Annonce
Annonce
Annonce
Klima

Arktisk Råd kritiseres for at lade en hel klimazone dø

Klimaforandringerne går nu så hurtigt, at hele den klimazone, der kaldes Højarktis, kan forsvinde. Det siger leder af et forskerhold, der har kortlagt dyre- og planteliv i Arktis.

Gem til liste

Klimaet i Arktis er ved at tabe kampen mod økonomiske interesser som olieudvinding og skibsfart. Og det vil koste en hel klimazone livet.

Det vurderer den danske videnskabsmand Hans Meltofte fra Institut for Bioscience under Aarhus Universitet. Han har de seneste seks år ledet et hold på 252 af verdens førende forskere i en kortlægning af alt dyre- og planteliv i Arktis. Den fulde rapport udgives i efteråret, men nogle konklusioner foreligger allerede.

»Udviklingen går meget hurtigt i Arktis. Den globale opvarmning betyder, at hvert år rykkes grænserne mellem klimazonerne små 2 kilometer mod nord, og det har en kolossal betydning for biodiversiteten. Hele den klimazone, der kaldes Højarktis, er i fare for at forsvinde for altid«, siger Hans Meltofte, der er chefvidenskabsmand bag Arctic Biodiversity Assessment (ABA) – den hidtil mest omfattende kortlægning af biodiversitet, der er foretaget i nogen klimaregion.

Skal kortlægge hele verdens dyre- og planteliv
Rapporten giver en række anbefalinger til politikerne, både om globale emner som klimaforandringer og lokale emner som olieudvinding og overfiskeri, men Hans Meltofte er ikke fortrøstningsfuld.

»Jeg anser det for temmelig usandsynligt, at man gør noget virkelig effektivt ved klimaproblematikken. Jeg kan simpelthen ikke se, at der vil blive gjort noget ved det. Vi vil få de her klimaændringer under alle omstændigheder«, siger han.

LÆS OGSÅArktisk Råds globale udvidelse bør støttes

Rapporten er den første af en række planlagte kortlægninger af hele verdens dyre- og planteliv – en idé, der oprindelig stammer fra et globalt miljøtopmøde i Brasilien i 1992. Det er Arktisk Råd, der består af de fem nordiske lande samt USA, Canada og Rusland, der påtog sig opgaven med at lave rapporten om Arktis, og mange af rapportens anbefalinger retter sig i praksis direkte mod Arktisk Råd selv.

For ganske vist er klimaforandringer globale, men mange menneskeskabte forandringer er mere lokale. For eksempel overfiskeri og jagt, skibstrafik, minedrift, olieefterforskning eller tamme rensdyrflokke, der tramper planter ned.

Rapportens foreløbige konklusioner blev fremlagt for politikerne i Arktisk Råd i maj, men den har ikke siden udløst offentlig debat. Det skyldes ifølge flere iagttagere, at Arktisk Råd er lavet som en såkaldt konsensusorganisation, hvor alle beslutninger skal tages i enighed.

Penge overtrumfer miljø
Både Greenpeace og WWF har flere gange kritiseret Arktisk Råd for at være for dårlige til at tage svære beslutninger. I de 17 år, det har eksisteret, har rådet kun vedtaget to bindende beslutninger – om redningsoperationer til søs i 2011 og om oliespild i 2013.

Og canadieren Rob Huebert fra University of Calgary, der er ekspert i arktisk politik, tror, at rådet vil lade udviklingen passere. Som eksempel nævner han Grønlands ønske om olieefterforskning.

»Her har vi for første gang et land med en oprindelig befolkning, der står over for at få selvstændighed. Og så beder vi dem om at lade være med at udnytte deres oliereserver. Men grønlænderne kan jo se, at da der blev fundet olie under Nordsøen, så havde nordmænd, skotter og danskere ingen kvababbelser med at udvinde den. Det virker jo ikke ligefrem rimeligt for grønlænderne«, siger han.

Flere nordiske ministre forsvarer Arktisk Råds evne til at agere.

»Jeg synes, at Arktisk Råd er det helt rigtige forum at drøfte og vurdere de spørgsmål og udfordringer, som vi står over for i Arktis – også når det gælder klima og de lokale dagsordener. De lande, der er med i Arktisk Råd, har alle interesse for området, og derfor er det det rigtige forum til at finde fælles løsninger«, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Forpligtende samarbejde

Sveriges miljøminister, Lena Ek, understreger, at ministrene vedtog en række af anbefalingerne i ABA-rapporten.

»Arktisk Råd består af en unik konstellation af store lande med stor betydning for arktisk og globalt miljø som USA, Rusland og Canada samt nordiske lande, der er mere proaktive i miljøspørgsmål. Alle de diskussioner og beslutninger, der tages i Arktisk Råd, og som leder til miljøforbedringer, er vigtige«, siger hun.

Og Villy Søvndal understreger, at rådet »arbejder intenst på at skabe et mere forpligtende samarbejde ved hjælp af juridisk bindende aftaler«.

KRONIKOpret et dansk arktisk videnscenter nu

Men spørgsmålet er, om det er nok – især når det gælder olieefterforskning, hvor Arktisk Råd har afvist krav om at blande sig i enkeltlandenes beslutninger. Det Internationale Energiagentur vurderede i 2012, at halvdelen af verdens olie skal blive i jorden, hvis de globale klimamål skal nås, og Hans Meltofte bemærker tørt, at »så kan man jo overveje, hvilken halvdel det er mest oplagt at lade ligge«.

Til det siger canadieren Rob Huebert:

»Når det gælder olie og gas, er det eneste, der i bund og grund tæller, landenes nationale interesser. Man skal ikke forvente, at folk tænker på at redde planeten først og tjene penge i anden række«.

PolitikenPlus
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb