Ifølge ny analyse, som er udarbejdet af Apotekerforeningen, er håndkøbslægemidler i gennemsnit steget 26 procent i pris i perioden fra 2000 til 2015.
Arkivfoto:: Niels Hougaard

Ifølge ny analyse, som er udarbejdet af Apotekerforeningen, er håndkøbslægemidler i gennemsnit steget 26 procent i pris i perioden fra 2000 til 2015.

Danmark

Frit marked giver dyrere medicin

Målet var store prisfald, da salget af håndkøbsmedicin blev givet frit. Nu stiger de samlede priser, og ingen går efter de gode tilbud.

Danmark

Det blev fejret som et historisk opgør med apotekerens monopol, da et politisk flertal i år 2000 gjorde det muligt for supermarkeder, kiosker, tankstationer og andre butikker at sælge udvalgte lægemidler i håndkøb – uden recept.

Siden da har hovedpinepiller, hostemidler, næsespray og nikotintyggegummi rumlet rundt i en fri konkurrence, hvor butikkerne selv kan sætte prisen. Men en ny analyse punkterer de politiske forventninger om, at liberaliseringen for alvor ville få priserne til at dykke.

I perioden fra 2000 til 2015 er håndkøbslægemidlerne i gennemsnit steget 26 procent i pris, viser analysen, der er udarbejdet af Apotekerforeningen og baseret på tal fra Sundhedsdatastyrelsens lægemiddelprisindeks.

»Priserne er ikke faldet drastisk, sådan som man forventede dengang, man gav markedet frit. Priserne følger de almindelige forbrugerpriser. Så hvis man tror, at man har gjort forbrugerne en tjeneste, så fortæller tallene en anden historie«, siger analysechef Per Nielsen fra Apotekerforeningen, der fra starten været arg modstander af liberaliseringen.

Foreningen så helst, at håndkøbslægemidler var forbeholdt apotekernes hylder, hvor det er muligt at få en sundhedsfaglig rådgivning. Men det er ikke nogen løsning at give apotekerne monopolet tilbage, mener flere førende sundhedsøkonomer.

Som forbrugere kunne vi selv gå ud at finde et særdeles billigt produkt, hvis ellers vi gav os tid til det

Løsningen er snarere at sende endnu flere lægemidler ud i den frie konkurrence, mener blandt andre Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning:

»Man kan altså ikke udløse en prisrevolution med så beskeden en omlægning som den, vi har set her. Oprindelig var målet at bryde apotekerens monopol på en lang række lægemidler. Også dem, der kun kan købes på recept. Men det endte i en lille bitte bøvs af en liberalisering, der ikke rigtig rykker noget«.

Og det bliver ikke nemmere at få den frie konkurrence til at sprudle, når håndkøbslægemidlerne ifølge reglerne skal gemmes af vejen på proppede hylder bag kassebetjeningen, hvor kunderne hverken kan se, hvad de koster, eller hvad der er at vælge mellem, tilføjer Kjellberg.

Meldingen er stort set den samme fra Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet. Men han køber ikke uden videre apotekerne analyse. Nok er den buldrende priskrig udeblevet, alligevel har der indfundet sig betydelig forskelle i butikkernes priser på det begrænsede sortiment.

»Som forbrugere kunne vi selv gå ud at finde et særdeles billigt produkt, hvis ellers vi gav os tid til det«, siger professoren.

Den analyse bliver bakket op af Politikens eget pristjek. Her svinger prisen på de samme 10 hovedpinepiller fra 26,95 kroner i 7-Eleven til bare 9,95 kroner på Webapoteket.dk.

Men forbrugerne er hverken optaget af priserne eller af navnet på den butik, hvor de køber deres håndkøbslægemidler, fastslår eksperterne.

»Vi køber de her lægemidler, når vi har brug for dem i den nærmeste butik eller kiosk og uden at se på prisen«, siger Jakob Kjellberg. Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) så gerne en større og mere intens priskonkurrence.

Hun sætter sin lid til de nye lovregler, der med virkning fra 1. januar 2018 giver detailhandelens butikker mulighed for at flytte nogle af håndkøbslægemidlerne ud i selve butikken, så de ikke er gemt væk bag kasseapparaterne. På den måde får forbrugerne også bedre muligheder for at sammenligne priser og produkter.

»Konkurrencen kunne være større, men som forbruger er der faktisk penge at spare på håndkøbsmedicin, hvis man ser sig grundigt for. Og derfor vil jeg også opfordre forbrugerne til at være bevidst om priserne på medicin i håndkøb«, siger Karen Ellemann i en skriftlig kommentar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Kend din kommune

    Hvor mange penge bruger din kommune på ældreområdet, til daginstitutioner eller på dit bibliotek?

    Vi har samlet en lang række nøgletal, der fortæller om hvordan pengene i din kommune bliver brugt.

Annonce