sig specifikt med fængselssystemer.

LÆS OGSÅSyv ud af otte åbne fængsler har problemer med beskyttelsespenge

Samme tilgang har justitsministeren:

»Der er en årsag til, at vi har dyrere fængsler end i Tyskland og Storbritannien. Vi lægger meget vægt på sikkerheden og på at sikre os mod gengangere i fængslerne. Dermed sikrer vi os også bedre mod nye ofre for kriminalitet«, siger Morten Bødskov.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb