Abdulle Ahmed (tv.) på et klassebillede sammen med sin bror. Den i dag 36-årige somalier har været fastspændt en stor del af sin tid på Sikringen.
Foto: Jakob Ehrbahn

Abdulle Ahmed (tv.) på et klassebillede sammen med sin bror. Den i dag 36-årige somalier har været fastspændt en stor del af sin tid på Sikringen.

Danmark

Somalia presser Danmark: Giv os psykisk syge Abdulle, så kan vi diskutere tvangsudsendelser

Der bliver ingen forhandling om hjemsendelse af somaliere, medmindre den retspsykiatriske fange Abdulle bliver løsladt, siger somalisk ambassadør.

Danmark

Danmark skal først løslade den 36-årige Abdulle Ahmed, før Somalia vil indgå en aftale om at modtage udviste somaliske statsborgere fra Danmark.

Det er den kontante melding fra den nye somaliske regering til de danske myndigheder. Kravet blev overbragt af landets EU-ambassadør, Ali Faqi, på et 20 minutter langt møde med Danmarks ambassadør i Belgien i starten af juni.

Somalia har tidligere meldt ud, at der ikke eksisterer nogen aftale med Danmark om hjemsendelser. Nu er den danske regerings erklærede mål om at kunne tvangshjemsende somaliere, som ikke længere har lovligt ophold, blevet knyttet tæt til Somalias krav om at frigive Abdulle Ahmed.

»Jeg har bogstaveligt talt sagt til den danske ambassadør, at der ikke bliver nogen aftale vedrørende flygtninge, som skal returneres tilbage til Somalia, så længe Abdulles sag ikke er løst«, siger ambassadøren til Politiken.

Danmarks ambassadør i Belgien, Louise Bang Jespersen, bekræfter mødet med Ali Faqi, og at temaet var en personsag.

Indespærret i Slagelse

Abdulle Ahmed er retspsykiatrisk patient og er på 16. år spærret inde på den topsikrede retspsykiatriske institution Sikringen ved Slagelse. Hans sag blev tidligere på året et højdiplomatisk tema mellem de to lande, da Ali Faqi på vegne af Somalia krævede ham udleveret og hyrede en dansk advokat til at varetage kravet. De danske myndigheder har imidlertid ikke ønsket at imødekomme ønsket.

Abdulle Ahmeds forældre mener, at deres søn uretmæssigt fastholdes i et behandlingsforløb uden effekt. Sagen er flere gange blevet beskrevet i medierne og følges tæt af somaliske miljøer i Europa. Ombudsmanden kritiserede i 2009 behandlingen af den dengang 27-årige mand.

Somalia ser sagen som en dansk krænkelse af menneskerettighederne, understreger ambassadøren. Han vil nu rejse den internationalt på et møde mellem EU-parlamentet og organisationen af afrikanske, caribiske og stillehavslande.

Ifølge Martin Lemberg-Pedersen, der er migrationsforsker ved Aalborg Universitet, sker der ofte en total sammenblanding af sager, som ikke har noget med hinanden at gøre, når lande forsøger at nå frem til en reel hjemsendelsesaftale:

»Det er et uskønt eksempel på den købmandsmentalitet, som ser ud til at præge rigtig mange af de tilbagesendelsesaftaler, der bliver lavet – ikke bare for Danmark, men generelt på europæisk plan«.

Justitsministeriet vil ikke kommentere, med henvisning til at der er tale om en personsag. Udlændingeministeriet skriver, at det forsøger at etablere et samarbejde om afviste asylansøgere med Somalia. Det foregår i fortrolighed efter ønske fra de somaliske myndigheder.

-------------------

Rettelse: I en tidligere version fremstod det et sted som om, at Louise Bang Jespersen var Danmarks EU-ambassadør.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce