Annonce
Annonce
Kultur

Kamilla Bech Holten død af kræft

Den tidligere børne- og underholdningsvært Kamilla Bech Holten er død efter længere tids kamp mod sin kræftsygdom.

Gem til liste

Der er mange måder at møde en kræftsygdom på.

En af dem er at tage kampen op, og det er den vej, tv-værten Kamilla Bech Holten har fulgt frem til sin tidlige død i weekenden som kun 36-årig.

Kamilla Bech Holten har levet et liv i rampelyset, både som eftertragtet vært på tv, som jaget vildt i de kulørte blade og i flere år også som den kongelige operachef Kasper Bech Holtens kone.

Chokbesked efter en operation
I tv havde hun succes med først gennembrudsprogrammet ’Zig-Zag’ og senere ’Hjerterum’ og ’Den store klassefest’, der fik seertallene til at boome.

Men lynkarrieren blev sat på standby af en chokbesked efter en operation, hun opfattede som uskyldig. I et stort interview i Politiken for et halvt år siden har hun fortalt, at hendes mands ansigtsudtryk ikke var til at tage fejl af:

Den unge kvinde havde tyktarmskræft, den havde spredt sig, og lægerne gav hende 90 procents »chance« – for at dø.

I det usædvanligt åbne interview i marts afdækkede Kamilla Bech Holten, så de færreste vil glemme det, faserne i et accelererende ondt sygdomsforløb og i en determineret, men fortvivlet kamp for livet.

Først var der lammelsen over at stå midt i et succesombrust liv – og så pludselig opdage, hvordan alt andet end livet selv bliver ligegyldigt.

Derefter kom beslutningen om kamp, og da den var taget, oplevelsen af at blive syg på fuld tid: undersøgelser, konsultationer og kemobehandlinger, kvalme og bivirkninger tog både tid og kræfter, og som en logisk følge af at have valgt at prøve alt fulgte den opslidende jagt på alternative behandlere med hver sit tilbud om at hjælpe.

»Den hårdeste prøve«
Men sygdommen skred frem.

Sideløbende fulgte prisen for at være berømt: Flere ugeblade forsøgte at få den kendte tv-vært til at stå frem og fortælle om sin kræft.

I foråret valgte hun at træde frem i Politiken, hvor hun både fortalte om sine venner og sin mand som uvurderlige støtter undervejs – og om, hvordan ægteskabet alligevel til sidst bukkede under for presset:

»Kasper forlod mig under kemobehandling nummer 38. Før da var han blevet fjernere og fjernere. Sådan et sygdomsforløb er den hårdeste prøve, man kan udsætte et forhold for. Der var så meget kærlighed, at jeg troede, den ville overkomme alt. Man er meget privilegeret, hvis andre mennesker vil være der i modgang, også selv om det trækker ud«, sagde Kamilla Bech Holten i et åbenhjertigt interview.

Udtalelserne blev siden vredet og forvredet af en kulørt presse, der så en anledning til at hænge den kongelige operachef ud i det, der formentlig må have været også hans livs værste krise.

Levede i nuet
Med døden stadig tættere på oplevede Kamilla Bech Holten, hvordan det, hun havde troet, var betydningsfuldt, mistede mening. Succesen i karrieren og de engang så eftertragtede seertal var helt ligegyldige, og det var ikke dem, hun gerne ville huske på eller huskes for.

»Da jeg lå i sengen og ikke vidste, om jeg skulle leve eller dø, var det nogle helt andre og små ting, jeg tillagde vægt. For eksempel de gange, hvor jeg havde gjort noget for andre, men hvor de ikke vidste, at jeg havde gjort det«, fortalte Kamilla Bech Holten i Politiken-samtalen.

Hun valgte i sin sidste kamp at følge en vens råd om at leve i nuet.

Det er kun, havde vennen sagt, »når ens bevidsthed beskæftiger sig med fortiden eller med fremtiden«, at man kan være ulykkelig. Det råd fandt Kamilla Bech Holten lindring i midt i en periode, hvor det både gjorde ondt at kigge tilbage på det, der havde været, og se frem på det, der viste sig aldrig at ville komme.

Lørdag aften døde Kamilla Bech Holten på Bispebjerg Hospital i København.

PolitikenPlus
 • Diaboluskoret ?Måske en Martsnat? er en årstidssuite med ny musik for kor og jazzkvartet.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Cosi Fan Tutte - Forsang Kom til Forsang og omtale på denne sommers friluftsopera på Opera Hedeland som er Mozarts komiske og dramatiske opera om troskab, 'Cosi fan tutte'.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Oh The Happy Journey Ars Nova dirigeret af Paul Hillier præsenterer musik til livets rejse - en begyndelse, en midte, en slutning.

  Pluspris 95 kr. Alm. pris 120 kr. Køb
 • Bente Klarlund Pedersen Hun har modtaget DR?s Rosenkjærprisen, men er også anerkendt vidt og bredt for sin forskning på Rigshospitalet.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Den Danske Strygekvartet Den Danske Strygekvartet giver os alle 1?erne. De første strygekvartetter af den sonningpris-aktuelle Adés samt tre af vores største danske komponister.

  Pluspris 300 kr. Alm. pris 375 kr. Køb