Annonce
Annonce
Annonce
Klima

Arktisk Råd kritiseres for at lade en hel klimazone dø

Klimaforandringerne går nu så hurtigt, at hele den klimazone, der kaldes Højarktis, kan forsvinde. Det siger leder af et forskerhold, der har kortlagt dyre- og planteliv i Arktis.

Gem til liste

Klimaet i Arktis er ved at tabe kampen mod økonomiske interesser som olieudvinding og skibsfart. Og det vil koste en hel klimazone livet.

Det vurderer den danske videnskabsmand Hans Meltofte fra Institut for Bioscience under Aarhus Universitet. Han har de seneste seks år ledet et hold på 252 af verdens førende forskere i en kortlægning af alt dyre- og planteliv i Arktis. Den fulde rapport udgives i efteråret, men nogle konklusioner foreligger allerede.

»Udviklingen går meget hurtigt i Arktis. Den globale opvarmning betyder, at hvert år rykkes grænserne mellem klimazonerne små 2 kilometer mod nord, og det har en kolossal betydning for biodiversiteten. Hele den klimazone, der kaldes Højarktis, er i fare for at forsvinde for altid«, siger Hans Meltofte, der er chefvidenskabsmand bag Arctic Biodiversity Assessment (ABA) – den hidtil mest omfattende kortlægning af biodiversitet, der er foretaget i nogen klimaregion.

Skal kortlægge hele verdens dyre- og planteliv
Rapporten giver en række anbefalinger til politikerne, både om globale emner som klimaforandringer og lokale emner som olieudvinding og overfiskeri, men Hans Meltofte er ikke fortrøstningsfuld.

»Jeg anser det for temmelig usandsynligt, at man gør noget virkelig effektivt ved klimaproblematikken. Jeg kan simpelthen ikke se, at der vil blive gjort noget ved det. Vi vil få de her klimaændringer under alle omstændigheder«, siger han.

LÆS OGSÅArktisk Råds globale udvidelse bør støttes

Rapporten er den første af en række planlagte kortlægninger af hele verdens dyre- og planteliv – en idé, der oprindelig stammer fra et globalt miljøtopmøde i Brasilien i 1992. Det er Arktisk Råd, der består af de fem nordiske lande samt USA, Canada og Rusland, der påtog sig opgaven med at lave rapporten om Arktis, og mange af rapportens anbefalinger retter sig i praksis direkte mod Arktisk Råd selv.

For ganske vist er klimaforandringer globale, men mange menneskeskabte forandringer er mere lokale. For eksempel overfiskeri og jagt, skibstrafik, minedrift, olieefterforskning eller tamme rensdyrflokke, der tramper planter ned.

Rapportens foreløbige konklusioner blev fremlagt for politikerne i Arktisk Råd i maj, men den har ikke siden udløst offentlig debat. Det skyldes ifølge flere iagttagere, at Arktisk Råd er lavet som en såkaldt konsensusorganisation, hvor alle beslutninger skal tages i enighed.

Penge overtrumfer miljø
Både Greenpeace og WWF har flere gange kritiseret Arktisk Råd for at være for dårlige til at tage svære beslutninger. I de 17 år, det har eksisteret, har rådet kun vedtaget to bindende beslutninger – om redningsoperationer til søs i 2011 og om oliespild i 2013.

Og canadieren Rob Huebert fra University of Calgary, der er ekspert i arktisk politik, tror, at rådet vil lade udviklingen passere. Som eksempel nævner han Grønlands ønske om olieefterforskning.

»Her har vi for første gang et land med en oprindelig befolkning, der står over for at få selvstændighed. Og så beder vi dem om at lade være med at udnytte deres oliereserver. Men grønlænderne kan jo se, at da der blev fundet olie under Nordsøen, så havde nordmænd, skotter og danskere ingen kvababbelser med at udvinde den. Det virker jo ikke ligefrem rimeligt for grønlænderne«, siger han.

Flere nordiske ministre forsvarer Arktisk Råds evne til at agere.

»Jeg synes, at Arktisk Råd er det helt rigtige forum at drøfte og vurdere de spørgsmål og udfordringer, som vi står over for i Arktis – også når det gælder klima og de lokale dagsordener. De lande, der er med i Arktisk Råd, har alle interesse for området, og derfor er det det rigtige forum til at finde fælles løsninger«, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Forpligtende samarbejde

Sveriges miljøminister, Lena Ek, understreger, at ministrene vedtog en række af anbefalingerne i ABA-rapporten.

»Arktisk Råd består af en unik konstellation af store lande med stor betydning for arktisk og globalt miljø som USA, Rusland og Canada samt nordiske lande, der er mere proaktive i miljøspørgsmål. Alle de diskussioner og beslutninger, der tages i Arktisk Råd, og som leder til miljøforbedringer, er vigtige«, siger hun.

Og Villy Søvndal understreger, at rådet »arbejder intenst på at skabe et mere forpligtende samarbejde ved hjælp af juridisk bindende aftaler«.

KRONIKOpret et dansk arktisk videnscenter nu

Men spørgsmålet er, om det er nok – især når det gælder olieefterforskning, hvor Arktisk Råd har afvist krav om at blande sig i enkeltlandenes beslutninger. Det Internationale Energiagentur vurderede i 2012, at halvdelen af verdens olie skal blive i jorden, hvis de globale klimamål skal nås, og Hans Meltofte bemærker tørt, at »så kan man jo overveje, hvilken halvdel det er mest oplagt at lade ligge«.

Til det siger canadieren Rob Huebert:

»Når det gælder olie og gas, er det eneste, der i bund og grund tæller, landenes nationale interesser. Man skal ikke forvente, at folk tænker på at redde planeten først og tjene penge i anden række«.

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb